Practic Idei

Germinarea

Temperatur­a contează

-

Ceapa germinează în circa 5-10 zile dacă are temperatur­a ideală (20-25o C), dacă este mai scăzută (minim 4o C), durata se poate prelungi până la aproximati­v 30-40 de zile. tiv este mai sigură, oferă producții mai ridicate și bulbii sunt mai rezistenți la păstrarea peste iarnă. Presupune două etape: producerea arpagiculu­i folosit la semănat și apoi obținerea bulbilor pentru consum.

Semănatul pentru producerea arpagiculu­i se face în a doua decadă a lunii martie, pe rânduri aflate la 15 cm. Semințele se acoperă cu 2 cm de pământ și se tasează solul. Cultura se păstrează curată de buruieni și se udă de două-trei ori. Când vârful frunzelor îngălbeneș­te, în iulie-august, arpagicul se scoate din sol, se lasă la uscat și se ambalează în lădițe sau săculeți. Se obțin cam 8-10 t de pe cultura unui hectar. Arpagicul se va folosi toamna (10-30 septembrie) sau primăvara următoare (10-20 martie) la înființare­a culturilor pentru obținerea bulbilor utilizați în alimentați­e. Solul trebuie afânat, erbicidat și îngrășat. Între rânduri se lasă 25-30 cm, iar între bulbișori, pe rând, se lasă 5 cm. Se fac rigole cu săpăliga și apoi se acoperă bulbii. De obicei se fac patru rânduri înălțate, apoi se lasă o cale de acces de 60 cm pentru îngrijirea culturii. Aceasta presupune două prașile manuale pe rând, trei prașile mecanice

între rânduri, ierbicidat, fertilizat, udat, administra­rea tratamente­lor fitosanita­re. Pentru păstrarea în condiții optime, nu se mai udă și nu se tratează cu 10-20 de zile înainte de recoltare.

• Cultura cepei prin semănat direct în câmp (ceapa ceaclama) prezintă avantajul că bulbii pentru consum se obțin în decursul unui singur an și presupune o reducere a costurilor cu până la o treime față de cele asociate culturii prin arpagic. Perioada de vegetație durează aici 130-150 de zile. Înființare­a culturi se face pe teren pregătit și modelat, fie la final de noiembrie, fie în prima decadă a lunii martie. Se fac brazde de câte patru rânduri situate la 30 cm distanță unele de altele, urmate de căi de acces late de 60 cm. Pe lângă lucrările de îngrijire efectuate și la cultura cu arpagic, se adaugă răritul. Recoltarea se face de la începutul lunii septembrie. Se obțin maximum 15-20 t/ha.

• Cultura cepei prin răsad (ceapa de apă) se practică doar pe suprafețe mici, de obicei în grădinile individual­e. Perioada de vegetație: aproximati­v 150 de zile. Semănatul se face la final de martie - început de aprilie în spații protejate. Plantarea răsadurilo­r în grădină are loc după 7 săptămâni, deci în a doua jumătate a lunii mai. Se fac brazde cu câte

 ??  ?? ARPAGICUL Bulbișorii se pun la 3-5 cm adâncime, în funcție de tipul de sol.
T
PRACTIC Seamănă mai adânc în solurile ușoare.
ARPAGICUL Bulbișorii se pun la 3-5 cm adâncime, în funcție de tipul de sol. T PRACTIC Seamănă mai adânc în solurile ușoare.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania