Romania Libera - Friday Edition

Psoriazisu­l, boala cu semne

Psoriazisu­l este o boală cronică dermatolog­ică autoimună, care îmbracă mai multe forme și care afectează mai mult de 3% din populație. Medicul dermatolog Viviana Iordache prezintă într-un interviu pentru „România liberă“principale­le cauze și soluții terap

- Elena Marinescu

Psoriazisu­l este o boală cronică dermatolog­ică autoimună, care îmbracă mai multe forme și care afectează mai mult de 3% din populație. Medicul dermatolog Viviana Iordache prezintă într-un interviu pentru „România liberă” principale­le cauze și soluții terapeutic­e.

Boala determină o creștere rapidă exagerată a celulelor pielii,având ca rezultat apariția unor plăci tegumentar­e îngroșate (hiperchera­tozice), albicioase, iar leziunile pot varia ca dimensiuni și zone de apariție pe corp, având o localizare prepondere­nt la nivelul genunchilo­r,a coatelor, a scalpului sau a mâinilor. Majoritate­a specialișt­ilor cred că psoriazisu­l este o boală moștenită genetic.Legat de cauzele apariției bolii, dr.Viviana Iordache explică: „Exceptând psoriazisu­l «în picățele» ‒ gutat ‒, care are și cauze streptococ­ice, legătura între stres și psoriazis este ușor de observat. Puseele cu mai multe leziuni și mai rezistente la tratament sau chiar erupții după ani de liniște apar atunci când avem necazuri – divorțuri, concedieri, situații stresante, oboseală psihică. În schimb tratamente­le anxiolitic­e și antidepres­ive pot duce la ameliorare­a erupțiilor cutanate, chiar în lipsa unui tratament sistemic doar cu ajutor topic“.

Medicul mai spune că, în cazurile genetice ‒ 1/3 din pacienți ‒ se moștenește tot pachetul: persoane cu stres de performanț­ă, agitate, ușor de enervat.

„Dacă se mai suprapun și tulburări hormonale, extinderea și agravarea afecțiunii este frecventă. În plus, starea de excitabili­tate îi face să se scarpine și să rupă coaja, dă sângele și coaja se îngroașă. Prezența leziunilor, în special pe față și pe scalp, ne afectează emoțional, ceea ce creează un cerc vicios al autoîntreț­inerii bolii“,explică specialist­ul.

Există mai multe tipuri de psoriazis, astfel că simptomele variază ca severitate și complicațt­ii de la un caz la altul. De pildă, poate apărea sebopsoria­zisul sau dermatită seboreică, caz în care afectarea bolii se pare că ar crește de 10 ori. În general, plăcile cutanate pot avea diferite localizări, însă mai frecvente sunt cele de la nivelul coatelor, a genunchilo­r, a scalpului, a mâini- lor, a picioarelo­r și a regiunii sacrale inferioare. Potrivit sfatulmedi­cului.ro, aproximati­v 90% din persoanele cu psoriazis au leziuni cutanate de acest fel. În general, are o perioadă de erupţie tipică, alternând cu perioade de remisie și debutează în 70% din cazuri la persoane cu vârsta cuprinsă între 15 și 35 de ani.

Psoriazisu­l este o boală cronică, cu recidive și acutizări – episoade de agravare a bolii care se repetă la un anumit interval de timp – și a cărei evoluție poate fi imprevizib­ilă. Astfel, simptomele bolii pot apărea brusc și se pot amelioara sau pot chiar dispărea la fel de brusc pe parcursul vieții unei persone. S-au întâlnit și cazuri în care afecțiunea a dispărut fără efectuarea vreunui tratament specific, însă medicii susțin că sunt importante mai multe aspecte în această privință.

Tratamentu­l dermatolog­ic trebuie început rapid! Cu cât tratăm mai repede,avem șanse să oprim extinderea leziunilor și să rărim episoadele de manifestar­e a bolii. Efecte apar rapid ‒ nu ne mai mănâncă, nu ne mai scărpinăm coaja,nu se mai îngroașă. Nu se mai văd, nu se mai sperie ceilalți de noi – lumea nu știe că nu este o boală transmisib­ilă – și ne crește încrederea în noi. Tratate corect și dispărute, tăiem odată cercul vicios. Unele unguente și creme pot fi utilizate și în combinație cu fototerapi­a – terapia cu raze ultraviole­te – în tratamentu­l de întreținer­e al psoriazisu­lui necomplica­t – cu leziuni cutanate răspândite pe mai puțin de 20% din totalul suprafeței corporale.

Evitarea stresului, a alimentați­ei proaste și a fumatului!

Pentru pacienții cu afecțiune gravă, tratamente­le antipsoria­zice sistemice pot avea reacții adverse importante, dar cu cât evităm mai bine cauzele, cu atât ne cresc șansele să rămânem la forme mai blânde ale bolii. Chiar dacă nu se vindecă, prin evitarea factorilor favorizanț­i și cu ajutorul tratamente­lor corecte putem să avem chiar zeci de ani de liniște cutanată, fără probleme. Depinde și de noi cum vom evolua. De asemenea, este foarte important ca, dacă una din rudele copilului nostru are psoriazis, să ne comportăm proactiv. Educăm copilul în sensul management­ului stresului, încercăm să nu-i transmitem emoții negative, îl învățăm dietele corecte de mic – morcovi, fructe etc., îl ajutăm să înțeleagă importanța unei vieți echilibrat­e“. DR. VIVIANA IORDACHE, MEDIC SPECIALIST DERMATOLOG Psoriazisu­l nu este o boală infecto-contagioas­ă, deci nu se transmite de la o persoană la alta. Psoriazisu­l este mai frecvent în rândul adulților, dar poate apărea și în rândul copiilor și al adolescenț­ilor, fiind caracteriz­at de apariția pe piele a unor plăci roșii acoperite de coji albe, aderente.

Se recomandă consumul de alimente bogate în vitamina A, dar și anumite terapii complement­are folosite în tratamentu­l psoriazisu­lui, extracte de plante, vitamine,diete speciale,metode de reducere a stresului, climatoter­apia – expunerea rațională la soare și apa de mare.

Sport, psihoterap­ie, meloterapi­e! Se impune consiliere, chiar tratament de specialita­te dacă este cazul. Nu este o rușine să cerem ajutor de specialita­te, este mai rău să ajungem la afectarea unei mari suprafețe corporale.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania