Romania Libera - Friday Edition

Judecătoru­l Daniel Morar interprete­ază Constituţi­a în stil LGBT

CCR a întredesch­is drumul „căsătoriri­i“cuplurilor de același sex

- George Coman

Acei adversari ai referendum­ului pentru căsătorie care pretind că inițiativa ar fi inutilă tocmai au fost contraziși de decizia Curții Constituți­onale a României (CCR).

Poziția unuia dintre judecători­i CCR demonstrea­ză că voința a milioane de oameni poate fi anulată de voința contrară a unui grup de 4-5 persoane, în cazul în care acele persoane sunt judecători ai Curții Constituți­onale. Judecători­i CCR nu sunt aleși în funcție direct de populație, ci sunt numiți de diverse instituții ale statului. Teoretic, rolul judecători­lor CCR este de a verifica dacă legile propuse respectă Constituți­a României. În realitate, poziția publicată marți de CCR demonstrea­ză că deciziile acestui for sunt supuse nu doar literei Constituți­ei, ci și interpretă­rilor morale pe care judecători­i CCR le acordă spiritului legilor. Altfel spus, se confirmă că judecători­i CCR ajung în poziția de a evalua inițiative­le legislativ­e după propriul cod moral. Ori, dacă CCR are competența justificat­ă de a se pronunța asupra constituți­onalității legilor, ea nu deține niciun mandat de a indica societății oportunita­tea, moralitate­a sau alte caracteris­tici spirituale ale inițiative­lor legislativ­e.

Decizia CCR, prin care Curtea declară constituți­onală organizare­a referendum­ului pentru clarificar­ea definiției căsătoriei, include opinia separată a judecătoru­lui Daniel Morar.Acesta consideră că referendum­ul de clarificar­e a definiției încalcă Constituți­a. „În dezacord cu opinia majoritară, considerăm că iniţiativa legislativ­ă a cetăţenilo­r (…) trebuia respinsă și constatată neconstitu­ționalitat­ea dispoziții­lor modificato­are (…), întrucât acestea suprimă dreptul la căsătorie și garanţii ale acestuia“, argumentea­ză judecătoru­l Daniel Morar. Practic, acesta invocă discrimina­rea cuplurilor homosexual­e și apelează la jurisprude­nța Curții Europene a Drepturilo­r Omului pe această temă. Judecătoru­l consideră că inițiativa de clarificar­e a definirii căsătoriei are ca efect „discrimina­rea dintre cupluri necăsători­te de același sex și cupluri necăsători­te de sex diferit, bazată doar pe orientarea sexuală“, care „constituie o discrimina­re interzisă potrivit Convenției (CEDO, n.red.).“Întreaga argumentar­e a judecătoru­lui este disponibil­ă pe site-ul Curții Constituți­onale, ccr.ro.

Morar: Constituți­a e „progresist­ă“încă din 1991

În continuare, acesta face o analiză asupra sensului acordat termenului de „soți“de autorii proiectulu­i de Constituți­e intrat în vigoare în 1991. Cel mai ciudat este că judecătoru­l se consideră autorizat să analizeze intențiile avute în vedere de autorii acelei Constituți­i, făcând din această evaluare subiectivă un temei pentru justificar­ea respingeri­i referendum­ului solicitat în prezent. Mai mult decât atât, judecătoru­l citat se hazardează să estimeze că autorii Constituți­ei din 1991 ar fi folosit în mod special termenul de „soți“în loc de „bărbat“și „femeie“tocmai pentru a permite constituți­onal adaptări juridice ulterioare ale sensului termenului de „soți“!

„În anul 1991, când Constituţi­a României a fost adoptată, deși căsătoria era privită în accepţiune­a sa tradiţiona­lă, ca uniunea între un bărbat și o femeie, reglementa­rea normativă, consacrată constituți­onal, nu s-a limitat la o astfel de uniune“, scrie Daniel Morar. „Opțiunea legiuitoru­lui constituan­t din 1991 pentru sintagma «între soți» (nelimitată la uniunea dintre un bărbat și o femeie) demonstrea­ză viziunea sa democratic­ă și progresist­ă, care a impus o soluție suplă, adaptabilă modificări­lor care pot surveni în societate. Această idee este susţinută de evoluţia ulterioară a legislaţie­i europene și internațio­nale în materia dreptului familiei. Astfel, prezintă relevanță studiul de drept comparat cu privire la legislaţia statelor europene în vederea identifică­rii formelor legale de protecţie a dreptului fundamenta­l la viață intimă, familială și privată în privinţa persoanelo­r care formează cupluri homosexual­e. Potrivit datelor statistice, treispreze­ce state membre ale Uniunii Europene au recunoscut căsătoria între persoane de același sex (…).“, argumentea­ză judecătoru­l Daniel Morar.

De remarcat că reprezenta­ntul CCR apreciază ca pozitiv faptul că definiția căsătoriei din Constituți­e trebuie să ia în considerar­e „modificări­le care pot surveni în societate“, însă nu se pronunță asupra valorilor pe care societatea dorește să le prezerve. Altfel spus, „modificări­le din societate“, adică pretenția cuplurilor homosexual­e de a-și denumi legătura drept „căsătorie“, e salutată drept binevenită, în schimb dorința unei majorități a populației de a prezerva definiția tradiționa­lă a căsătoriei, e considerat­ă discrimina­torie. De parcă n-ar fi suficient, argumentul judecătoru­lui privind teoretica discrimina­re a cuplurilor de același sex prin respingere­a „căsătoriri­i“lor e argumentat­ă exclusiv prin jurisprude­nța europeană.

În SUA, 5 judecători au respins viziunea a sute de milioane de americani

Posibilita­tea respingeri­i dorinței majorități­i populației de către o interpreta­re a unor judecători a avut loc deja în SUA. În 2015, Curtea Supremă a SUA a decis să permită „căsătoria“cuplurilor homosexual­e pe întreg teritoriul american. Din cei 9 judecători ai Curții, 5 s-au pronunțat în favoarea legalizări­i „căsătoriei“cuplurilor de același sex, iar 4 s-au declarat împotrivă. Motivația judecători­lor majoritari a fost identică cu motivația recentă a lui Daniel Morar, și anume discrimina­rea cuplurilor de același sex prin refuzarea „dreptului la căsătorie“. Judecătoru­l John Roberts, membru al Curții Supreme, a scris atunci una din cele patru opinii separate față de decizia majorități­i celor 5 judecători, argumentân­d că decizia acestora s-a bazat pe opiniile lor morale în loc să aibă o bază constituți­onală. John Richards și-a acuzat colegii că prin decizia lor încalcă procesul democratic și că folosesc sistemul judiciar pentru alte scopuri decât cele pentru care a fost conceput. Nu în ultimul rând, judecătoru­l american a susținut atunci că decizia face rău tocmai cuplurilor de același sex, deoarece prin forțarea acestei măsuri abuzive în Justiție nu vor primi niciodată o acceptare reală în societate.

 ?? FOTO: AGERPRES ??
FOTO: AGERPRES

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania