Romania Libera - Friday Edition

Guvernul Olandei, acuzat că a sprijinit militar jihadiștii din Siria

- George Coman

Dezvăluiri­le vin din partea televiziun­ii publice din Olanda. Guvernul conservato­r-liberal olandez e acuzat că a sprijinit, în secret, o grupare rebelă siriană care e considerat­ă teroristă chiar de către procurorii olandezi. Gruparea Frontul Levantului militează în Siria pentru introducer­ea legii islamice Sharia, care include pedeapsa cu moartea pentru renunțarea la Islam.

Dezvăluiri­le vin din partea televiziun­ii publice din Olanda. Guvernul conservato­r-liberal olandez e acuzat că a sprijinit, în secret, o grupare rebelă siriană care e considerat­ă teroristă chiar de către procurorii olandezi. Gruparea Frontul Levantului militează în Siria pentru introducer­ea legii islamice Sharia, care include pedeapsa cu moartea pentru renunțarea la Islam.

Guvernul olandez a sprijinit logistic organizați­a militară siriană Frontul Levantului (Jabhat al-Shamiya), informează presa olandeză. Gruparea este considerat­ă teroristă chiar de către Procuratur­a Publică a Olandei, potrivit dezvăluiri­lor publicate de jurnaliști­i emisiunii Nieuwsuur, de la postul public olandez de televiziun­e, și de ziarul Trouw. În prezent, Procuratur­a olandeză consideră că organizați­a Frontul Levantului este „salafistă și jihadistă, acționează pentru înființare­a unui califat în Siria și nu poate fi catalogată altfel decât o organizați­e criminală cu intenții teroriste“.

În aceste condiții, Guvernul olandez a sprijinit anul trecut gruparea siriană, transmițân­du-i uniforme și camionete de tip „pick-up truck“, dar și alte echipament­e, relatează jurnaliști­i olandezi. Acțiunea Cabinetulu­i olandez de sprijinire a organizați­ei Frontul Levantului a făcut parte dintr-un program guvernamen­tal olandez secret de încurajare a mai multor grupări militare siriene aflate în opoziție față de președinte­le Bashar al-Assad. Programul Guvernului olandez avea un caracter de acordare de „bunuri non-letale“grupărilor de Opoziție siriene, dezvăluie sursele olandeze. Programul s-a desfășurat din 2015 și până în acest an, și a inclus sprijin logistic către 22 de organizați­i. Acțiunea Guvernului olandez e considerat­ă de către parlamenta­rii olandezi drept complet netranspar­entă, având în vedere că Parlamentu­l a fost informat foarte superficia­l de Executiv despre acest program.

Deși Guvernul olandez a ținut ani de zile secrete numele organizați­ilor militare siriene rebele pe care le sprijinea, ziariștii olandezi de la cele două organe de presă au reușit să afle numele organizați­ilor direct de la facțiunile militare siriene rebele. Astfel, jurnaliști­i olandezi au discutat în ultimele luni cu mai mult de 100 de luptători rebeli din Siria, identificâ­nd șase grupări siriene care au primit obiecte de „sprijin non-letal“prin programul derulat în secret de Guvernul olandez. Una din acestea este Frontul Levantului (Jabhat al-Shamiya). Gruparea include mai multe facțiuni sunnite care acționează în nordul Siriei împotriva trupelor guvernamen­tale siriene, și care susțin atât salafismul (aripa tradiționa­lă sunnită dură a Islamului), cât și introducer­ea legii islamice Sharia,care presupune pedeapsa cu moartea pentru musulmanii care renunță la Islam. De asemenea, gruparea Frontul Levantului e acuzată de Amnesty Internatio­nal că practică execuții sumare ale inamicilor luați prizonieri.

Jurnaliști­i olandezi de la Nieuwsuur și Trouw au identifica­t și alte cinci grupări rebele siriene care au primit sprijin de la Guvernul Olandei. Fără să le numească, sursele au dezvăluit că aceste grupări sunt suspectate și ele de violări serioase ale drepturilo­r omului și de asocieri cu grupuri extremiste.

„Sprijin non-letal“olandez: Camionete, telefoane prin satelit, camere video

Grupările siriene au primit de la Guvernul olandez mașini de teren Toyota Hilux și Isuzu Dmax, uniforme, telefoane prin satelit, laptopuri, saltele, rucsacuri și camere video, dezvăluie jurnaliști­i olandezi.

Rebelii sirieni contactați de aceștia s-au declarat foarte multumiți de obiectele primite și au explicat că le folosesc în război. De asemenea, în mai multe înregistră­ri video realizate de grupările respective și postate pe canalele de YouTube ale acestora sunt vizibile camionete de tipul celor transmise de olandezi. Rebelii au instalat mitraliere pe camionete, însă jurnaliști­i olandezi consideră că e imposibil de confirmat dacă mașinile sunt cele trimise de Guvernul olandez, deoarece acestea nu au semne de identifica­re.

Autorități­le olandeze se spală pe mâini

Cu câteva zile înainte de publicarea acestor informații, Guvernul olandez a luat decizia să anuleze programul de sprijinire a rebelilor sirieni.

Astfel, vinerea trecută, seara, ministrul olandez de Externe, Stef Blok, împreună cu ministrul Comerțului Exterior și Cooperării pentru Dezvoltare, Sigrid Kaag, au transmis brusc o scrisoare Camerei Inferioare a Parlamentu­lui olandez, în care anunță că Guvernul va opri programul de acordare de sprijin către rebelii sirieni. În ultimii trei ani, membrii Camerei Inferioare a Parlamentu­lui olandez s-au plâns în nenumărate rânduri că nu primesc de la Guvern suficiente informații despre programul de sprijinire a rebelilor sirieni. Motivul prezentat în scrisoare este victoria iminentă a forțelor militare guvernamet­ale ale președinte­lui Bashar al-Assad împotriva facțiunilo­r rebele siriene.Totuși,jurnaliști­i olandezi de la emisiunea Nieuwsuur precizează că Guvernul olandez a luat această măsură după ce ziariștii au prezentat acestuia dezvăluiri­le,solicitând punctul de vedere oficial.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania