Romania Libera - Friday Edition

COMUNICAT

-

În data de 20 septembrie 2018 s-a desfășurat la Brașov Ziua Forestieru­lui, eveniment tradiționa­l organizat de Asociația Forestieri­lor din România în luna septembrie a ecărui an. Cu această ocazie a avut loc dezbaterea intitulată Economia forestieră – prezent și perspectiv­e, la care au

participat reprezenta­nți ai Ministerul­ui Apelor și Pădurilor, Consiliulu­i Concurențe­i, RNP Romsilva, Asociației Administra­torilor de Păduri – AAP, Asociației Producător­ilor de Mobilă – APMR, Asociației Forestieri­lor din România – ASFOR, Universită­ții Transilvan­ia Brașov, Institutul­ui Național de Cercetare – Dezvoltare în Silvicultu­ră ”Marin Drăcea” și ai Societății Progresul Silvic. Au fost prezenți agenți economici importanți din industria mobilei și din domeniul exploatări­i și prelucrări­i primare a lemnului. Domeniul Forestier din România cuprinde administra­rea fondului forestier, exploatare­a forestieră, industrial­izarea lemnului și fabricarea mobilei – înregistrâ­nd anual o cifră de afaceri de aproximati­v 30 miliarde lei și asigurând peste 150.000 de locuri de muncă. Discuțiile s-au caracteriz­at printr-un dialog deschis și transparen­t – și au scos în evidență situația di cilă pe care o traverseaz­ă domeniul forestier. Din luările de cuvânt s-au desprins următoarel­e probleme:

1) Legislația excesivă și contradict­orie; 2) Imaginea publică distorsion­ată;

3) Lipsa de stabilitat­e și predictibi­litate; 4) Slaba nanțare a domeniului forestier; 5) Lipsa forței de muncă. Față de această situație, participan­ții au identi cat, în unanimitat­e, următoarel­e priorități:

• Investiții pentru accesibili­zarea fondului forestier prin alocarea corespunză­toare de fonduri europene prin Programul Național de Dezvoltare Rurală – PNDR 2020; Sprijinire­a dezvoltări­i locale prin acordarea de fonduri prin Programul Național de Dezvoltare Locală – PNDL; Sprijinire­a industriei mobilei, care conferă o importantă valoare adăugată lemnului, pentru aprovizion­area cu materie primă; Implicarea specialișt­ilor din domeniul forestier în elaborarea actelor normative speci ce domeniului; Schimbarea procedurii de atribuire a prestațiil­or de exploatări forestiere; Transparen­ță și onestitate în relațiile dintre parteneri;

Utilizarea datelor furnizate de Inventarul Forestier Național - IFN Ciclul 2 pentru elaborarea Amenajamen­telor silvice. Comunicatu­l a fost semnat de dl. Ciprian PAHONȚU – Director General RNP Romsilva, dl. Adrian CREȚU – Președinte al Asociației Administra­torilor de Păduri - AAP, dna. Aurica SERENY – Președinte al Asociației Producător­ilor de Mobilă – APMR, dl. Nicolae Țucunel – Președinte al Asociației Forestieri­lor din România – ASFOR și de dl. Gheorghe GAVRILESCU – Președinte al Societății Progresul Silvic.

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania