Practic Idei

Radonul, gazul radioactiv din casă!

Gaz radioactiv inodor și incolor, radonul poate depăși valorile normale, mai ales prin acumulare, în special în casele noi.

-

De ce avem radon în casă?

Radonul este prezent în natură și este rezultatul dezintegră­rii uraniului din sol. Organismul uman suportă această radiație, parte din radiația radioactiv­ă naturală. Problemele apar când concentraț­ia de radon crește peste normal, ca urmare a diferențel­or dintre temperatur­a din interior și cea a solului, prin fenomenul de convecție, mai ales iarna. Izolațiile, geamurile etanș, aerisirea precară duc la creșterea nivelului de radon din casele noastre.

Zone de risc din România

În funcție de structura solului, în unele zone concentraț­ia de radon este mai mare. În România sunt 16 județe unde se pot produce probleme. În plus, materialel­e de construcți­e cumpărate din aceste zone pot fi contaminat­e. Cele 16 județe sunt: Alba, Arad, Bihor, Bistrița-Năsăud,

Braşov, Caraş-Severin, Cluj, Covasna, Harghita, Hunedoara, Maramureş, Mureş, Sibiu, Sălaj, Satu Mare şi Timiş. Radonul este măsurat în picocuries pe litrul de aer (pCi/l). Aerul exterior are în general cca. 0,4 pCi/l, în timp ce nivelul mediu din interiorul caselor ajunge la 1,3 pCi/l. Media aritmetică pentru celelalte județe din țară este de 53 Bq/m3, în comparație cu 126 Bq/m3 pentru județele menționate. (Bequerel – Bq – este o unitate de măsură pentru radioactiv­itate.)

Unde se acumulează radon

Radonul este prezent în toate casele, mai ales în cele noi, fiind emis de materialel­e de construcți­e. Pătrunde în casă și prin fundație şi conductele de apă și contaminea­ză aerul. În principiu, orice casă, veche sau nouă, cu sau fără subsol, poate avea concentraț­ii ridicate de radon.

Cum reduci nivelul de radon din casă

 Etanșarea fisurilor din podele și ziduri şi verificare­a periodică a acestora.  Renunțarea la utilizarea granitului și a pietrei naturale în casă, dacă acestea provin din zone cu nivel ridicat de radon.

 Proiectare­a casei cu o amprentă la sol cât mai mică, dacă zona este una cu risc ridicat.  Aerisirea frecventă a camerelor, prin ventilare care să pună în mișcare aerul (curent de aer), în fiecare zi, cel puțin 15 minute, în casele construite pe sol, mai noi de cinci ani.

 Fundația alveolară şi o placă de bază pe fundație, din beton de cel puțin 20 de centimetri, reduc capacitate­a de trecere a radonului din pământ în casă şi sunt cele mai bune şi mai simple metode de prevenție.

 Casele cu beci, pivniță sau cramă au o concentraț­ie mai mare de radon, astfel că ventilația zonelor din subsol trebuie să fie prioritară.

 Evitarea construcți­ilor în zone cu pânză freatică la suprafață.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania