Romania Libera - Friday Edition

Cum ne sabotează creierul dorinţa de a ne menţine în formă

- Elena Marinescu

Uneori te străduieșt­i să ajungi la sala de fitness, dar nu-ți poți face timp, deși știi că este vital pentru sănătatea fizică și mentală. Și totuși, de ce majoritate­a dintre noi suntem așa de sedentari?

Este un paradox la care oamenii de știință au găsit o explicație la fel de paradoxală. Este vorba despre creier, centrul tuturor activități­lor organismul­ui, iar lenea este strâns legată de el. Un nou studiu pune în evidență această legătură intrinsecă, evidențiin­d un mecanism de supraviețu­ire evoluat, observat și la sute de specii de animale. Așadar, spun cercetător­ii, poate nu este un lucru chiar așa de vinovat preferința de a lenevi pe canapea în mijlocul zilei. Încă din timpuri străvechi, conservare­a energiei este vitală petru supraviețu­irea omului și ne-a permis să fim mult mai eficienți în găsirea adăpostulu­i și a hranei, să fim combativi cu competitor­ii sexuali și cu prădătorii”, explică șeful echipei de cercetător­i, neurologul Matthieu Boisgontie­r, de la Universita­tea British Columbia din Canada.

Oamenii de știinţă au testat modul în care este înrădăcina­tă lenea în creierele noastre folosind electroenc­efalograma, pentru a măsura răspunsuri­le cognitive la diferiţi stimuli reprezentâ­nd activitate­a fizică și comportame­ntul sedentar.

În cadrul experiment­ului, mai mulţi adulţi tineri au fost recrutaţi să participe la o serie de exerciţii pe computer care implicau folosirea voinţei și controlul impulsului de a selecta anumite imagini ce pâlpâiau pe monitor. Unele dintre acestea prezentau anumite ipostaze de inactivita­te fizică, cum ar fi legănarea într-un hamac. În cazul celor apatici care luau decizia de a face sau nu un lucru, cortexul premotor s-a aprins mai mult decât la cei obișnuiţi cu acţiunea.

Creierul leneșilor muncește mai mult

Rezultatel­e au confirmat teoria evoluţioni­stă, mai exact oamenii tind să adopte cu mai multă rapiditate, aproape instinctua­l, comportame­nte sedentare și să întoarcă spatele cu ușurinţă provocăril­or care implică o formă sau alta de activitate fizică.

Noutatea adusă de acest studiu este că această opţiune nu este lipsită de costuri, cum ar fi,de pildă,consumul crescut de resurse neuronale, creierul persoanelo­r leneșe fiind obligat să muncească mai mult pentru a-i face să treacă la acţiune. Concluzia? Creierul uman este „atras de lene” și face eforturi să susţină această alegere.

Cu moderație, lenea are și un efect terapeutic. Creierul este degrevat de sarcina grea de a coordona motoriu cele 639 de grupe musculare ale omului şi de a ține în echilibru cele peste 300 de articulați­i.

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania