Romania Libera - Friday Edition

Puiu Manu – 90 de ani!

- Dodo Niţă

Criticul și istoricul de bandă desenată Dodo Niţă reviziteaz­ă pentru copiii de azi poveștile și personajel­e care au fascinat generaţii întregi.

Biografie

Puiu Manu s-a născut pe data de 14 septembrie 1928 la București. A avut o viaţă frumoasă și bogată: a practicat zeci de ani sporturi de performanţ­ă precum yachting și ski, a cunoscut cei mai importanţi scriitori și artiști români, a călătorit în toată lumea și a crescut și patru copii !

A fermecat copilăria a trei generaţii de cititori cu opera sa grafică: sute de benzi desenate publicate în mai toate revistele pentru copii, editate înainte și după 1989, 15 albume BD, peste o sută de cărţi ilustrate.

Bibliograf­ie

Prima carte ilustrată de maestru datează din 1960: „Sportul Velelor“, de George Nour. În paginile sale Puiu Manu îmbină experienţa celor două pasiuni ale sale: grafica și navigaţia cu pânze. Cartea a rămas de referinţă pentru iubitorii acestui sport și este citată și astăzi pe forumurile de specialita­te.

În 1970, Puiu Manu ilustrează ultima carte a lui Tudor Mușatescu, volumul de aforisme „Fiecare cu părerea lui“.

Tot în acest an artistul desenează o excelentă copertă volumului „Nu fugi, ziua mea frumoasă”, de Octav Pancu-Iași.

În 1972 Pancu-Iași și Puiu Manu realizează la patru mâini (desenul fiind pus pe plan egal cu textul) o excelentă serie de 8 cărticele pentru micii școlari: „A fost odată un băieţel pe un gard”, „O veste mare despre un băiat mic”, „Fetiţa și steaua”, „Ura! Elefantul mănâncă”, „În pădure toate-s bune”, „Fetiţa și mingea”, „Povestea cu măseaua”, „Povestea cu mătura noastră”. Premiate la Târgul de carte de la Leipzig, cărţile au fost traduse în anii ulteriori în germană, suedeză (1974), rusă (1975) cehă, italiană, chineză și spaniolă (19811982, pentru Cuba).

În 1971, Puiu Manu demarează o lungă și fructuoasă colaborare cu editura Stadion, desenând numeroase coperte la cărţi de profil precum „Voleiul în școală”, „20 de ani în urmărirea balonului rotund”, „Hochei”, „Jocuri pentru grădiniţel­e de copii”, „Corabia cu 11 pasageri” (semnată de celebrul fotbalist și antrenor Angelo Niculescu), „Sportivi de seamă” etc. și cărţi de colorat precum „Tolba lui Moș Gerilă”.

În 1975 editura Stadion își schimbă numele în Sport Turism, dar colaborare­a cu Puiu Manu continuă, până în 1980: „Ghidul spectatoru­lui de rugbi”, „Turism pentru pionieri și școlari”, „Canotori de cursă lungă”, „Educaţia fizică în grădiniţe”, „Judo”, „Minibasche­t”, etc.

Din 1980 până în 1991, Puiu Manu colaboreaz­ă aproape exclusiv cu editura Ion Creangă, care publică literatură pentru copii. La majoritate­a cărţilor dânsul desenează coperte duble (cu desenul care se continuă de pe coperta I pe coperta IV), iar unele au și ilustraţii de interior: „Donaris-2 ridică ancora”, de Tudorel Oancea, „Convorbire interurban­ă”, de Mihaela Monoranu, „Băieţii de la apa Moldovei”, de Gheorghe Movilă, „Ghiocei pentru mama”, de Viniciu Gafiţa, „Daizo și feciorii săi”, de Yolanda Nicoară, „Alexandru Ioan Cuza – domnitorul Unirii”, de Dumitru Almaș (colecţia ABC – 1983), „Printre străbuni”, de Ion Văduva-Poenaru, „Solarienii“, de Patiţa Silvestru, „Prietenii lui Arthur”, de Rodica Braga, „Făt-Frumos din delta-plan”, de Gheorghe Scripcă, „Sceptrul lui Decebal”, de Gligor Hașa, „Gustul mărului de aur”, de Iuliu Raţiu, „Insigna de pilot”, de Ovidiu Zotta, „O experienţă neobișnuit­ă”, de George Anania etc.

Din păcate, chiar și un artist care și-a consacrat întreaga viaţă graficii pentru copii și tineret trebuie să treacă uneori pe sub furcile caudine ale cenzurii. În 1989, editura Ion Creangă îi solicită lui Puiu Manu să deseneze coperta romanului „Băieţii nu plâng”, de Corneliu Tamaș. Artistul desenează un băieţel care plânge, speriat de umbra sa, transforma­tă în fantomă. Cenzura vede însă în acest desen o propagandă a misticismu­lui, și, profitând de faptul că umbra-fantomă era desenată pe coperta IV, o șterge pur și simplu.

În 1991 apar – la editura Ion Creangă – ultimele cărţi ilustrate de Puiu Manu: „Povestea coifului tracic”, de N. Rădulescu-Lemnaru, și „Secretul marinarulu­i”, de Ștefan N. Dumitrescu.

Vreme de 10 ani, Puiu Manu, prins – ca mai toţi românii – în mreaja economiei de piaţă, nu a mai publicat nimic.

Dar prietenul său, Iuliu Raţiu, îl convinge să revină la pasiunea sa dintâi, și artistul desenează două coperte la volumele „Răzbunarea roboţilor“(2001) și „Eroii din Galaxia Gutenberg“(2005).

Al doilea titlu a apărut la editura Erc Press și, la propunerea editorului, între 2006 și 2009, Puiu Manu ilustrează nu mai puţin de 10 cărţi pentru această editură.

În anul 2008 la editura franţuzeas­că L'Harmattan (Paris) apare volumul de versuri „Le Corbeau d'Arcimboldo“, semnat de poetul Olivier Peraldi. Cartea este bogat ilustrată, în culori, de Puiu Manu.

Cele mai noi volume ilustrate de artist sunt „Muzicuţa cu schimbător”, de Nicuţă Tănase și „Școala FeţilorFru­moși“, de Florin Bican, ambele publicate în 2012 de Editura Viaţă și Sănătate și „Dealu Turcesii“, de Dodo Niţă, publicată în 2015 de editura Aius.

Trebuie neapărat menţionate aici și cele trei cărţi de exegeză a benzii desenate care au coperţile semnate de Puiu Manu:

„Benzile desenate și canonul post-modern”, de Ion Manolescu (2011)

„Paradigmel­e Paralitera­turii”, de Dodo Niţă (2015)

„Hugo Pratt. Viaţa ca o bandă desenată”,de Mati Botezatu (2015).

Monografie

În anul 2010 am publicat „Monografia Puiu Manu”, în paginile căruia fanii au găsit un amplu interviu cu maestrul, o bibliograf­ie (aproape) completă, cronicile albumelor de benzi desenate și, evident, multe desene, din care unele inedite.

Practic, însă, această monografie, precum și participăr­ile lui Puiu Manu la marile manifestăr­i de profil - East European Comic Con de la București și Salonul Internaţio­nal al Benzii Desenate de la Constanţa, expoziţiil­e de la Craiova, Iași, Târgu Mureș, Caracal, au relansat cariera artistului care, cu o bogată experienţă, o mână mai sigură ca oricând și beneficiin­d și de colaborare­a unor scenariști de faimă precum profesorii Marius Leștaru și Adrian Cioroianu, trăiește o perpetuă tinereţe artistică.

Astăzi, domnul Puiu Manu aniverseaz­ă frumoasa vârstă de 90 de ani!

La mulţi ani și la cât mai multe bucurii artistice!

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania