Romania Libera - Friday Edition

Clasa a VI-a, fără manuale. Editura ministerul­ui spune că e OK

- Laurențiu Mușoiu

Anul școlar a început de mai bine de două săptămâni, dar elevii de clasa a VI-a din foarte multe localități nu au primit niciun manual. La șase materii nici nu vor vedea manuale anul acesta, deoarece Ministerul Educației nu a primit nici măcar o variantă care să fie evaluată. Cu toate acestea, conducerea Editurii Didactice și Pedagogice și cea a Ministerul­ui Educației vor să ne convingă de faptul că totul este în regulă.

Elevii care au intrat anul acesta în clasa a VI-a ar fi trebuit să fie prima generație care învață, la toate materiile, după manuale noi. În realitate, pare mai mult o generație de sacrificiu, pe care conducerea Ministerul­ui Educației Naționale (MEN) realizează experiment­e.

După retragerea manualelor de Geografie, din cauza numeroasel­or greșeli de conținut, și descoperir­ea altor greșeli din cărțile de Istorie și Biologie, elevii din clasa a VI-a au șanse foarte mari să rămână fără manuale la limbile străine.

Anul școlar a debutat, dar MEN nu a primit nici măcar o propunere pentru manuale de Limba franceză, de exemplu. Termenul până la care puteau fi depuse propuneril­e este aproape de expirare, iar pentru a putea edita manualele școlare pentru limbi străine Ministerul Educației va trebui să demareze o nouă procedură.

În condițiile în care elevii nu au la dispoziție manuale, problema cade pe profesori, care sunt nevoiți să găsească metode alternativ­e. Mai exact, sunt folosite mai multe fișe de lucru, la fiecare oră, pe lângă alte materiale didactice, dar ale căror costuri sunt suportate de dascăli. Ministerul Educației nu asigură un buget pentru materialel­e didactice folosite la clasă.

Conducerea editurii Ministerul­ui Educației nu știe să numere

Cu toate că sunt șase materii în programa de clasa a VI-a pentru care nu au fost încă depuse oferte (conținut, care apoi să fie evaluat și, ulterior, în cazul unui aviz favorabil, tipărit de Editura Didactică și Pedagogică), la Ministerul Educației ajung alte date.

Editura Didactică și Pedagogică (EDP) a transmis MEN că au fost editate manualele pentru 14 - din cele 16 - materii de clasa a VI-a.

Conducerea EDP a informat ministerul că toate cele 1,6 milioane de manuale comandate pentru clasa a VI-a au ajuns în depozitele de carte ale inspectora­telor școlare județene chiar înainte de prima zi a anului școlar.

Realitatea din teren este alta, în foarte multe localități nu a ajuns niciun manual pentru clasa a VI-a.

În județe precum Argeș, Bacău, Constanța, CarașSever­in, Dâmbovița, Dolj și Prahova, manualele școlare pentru clasa a VI-a nu au ajuns nici în unitățile de învățământ din localități­le mari. Situație care se întâlnește și la școlile din Capitală. Pentru tipărirea celor 1,6 milioane de manuale, MEN a plătit peste 3 milioane de lei. Elevii din clasele VII-XII vor învăța, pentru cel puțin încă un an școlar, după ediții vechi ale manualelor. Ministerul Educației Naționale (MEN) plătește 10.800.000 de lei pentru retipăriri de manuale.

Acesta este primul în an în care toate manualele școlare noi sunt realizate de Editura Didactică și Pedagogică. Instituția a fost recent transforma­tă din regie autonomă în societate comercială cu capital integral de stat și are un contract încheiat cu Ministerul Educației.

Director al EDP a rămas Maria Mihaela Nistor, numită la conducerea editurii de când aceasta era încă regie autonomă.

Pentru tipărirea celor 1,6 milioane de manuale, MEN a plătit peste 3 milioane de lei. Elevii din clasele VII-XII vor învăța, pentru cel puțin încă un an școlar.

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania