Practic Idei

Decor cu mandală

Dacă nu poți vizita țări îndepărtat­e din cauza bugetului disponibil, a crizei sanitare sau a altor piedici, nu renunța la acest vis, călătoreșt­e cu imaginația. Uite cum poți face decorațiun­i exotice!

-

Când eram copil adunam sticle și borcane pentru a le duce la reciclat. Acum le păstrez pentru a le transforma în diverse decorațiun­i cum sunt vazele cu model pictat, tip mandala. Această tehnică, deși pare extrem de simplă, necesită multă concentrar­e pentru a obține modele simetrice, puncte de aceeași mărime sau de dimensiuni progresive. Mai trebuie să fii atent la combinația de culori și ca modelul pe care îl realizezi să se adapteze formei suportului de care dispui.

Pentru decorațiun­ile alăturate ai nevoie de: sticle, borcane, căni sau alte vase de sticlă sau ceramică, vopsea acrilică de mai multe culori, paletă de pictură și pensule mici sau bețișoare de lemn (precum cele de bambus folosite la frigărui sau scobitori).

CUM PROCEDEZI

Îndepărtez­i eventuala etichetă a recipientu­lui, îl speli, degresezi și usuci, apoi stabilești o schiță cu modelul pe care urmează să îl obții și gama cromatică. Modelul va arăta mai bine pe un fond opac, așadar, dacă ai vase transparen­te, mai bine le dai cu vopsea spray înainte. Poți folosi și recipiente din plastic. Vopseaua acrilică rezistă la ștergere ușoară, dar poți căuta și vopsea pentru ceramică, rezistentă la spălat. Începe cu modele circulare, apoi odată ce ai căpătat experiență, începe să te joci cu formele în fel și chip. Folosind doar puncte poți picta orice model, dar cu cât păstrezi mai bine distanța între puncte și mărimea potrivită, cu cât menții mai curat ansamblul compozițio­nal, cu atât rezultatul va fi mai atrăgător.

Sfatul meu! Pentru realizarea punctelor inițial am folosit pensulele, apoi bețișoare cu vată, cozile pensulelor și scobitori. Pentru puncte egale, înfige un ac cu gămălie în guma unui creion și ai obținut o unealtă perfectă pentru pictura cu puncte. Pentru un efect cât mai plăcut suprapune puncte de diverse culori, inclusiv auriu, care aduce un strop de aer prețios și exotic.

 ??  ?? MULTĂ RĂBDARE Concentrea­ză-te asupra lucrului și nu te grăbi. Încearcă să obții puncte perfect rotunde, de culoare uniformă. Poți lăsa sau nu spațiu gol între puncte.
PRACTIC S
Diluează puțin vopseaua pentru a se întinde bine.
MULTĂ RĂBDARE Concentrea­ză-te asupra lucrului și nu te grăbi. Încearcă să obții puncte perfect rotunde, de culoare uniformă. Poți lăsa sau nu spațiu gol între puncte. PRACTIC S Diluează puțin vopseaua pentru a se întinde bine.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania