Practic Idei

Recoltarea

Atenție la uscare

-

Când s-au maturizat, bulbii se smulg și se lasă câteva zile pe brazdă pentru a se usca, apoi se curăță de frunze (se lasă doar câțiva milimetri), se sortează și se depoziteaz­ă în lădițe, saci de plasă. La țară se fac și funii împletite din frunze. 4 rânduri, lăsându-se cam 20 cm distanță între ele și 5 cm între plante pe rând. La acest tip de cultură irigarea joacă un rol foarte important. Recoltarea începe după 15 septembrie. De obicei se obțin aproximati­v 25-30 t/ha. Bulbii plantați de toamna rezistă la temperatur­ile scăzute, dacă ele nu sunt mai mici de -8o C.

• Pentru ceapa verde se pregătește terenul în sere sau tuneluri de folie. Ridicarea temperatur­ii se face prin folosirea patului cald, din gunoi de grajd aflat în fermentați­e, fie în răsadniță, fie în jurul parcelei acoperite cu tunel de folie. În funcție de temperatur­a menținută și îngrijiri (udări, aerisiri etc.), durata de la semănat până la recoltare este de 30-40 zile. Obții 10-12 kg/m2 cultivat. Indiferent de tipul culturii, ceapa va reveni pe parcelă doar peste patru ani. Producții bune obții după ardei, tomate, vinete, castraveți, varză, dovlecei, fasole, conopidă, pepeni.

nu ocolesc cultura de ceapă. Pagube mari produc mana cepei (pete lungi cu puf gri-violet), putregaiul alb (frunze galbene, moi, bulb cu mucegai), alternario­za, musca cepei, musca usturoiulu­i, gândacul roșu al cepei, nematodul bulbilor, de aceea se fac tratamente preventive sau la semnalizar­e.

 ??  ?? T PRACTIC S
Culcă frunzele la pământ cu 3-7 zile înainte de recoltare.
MOMENTUL OPTIM Când trei sferturi dintre tulpini sunt moi la bază și frunzele s-au culcat la pământ.
T PRACTIC S Culcă frunzele la pământ cu 3-7 zile înainte de recoltare. MOMENTUL OPTIM Când trei sferturi dintre tulpini sunt moi la bază și frunzele s-au culcat la pământ.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania