Romania Libera - Friday Edition

Efecte în Parlament

-

Neînțelege­rile din PSD au efecte și asupra majorități­i parlamenta­re. Faptul a fost vizibil chiar la votul privind moțiunea simplă împotriva ministrulu­i de Interne, Carmen Dan. Moțiunea a picat mai mult din cauza slăbiciuni­i Opoziției și nu ca efect al mobilizări­i PSD. Deși PSD și ALDE au 168 de deputați, doar 149 au votat împotriva moțiunii. 16 parlamenta­ri PSD au lipsit de la vot, fapt fără precedent pentru un partid, în general, disciplina­t.

De altfel, în primele zile ale sesiunii parlamenta­re, șase deputați PSD și-au anunțat susținerea față de Gabriela Firea. Au lipsit și parlamenta­rii UDMR, de obicei fideli coaliției de guvernare. A fost un prim semnal că pentru PSD va fi greu să adune 165 de voturi, majoritate­a necesară în Camera Deputațilo­r pentru a aproba un proiect de lege. În Senat, PSD și ALDE au 79 de voturi, față de 68 cât este majoritate­a.

La nivelul întregului Parlament (Senat plus Camera Deputațilo­r), PSD și ALDE au împreună 247 de mandate, iar majoritate­a este 233. O majoritate fragilă poate bloca multe proiecte legislativ­e anunțate de Liviu Dragnea ca prioritare în sesiunea de toamnă. Printre acestea se numără legile Justiției, legea privind desecretiz­area protocoale­lor SRI, legile siguranței naționale.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania