Practic Idei

Echipament­ul

Alege-l cu atenție

-

Pe munte mergi doar cu încălțămin­te adecvată, cu crampoane, care susține bine glezna, respectiv bocanci impermeabi­li pe care i-ai mai folosit. Nu risca să iei încălțări noi la drum lung, pot să-ți producă un disconfort major.

Dacă te numeri printre cei care își doresc o astfel de experiență în concediu și nu sunt familiariz­ați cu muntele, reține câteva sfaturi. Ia cu tine mereu un telefon mobil încărcat și informează-te dacă în drumul tău sunt zone care nu au acoperire GSM. Chiar și pentru excursii scurte, din rucsac să nu-ți lipsească un termos cu apă, harta, pelerina de ploaie, busolă, cuțit, trusă de prim ajutor, inclusiv folie de supraviețu­ire, chibrituri sau brichetă, o lanternă (preferabil frontală), un fluier. Dacă intențione­zi să petreci mai multe zile pe munte, la cort, pune în bagaj (pe lângă acesta) sacul de dormit, izoprenul, un panou fotovoltai­c de voiaj (să încarci telefonul) și un primus ca să încălzești mâncarea, să faci un ceai, o supă.

Dacă urmează să dormi în cort, poți împărți piesele între membrii grupului, dar în rest ai grijă să iei tot ce îți trebuie pentru tine, nu te baza că îți vor da ceilalți. Nu cădea nici în extrema cealaltă, adică să iei tot șifonierul cu tine, pentru că tu va trebui să-ți cari rucsacul. Ia însă mereu încălțări de schimb și un rând de haine chiar și pentru turele de o zi.

 ??  ?? Cumpără un rucsac pe măsura ta, neapărat cu husă impermeabi­lă.
Cumpără un rucsac pe măsura ta, neapărat cu husă impermeabi­lă.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania