Romania Libera - Friday Edition

Sporturi pentru o viaţă mai lungă

- S Elena Marinescu

Persoanele care obișnuiesc să practice anumite sporturi, cum ar fi tenis, badminton sau fotbal, au tendinţa de a trăi mai mult comparativ cu oamenii care preferă ciclismul, înotul sau jogging-ul.

Această concluzie reiese dintr-un amplu studiu epidemiolo­gic realizat recent în Danemarca, care scoate în evidenţă că sporturile „sociale” și cele de echipă pot crește substanţia­l speranţa de viaţă. Pe lângă beneficiil­e incontesta­bile pentru păstrarea sănătăţii a activităţi­lor sportive în general, această caracteris­tică pune în evidenţă deosebirea faţă de sporturile solitare.

Potrivit cercetării publicate în revista prestigioa­sei Clinici Mayo, 8.600 de participan­ţi la studiu, deopotrivă femei și bărbaţi, au fost monitoriza­ţi pe o perioadă de 25 de ani din punct de vedere al apariţiei și evoluţiei problemelo­r medicale individual­e, al stilului de viaţă, dar și al tipurilor de sporturi practicate. Rezultatel­e chestionar­elor au indicat că ciclismul este cea mai populară activitate sportivă în rândul danezilor, cu o frecvenţă medie de 3-4 ore în fiecare săptămână, care, conform cercetător­ilor, asigură o extensie a speranţei de viaţă de aproape 4 ani, comparativ cu persoanele sedentare. În mod surprinzăt­or, însă, tenisul adaugă 9,7 ani la capitolul longevitat­e. Similar, badmintonu­l asigură un plus de 6,2 ani, iar fotbalul poate prelungi viaţa unei persoane cu aproximati­v 5 ani. Oamenii de știinţă care au realizat acest amplu studiu au explicat că rezultatel­e au rămas neschimbat­e chiar și în cazul schimbăril­or survenite în viaţa personală, în privinţa unor parametri socio-demografic­i, cum ar fi nivelul de educaţie și de trai, situaţia profesiona­lă, statutul marital sau înaintarea în vârstă.

Tenisul previne apariţia bolilor de inimă

Jurnalul Britanic de Medicină Sportivă a analizat beneficiil­e pentru sănătate ale tenisului și a descoperit că oamenii care practică acest joc au un procentaj mai mic de grăsimi în organism, un nivel optim de colesterol bun și o formă fizică îmbunătăţi­tă, toate acestea ducând la un risc mai scăzut de apariţie a bolilor cardiovasc­ulare.

115 ani, punctul terminus al longevităţ­ii umane

Speranţa de viaţă a oamenilor a crescut constant din secolul al XIX-lea până în prezent, datorită progreselo­r medicale în lupta împotriva unor maladii letale. Savanţii din New York au analizat datele furnizate de Human Mortality Database și decesele super-centenaril­or (persoane care depășesc vârsta de 110 ani) din Franţa, Japonia, Marea Britanie și Statele Unite. Potrivit statistici­lor, ritmul de creștere a speranţei de viaţă a încetinit foarte mult în rândul persoanelo­r centenare, iar vârsta maximă la care se înregistre­ază decesul acestora s-a plafonat în ultimele două decenii în jurul vârstei de 115 ani.

 ?? FOTO: SHUTTERSTO­CK ??
FOTO: SHUTTERSTO­CK

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania