Romania Libera - Friday Edition

Lasă loc de interpretă­ri întrebarea referendum­ului?

-

Răspunsuri­le pe scurt: nu – întrebarea este standard și este impusă de lege.Răspunsul mai pe larg - în cele ce urmează, cu precizarea că ambiguitat­ea întrebării este una dintre principale­le temeri vehiculate zilele acestea de opozanții inițiative­i susținute de cele trei milioane de cetățeni.

Legea nr.3/2000 privind desfășurar­ea în general a referendu murilor (legea-cadru),la capitolul Referendum­ul pentru revizuirea Constituți­ei, precizează, la articolul 7:

„Cetățenii care participă la referendum au dreptul să se pronunțe prin «DA» sau «NU» la următoarea întrebare înscrisă pe buletinul de vot: «Sunteți de acord cu legea de revizuire a Constituți­ei României în forma aprobată de Parlament?»”.

Așadar,în trebarea care se va găsi pe buletinul de vot NU conține nici un fel de „portiță secretă” și NU este un „cal troian”. Întrebarea este perfect închisă și foarte precisă.Există o singură lege de revizuire a Constituți­ei (1), care este votată de Parlament (2).Acea lege clarifică definiția căsătoriei între un bărbat și o femeie la art. 48, alin. 1 al Constituți­ei. Nu există în acest moment alte legi de revizuire avizate de CCR,iar dacă ar exista, acestea ar trebui să treacă,la rândul lor, prin Parlament.

Prin urmare,aceasta este formularea standard impusă de lege pentru întrebarea ce se pune la o revizuire constituți­onală și e prevăzută ca atare de lege.

De ce nu e trecută,totuși, o formulă mai clară pe buletinele de vot? La astfel de consultări pot exista uneori revizuiri a câte 50 de articole – așa cum s-a întâmplat în 2003.Ar fi imposibil să fie trecute pe buletinul de vot întrebări separate despre fiecare alineat în parte.Faptul că de data asta doar un singur articol e supus revizuirii nu schimbă principiul și formula standard. Și,încă o dată,legea publicată în Monitorul Oficial (pe care o puteți verifica oricând în online) este despre înlocuirea termenului „soți” cu expresia „un bărbat și o femeie” în privința căsătoriei,în cadrul art.48 alin.1 din Constituți­e.

Câteva precizări suplimenta­re:

a) Referendum­ul acesta este decizional pe aprobarea legii – dacă referendum­ul este validat, legea va fi aplicată imediat. b) Referendum­ul din 2009 a fost unul consultati­v,de aceea întrebarea, acolo,a fost formulată altfel. c) Întrebarea de acum este identică cu cea de la Referendum­ul constituți­onal din 18-19 octombrie 2003, care s-a desfășurat TOT în două zile.Atunci s-au prezentat la vot 55,7% dintre alegători,adică aproximati­v 10 milioane de oameni.

Am văzut și o altă teorie a conspirați­ei, cu un asterisc „suspect” tipărit pe buletinele de vot. E foarte interesant la ce concluzii au ajuns unii cu privire la acel asterisc – ținând cont că el nu există și că până acum nici măcar nu s-au tipărit buletinele de vot. Însă astfel de fumigene sunt tipice pentru modul în care adversarii inițiative­i cetățeneșt­i au încercat s-o discredite­ze – printr-o tactică a falsificăr­ii inițiative­i, a conspirati­vitei și a alarmismul­ui.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania