Practic Idei

Farmecul pietrei

În ultimii ani, piatra a fost tot mai frecvent folosită în amenajăril­e interioare, de la blaturi de bucătărie, la pavaje, la placări murale. Dar cum o alegi și cum o întreții corect?

-

La prima vedere ești tentat să crezi că interioare­le în care piatra naturală ocupă spații mari sunt reci, întunecoas­e, dar dacă este bine aleasă, în culorile adecvate și în dozajul corect, conferă spațiului un aspect elegant, prețios și special. Investește în materiale de calitate, care să creeze o impresie puternică în spațiile de primire, cum sunt holurile hotelurilo­r și alte altor instituții, pentru săli de conferințe, pentru scările interioare și exterioare. Piatra naturală dă un farmec aparte în orice încăpere, chiar și când decorează doar un perete, de obicei cel din spatele șemineului. În plus, pe sub pardoselil­e din piatră naturală se pot pune instalații de încălzire, astfel încât să ai un plus de confort. Cu o simplă apăsare pe buton, vei avea temperatur­a dorită la nive

lul pardoselii și copiii se vor putea juca oricând aici, fără să răcească. Cel mai frecvent utilizate tipuri de piatră naturală sunt marmura, travertinu­l, granitul, calcarul, bazaltul, onixul, ardezia, sandstone, care se găsesc în magazinele de specialita­te sub formă de lastre (plăci mari, de 2-3 cm grosime din care se taie blaturile pentru mese, dulapuri de bucătărie), plăci pentru pavaj, mozaic sau obiecte sanitare și decorațiun­i (lavoare, fântâni arteziene, statuete).

De ce ai alege piatra pentru blatul de bucătărie sau baie? Ai câteva motive: va da un aer rafinat întregii camere, este mult mai rezistentă în timp la șocuri, la uzură, umiditate și temperatur­i extreme decât alte materiale; poți toca pe ea foarte bine sau pune vase încinse pentru că suprafața nu se va deteriora (spre deosebire de plăcile din MDF, PFL). Poți alege între blaturi din granit (foarte dur, în culori variate), marmură (elegantă, dar mai sensibilă la zgârieturi și substanțe chimice corozive), travertin (cu textură fină și culori domoale, de piersică sau nisipiu), ardezie.

Datorită rezistențe­i deosebite la intemperii, piatra naturală este des utilizată la placările exterioare, în special soclul se protejează așa, dar se poate îmbrăca la fel de bine și întreaga construcți­e, fie că este vorba de un gard sau o clădire, obținându-se un aspect modern sau rustic, în funcție de materialel­e alese și stilul de montaj.

 ??  ?? ÎNTREȚINER­EA PIETREI NATURALE Curăță cât mai des podelele cu un mop uscat și moale (sau o lavetă). Spală săptămânal cu apă și eventual un detergent dedicat (sau măcar unul neutru) și clătește cu apă din belșug, apoi usucă suprafețel­e cu o cârpă uscată. Șterge imediat orice lichid sau pată de grăsime căzută. Nu folosi produse de curățenie care conțin clor, amoniac, acid citric, acid acetic sau care sunt foarte abrazive.
ÎNTREȚINER­EA PIETREI NATURALE Curăță cât mai des podelele cu un mop uscat și moale (sau o lavetă). Spală săptămânal cu apă și eventual un detergent dedicat (sau măcar unul neutru) și clătește cu apă din belșug, apoi usucă suprafețel­e cu o cârpă uscată. Șterge imediat orice lichid sau pată de grăsime căzută. Nu folosi produse de curățenie care conțin clor, amoniac, acid citric, acid acetic sau care sunt foarte abrazive.
 ??  ?? MAI ÎNTÂI PROBEAZĂ Alcătuieșt­e combinații­le cromatice dorite înainte să comanzi materialel­e.
MAI ÎNTÂI PROBEAZĂ Alcătuieșt­e combinații­le cromatice dorite înainte să comanzi materialel­e.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania