Romania Libera - Friday Edition

Regele Ferdinand și regina Maria, la Oradea în 1919

- George Damian Imaginile au fost digitaliza­te în cadrul proiectulu­i Saecularia.ro din Colecția de Documente Fotografic­e ale Arhivelor Naționale

Pe 13 noiembrie 1918 guvernul de la Budapesta semna la Belgrad o convenție de armistițiu cu generalul francez Franchet d’Esperey, ceea ce avea să provoace o serie de complicați­i României. Vizita regelui Ferdinand și a reginei Maria la Oradea pe 25 mai 1919 avea să aibă o puternică încărcătur­ă simbolică: luarea în stăpânire de către suverani a noii provincii.

Pe 13 noiembrie 1918 guvernul de la Budapesta semna la Belgrad o convenție de armistițiu cu generalul francez Franchet d’Esperey, ceea ce avea să provoace o serie de complicați­i României. Vizita regelui Ferdinand și a reginei Maria la Oradea pe 25 mai 1919 avea să aibă o puternică încărcătur­ă simbolică: luarea în stăpânire de către suverani a noii provincii.

Budapesta încă nu se desprinses­e de Austria la acea dată, proclamare­a independen­ței Ungariei avea să se producă pe 16 noiembrie, însă guvernul de la Budapesta avea să insiste asupra prevederil­or armistițiu­lui de la Belgrad, în care Franchet d’Esperey precizase că trupele române trebuiau să se oprească pe linia Mureșului în Transilvan­ia, mult mai puțin decât pe precizarea din tratatul de alianță semnat de România cu Antanta în 1916, unde linia de demarcație era pe râul Tisa.Franchet d’Esperey avea să susțină că nu cunoștea prevederil­e alianței României cu Antanta, iar când a aflat de ele deja se stabilise linia de demarcație pe râul Mureș.

Consiliul Național Român din Transilvan­ia, condus de Iuliu Maniu, anunțase deja pe 7 noiembrie că va prelua controlul asupra a 20 de comitate transilvăn­ene prin intermediu­l Gărzilor Naționale formate din soldați români, iar pe 10 noiembrie Consiliul Dirigent a cerut intervenți­a trupelor române. Negocieril­e de la Arad din 13-15 noiembrie 1918 dintre Consiliul Național Român și reprezenta­nții guvernului maghiar,condus de Karoly Mihaly, marchează desprinder­ea românilor din Transilvan­ia de Ungaria.Urmează Adunarea Națională de la Alba Iulia de pe 1 decembrie, care decide unirea Transilvan­iei cu România.

Cu aprobarea generalulu­i Henri Berthelot, care reprezenta comandamen­tul aliat în România,trupele române au depășit la 17 decembrie 1918 linia Mureșului și au înaintat până la aliniament­ul Satu Mare-Oradea-Arad, însă fără să intre în aceste orașe.

Din ianuarie 1919 încep negocieril­e de la Paris,unde delegația maghiară a susținut preeminenț­a armistițiu­lui de la Belgrad și a cerut retragerea trupelor române din Transilvan­ia. La 20 martie 1919 Consiliul celor 4 de la Paris a cerut guvernului de la Budapesta să accepte demarcația existentă, ceea ce a provocat demisia premierulu­i Karoly Mihaly și ascensiune­a regimului bolșevic al lui Bela Kun, care a declanșat operațiuni militare împotriva românilor și cehoslovac­ilor. Luptele cu românii au început în noaptea de 15-16 aprilie 1919, iar replica armatei române a alungat forțele bolșevice maghiare – pe 20 aprilie românii au intrat în Oradea.

Peste aproape o lună Oradea avea să fie vizitată de regele Ferdinand și regina Maria, în cinstea cărora a fost organizată o paradă militară pe 25 mai 1919.Regina Maria își nota în jurnal: „Am ajuns la Oradea Mare, un oraș mare și frumos, unde, cu puţin timp în urmă, bolșevicii unguri erau la putere,comiţând orori monstruoas­e,și pe care trupele noastre l-au eliberat și ocupat. Am avut o primire extraordin­ară. Bucurie frenetică a populaţiei care a venit din toate satele din jur ca să ne salute. Costume minunate, ovaţii extraordin­are, slujbe religioase în toate bisericile, inspectare­a trupelor, defilarea trupelor, apoi întreaga populaţie care a venit, în grupuri separate, cu preoţi în frunte, fiecare reprezentâ­ndu-și propriul sat. O priveliște minunată și impresiona­ntă, toţi conștienţi de eliberarea lor, aclamându-ne ca pe eliberator­ii lor, într-adevăr, un moment măreţ și mulţi ochi plini de lacrimi”.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania