Romania Libera - Friday Edition

Fricţiuni între PSD și ALDE

-

Președinte­le PSD, Liviu Dragnea, a ţinut să precizeze, ieri, că ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, este pe un loc al PSD în Guvern. „Am vorbit și cu domnul Călin Popescu Tăriceanu, ministrul Justiţiei sau domnul Toader este pe un loc al PSD. Deci, negocierea a fost foarte clară când s-a format Guvernul. Sunt patru ministere asumate de ALDE: Energie, Mediul, Relaţia cu Parlamentu­l și Externele, iar celelalte ministere sunt asumate de PSD. E foarte bine că exprimăm aprecierea faţă de un ministru sau altul, dar decizia va fi la CEx al PSD“, a calculat, ieri, Dragnea.

Reacția lui Dragnea a venit după ce Călin Popescu Tăriceanu, liderul ALDE, a afirmat, că ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, nu trebuie să părăsească Guvernul, precizând că apreciază ca „foarte bună “activitate­a tuturor membrilor ALDE din Executiv.

De altfel, mesajul lui Tăriceanu fusese prefigurat și de Varujan Vosganian, purtătorul de cuvânt al ALDE. „Fără noi, această coaliție nu ar fi fost posibilă“, a spus Varujan Vosganian. „Sprijinul pe care îl acordăm lui Tudorel Toader e evident, e rezultatul încuviinţă­rii pe care ALDE a dat-o. Eu cred că dacă domnul Dragnea are voinţa de a-l schimba, trebuie să treacă peste această voinţă și să nu-l schimbe. Meleșcanu și Toader amelioreaz­ă nivelul de ansamblu al Guvernului. Dacă vrei să îmbunătăţe­ști imaginea Guvernului, în niciun caz nu poţi începe cu cei doi“, a spus Varujan Vosganian.

Nemulțumir­i la adresa lui Toader

Tăriceanu este cel care l-a propus pe Tudorel Toader pentru a face parte din Guvern, anul trecut după demisia lui Florin Iordache. Până recent,statutul lui Toader (propus de ALDE pentru a ocupa un post al PSD) nu a constituit o problemă. Însă, în ultima perioadă lucrurile s-au schimbat. Vinerea trecută, conducerea PSD a decis ca remanierea Guvernului să aibă loc după referendum­ul din 6-7 octombrie.Unul dintre miniștrii criticați de Liviu Dragnea a fost tocmai Tudorel Toader. Acestuia i se reproșează că nu a avizat o ordonanță de urgență privind amnistia și grațierea.O altă nemulțumir­e s-a adăugat de curând și vizează situația completelo­r de judecată.Liviu Dragnea, a declarat, ieri,că studiază împreună cu avocaţii săi demersuril­e pe care trebuie să le facă,susţinând că,în dosarul DGASPC Teleorman completul de la ÎCCJ este nelegal.Dragnea a explicat că l-a rugat pe ministrul Justiţiei, Tudorel Toader,să se gândească dacă nu cumva poate sesiza,prin Guvern, Curtea Constituţi­onală privind formarea completelo­r de cinci judecători de la Înalta Curte de Casaţie și Justiţie.Nici această cerere nu a primit, deocamdată, un răspuns.O altă variantă, refuzată de Toader,ar fi fost ca ministrul Justiției să avizeze o ordonanță de urgență privind modificare­a Codului Penal,prin care să se schimbe și regulile privind formarea completelo­r de judecată. Toader a transmis PSD că astfel de modificări ar trebui operate de Parlament.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania