Practic Idei

Alină-ți picioarele solicitate și obosite

Ai putea alege cremele din farmacie, dar aceste tratamente naturiste, fără contraindi­cații, funcționea­ză le fel de bine.

-

De ce te dor picioarele?

Sunt mai multe cauze. De la câteva kilograme în plus, la pantofi incomozi cu toc înalt, de la stat prea mult în picioare, până la probleme de circulație, de tip venos. Dacă durerea este continuă, relativ intensă și nu sunt motive care să o justifice, probabil este vorba despre o afecțiune (varice, osteoporoz­ă, probleme articulare), iar un consult medical este necesar.

Comprese calde

Folosește două prosoape înmuiate în apă caldă, la circa 40-45 de grade. Stoarce-le bine și înfășoară-ți gambele, cu tot cu genunchi și glezne. Repetă operațiune­a, după ce prosopul s-a răcit. Căldura și umezeala relaxează mușchii și intensific­ă fluxul de sânge, ameliorând durerea și crampele.

Băi aromate

Ideal este să folosești o găleată sau un lighean înalt, astfel încât baia terapeutic­ă să cuprindă gambele. Ai nevoie de apă caldă (40 de grade) și 5 picături de ulei esențial de eucalipt sau 5 picături de ulei de mentă. Le poți și combina. Înmoaie-ți picioarele timp de 10-15 minute. Clătește-te la final și apoi stai cu picioarele ridicate, cel puțin 30

de minute, împachetat­e într-o pătură, ca să-ți fie cald. Eucaliptul are efect analgezic și spasmoliti­c și ajută la ameliorare­a durerii, iar cel de mentă este antiinflam­ator.

Băi cu oțet de mere

Combină o cană de oțet de mere cu 5 litri de apă caldă. Stai cu picioarele în baie pentru 15 minute. Dacă vei repeta tratamentu­l, zi de zi, durerile de picioare se vor ameliora considerab­il în 10-14 zile. Oțetul este binefăcăto­r pentru picioare și, în plus, are capacitate­a de a distruge bacteriile.

Ceai de mentă

Prepară un ceai de mentă concentrat dintr-un litru de apă și 10 pliculețe de ceai. Când apa fierbe, pune ceaiul și lasă pe foc timp de 3 minute, apoi dă deoparte și lasă să infuzeze bine 10 minute. Pune ceaiul într-un lighean, adaugă trei litri de apă rece și înmoaie-ți picioarele timp de 15 minute. Senzația de bine apare instantane­u. Menta are capacitate­a de a calma durerea și de a relaxa musculatur­a.

Ceai de ardei iute

Este nevoie de atenție pentru acest tratament. Prepară un ceai din 500 mililitri apă și 3 ardei iuți tăiați pe lung. Lasă să fiarbă cinci minute, apoi acoperă. Ai grijă! Aburii sunt iuți și nu trebuie inhalați! Pune ceaiul în 5 litri de apă rece și înmoaie-ți picioarele pentru 5-10 minute. Clătește abundent și împachetea­ză-te cu o pătură, pentru a sta la căldură cel puțin 30 de minute. Nu este recomandat dacă ai leziuni cutanate!

Capsaicina din ardei tratează durerea, intensific­ă circulația și încălzește mușchii.

Câteva sfaturi bune

Asigură-ți doza zilnică necesară, conform vârstei și sexului, de calciu și vitamina D, din alimente. Durerea de picioare poate indica o carență de calciu.

Bea în fiecare zi cel puțin opt pahare de apă pentru a stimula circulația venoasă și limfatică. Evită să stai cu picioarele încrucișat­e sau picior peste picior. Circulația sângelui se va desfășura cu dificultat­e, aceste posturi ale membrelor provocând durere.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania