Practic Idei

Tratează

Dacă este antrenat

-

cu masa corporală din întreg regnul animal (depășind și inteligenț­a cimpanzeil­or, care ajunge la cea a unui copil de trei ani). Studii recente au ajuns la concluzia că delfinii au personalit­ăți distincte, au conștiință de sine și pot gândi în perspectiv­ă.

Asociem delfinii cu apele mărilor și oceanelor, dar printre cele 40 de specii de pe glob există și cinci specii de apă dulce, cel mai cunoscut din această categorie fiind delfinul roz de Amazon (chiar are această culoare deosebită). Mărimea lor variază de la 1,7 m și 50 kg (delfinii Maui) până la 9,5 m lungime și 10 tone (orca sau balena ucigașă). Se deplasează în grupuri de-a lungul coastelor unde vânează peștii cu care se hrănesc. Trăiesc 20-30 de ani, fac salturi până la 6 m înălțime și ating până și 60 km/h (delfinul comun). Se pot scufunda până la 500 m adâncime.

Delfinii sunt ușor de antrenat, de aceea îi poți vedea în spectacole inclusiv la noi în țară, la Constanța. Dar s-au dovedit de ajutor și pentru tratarea unor probleme de sănătate, prezența lor fiind benefică pentru persoanele cu autism.

Chiar dacă forma corpului seamănă cu a peștilor, sunt mamifere, adică nasc pui vii și îi hrănesc cu lapte. Aceștia stau cu mamele lor până la 3-6 ani. Pentru că respiră prin plămâni, cam la 6 minute trebuie să iasă la suprafața apei. În Marea Neagră trăiesc trei specii de delfini: delfinul comun, afalinul și marsuinul (porc de mare). Anul acesta (datorită lipsei activități­i umane în zonă) câțiva au fost zăriți lângă faleza din Constanța.

 ??  ?? SE DESCURCĂ ORIUNDE Delfinul este cea mai inteligent­ă ființă după om și una foarte comunicati­vă.
SE DESCURCĂ ORIUNDE Delfinul este cea mai inteligent­ă ființă după om și una foarte comunicati­vă.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania