Romania Libera - Friday Edition

Educaţia și Justiţia, punctele fierbinţi ale remanierii

Valentin Popa, sacrificat de dragul relației cu UDMR

-

Valentin Popa a demisionat de la Ministerul Educației, refuzând să schimbe ordonanța privind predarea limbii române. PSD are nevoie de sprijinul UDMR în Parlament și caută un ministru care să dea curs acestui demers. În paralel, Liviu Dragnea vrea remanierea lui Tudorel Toader de la Justiție, schimbare refuzată de Călin Popescu Tăriceanu. Romulus Georgescu

Valentin Popa a demisionat, ieri, din funcţia de ministru al Educaţiei, după ce în cursul dimineţii a avut loc o discuţie la Palatul Parlamentu­lui cu președinte­le PSD, Liviu Dragnea. La finalul discuției, Dragnea i-a dat dreptate lui Kelemen Hunor în conflictul cu Valentin Popa. „Nu e vorba doar de UDMR, ci de toate minorități­le. Așteptăm să vedem la Guvern. De data asta are dreptate domnul Kelemen“, a spus Dragnea.

Valentin Popa nu a renunțat, însă, la punctul său de vedere. „Nu sunt de acord cu solicitare­a UDMR de abrogare a punctului 16 din Ordonanţă, ca orele de română la clasele cu predare în limbile minorităţi­lor naţionale să fie desfășurat­e în limbile minorităţi­lor, de profesori de specialita­te. UDMR dorește revenirea la starea anterioară, când aceste ore erau susţinute în afara normei de bază și plătite suplimenta­r de către învăţători­i de la clase care predau în limbile minorităţi­lor și care astfel primeau până la 20% în plus la salariu. După prânz, am anunţat-o pe doamna premier că demisionez“, a explicat Valentin Popa, după ce și-a dat demisia.

Presiunile UDMR

Demisia vine în contextul în care președinte­le UDMR, Kelemen Hunor, a declarat miercuri, la Parlament, că protocolul de colaborare parlamenta­ră cu PSD este suspendat până când Guvernul nu „rezolvă“problema ordonanţei simple privind predarea limbii române. „Noi facem o analiză în fiecare sesiune. În acest moment, eu am spus că până nu se rezolvă problema aceea din ordonanţa simplă din august, acel articol privind predarea limbii și literaturi­i române în școala generală în clasele primare, nu putem să deschidem niciun alt subiect“, a spus Kelemen Hunor.

UDMR contestă un articol dintr-o ordonanță simplă aprobată de Guvernul Dăncilă în luna august. „În învățământ­ul primar, la clasele cu predare în limbile minorități­lor naționale, orele de Limba și literatura română prevăzute în planurile de învățământ sunt predate de profesori cu studii superioare de specialita­te“, menționeaz­ă articolul care i-a deranjat pe liderii Uniunii. Modificare­a echivaleaz­ă cu înlocuirea învăţători­lor de la clasele minorităţi­lor naţionale cu profesori de Limba română cu studii de specialita­te.

Kelemen Hunor a solicitat încă de săptămâna trecută remanierea ministrulu­i Educaţiei, Valentin Popa, întrucât acesta a luat două decizii fără a-i consulta pe reprezenta­nţii UDMR, una privind învăţarea limbii române la clasele primare din școlile cu predare în limba maternă și cealaltă privind recunoaște­rea comasării Universită­ţii „Petru Maior“cu Universita­tea de Medicină și Farmacie din Târgu Mureș.

Valentin Popa a fost învestit în funcţia de ministru al Educaţiei la finele lunii ianuarie 2018, el fiind criticat, de mai multe ori, pentru greșelile de exprimare pe care le-a făcut în cadrul mai multor declaraţii de presă.

 ?? FOTO: AGERPRES ??
FOTO: AGERPRES

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania