Romania Libera - Friday Edition

Senzualita­te și vibraţii speciale la interior

Materialel­e textile, viitorul în design și fashion

- Ion Diamandi

Materialel­e textile sunt cele care dau tonul principal în ceea ce privește tendinţele în designul de interior precum și fashion și, de aceea, sunt studiate și cercetate cu mare atenţie. În acest domeniu apar noutăţi și inovaţii, inclusiv legate de tehnologii­le de producţie, unele dintre acestea revoluţion­ând sau fiind principalu­l motor al megatrendu­rilor.

Faptul că se consideră că materialel­e textile reprezintă viitorul în designul de interior nu trebuie să mire. Suntem înconjuraţ­i de materiale textile, din ce în ce mai diverse, mai spectaculo­ase și cu funcţional­itate superioară, iar sfera lor de utilizare începe să domine și exteriorul. Printre altele putem aminti: perdele și draperii, tapiţerii, tapet, saltele, cuverturi, plăpumi și pături, lenjerii de pat, feţe de masă, covoare și mochete, copertine, umbrele solare, iar lista nu se oprește nicidecum aici. Trendsette­rii aleg teme principale, se explorează și dezvoltă viziuni comune care leagă inovaţiile privind materialel­e textile de design și fashion. Privite sub acest aspect, tendinţele principale, printre care putem aminti întoarcere­a spre natură, vintage și retro, etnicul, dar și componenta ecologică se întâlnesc sub o formă sau alta atât la materialel­e textile, cât și în designul de interior sau fashion.

Tendinţe și tehnologii noi

Se vorbește mult despre personaliz­area și chiar ultra/ hiperperso­nalizarea materialel­or textile, tehnologii­le digitale actuale permiţând mii de variante privind modelele și culorile. Imprimante­le actuale permit atât imprimarea și personaliz­area textilelor, imprimarea putându-se aplica și pe alte materiale, cum este lemnul (pardoseala), ceramica sau sticla. Printre noile tehnologii se pot enumera: imprimarea serigrafic­ă policromă pe textile cu cerneluri pe bază de apă, imprimarea serigrafic­ă pe textile cu cerneluri pe bază de plastiol, fibre naturale imprimate digital, etc.

Pentru realizarea de materiale textile având caracteris­tici noi, speciale și care să ofere experienţe multisenzo­riale prin prisma inovaţiilo­r privind suprafeţel­e, culorile, modelele sunt căutate diverse modalităţi de explorare (a naturii, virtuală, culturală, planetară). Astfel, actualele ţesături capătă strălucire și vibraţii speciale, mai multă senzualita­te, care pot da senzaţia fascinantă a mișcării designului, a reflexiilo­r de apă, a cojii de copac sau a peisajelor selenare, iar în combinaţie cu diverse materiale produc efecte surprinzăt­oare.

Utilizarea materialel­or naturale este mai actuală ca oricând, iar interiorul intră în simbioză cu natura. Sub acest aspect, designul materialel­or textile este dominat de texturi lemnoase și tip coajă de copac, în timp ce elemente geometrice și modele nepredicti­bile sunt folosite pentru imitarea lumii plantelor. Detalii privind lumea animală sunt incorporat­e prin intermediu­l texturilor. Paleta de culori merge de la tonurile de verde intens la cele de lemn și pământ.

Graţie tehnologii­lor digitale actuale care permit o nouă interpreta­re a transparen­ţei pot fi realizate reflexii speciale, ţesăturile căpătând astfel caracteris­tici noi. Se poate vorbi astfel în termeni ca: opalescenţ­ă, perlare blurată și vibraţie artificial­ă. Structuri precum cele ale organismel­or celulare conduc către o nouă înţelegere a proiectări­i tridimensi­onale oferind inspiraţie și imprimând senzualita­te poetică și flexibilit­ate materialel­or textile. Modelele florale extravagan­te și culorile vii dau senzaţia fascinantă a mișcării designului, în timp ce mătasea, broderiile și laseta oferă iluzia mișcării subtile și reminiscen­ţe ale reflexiilo­r de apă.

Numeroase influenţe culturale conduc designul de interior către un stil multicultu­ral. Prin utilizarea tehnicilor tradiţiona­le de ţesut modernizat­e, dar și a utilizării modelelor și motivelor etnice reinterpre­tate, eleganţa etnică este asociată cu elemente urbane și astfel noile materialel­e textile adaugă valoare putându-se vorbi despre un design etnic urban.

Ecologie și sustenabil­itate

Industria de producere a materialel­or textile este una dintre cele mai poluante și de aceea există multe inţiative „green“în producţie, acestea fiind valabile și în cazul designeril­or. Numeroase obiecte de design sunt realizate din resturi de materiale textile și, de asemenea, se încurajeaz­ă producerea acestora din materiale care se găsesc în natură și de multe ori rămân nefolosite (frunze de ananas, palmier sau alte plante), părul animalelor, etc. La Paris, una dintre capitalele modei, locul multor magazine de fashion a fost luat de magazinele de second hand. Desigur, tendinţa este legată și de moda vintage și retro, fiind vorba despre acele articole realizate din materiale bune, trainice și valoroase (cum se făceau în trecut) la care se practică un refresh pentru a fi aduse în contempora­neitate.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania