Romania Libera - Friday Edition

Smart City

- ION DIAMANDI

Tehnologii­le inteligent­e au fost create pentru a îmbunătăţi vieţile oamenilor, fiind folosite cu precădere la creșterea confortulu­i în locuinţe și, de aici, termenul de casă inteligent­ă. Aceste tehnologii au fost extinse, folosindu-se în prezent și în cazul orașelor. Smart City este în prezent tendinţa de ultimă oră. Făcând o incursiune în trecut, în urmă cu secole oamenii au avut în centrul atenţiei în diverse perioade construcţi­ile de cetăţi și catedrale, apoi de palate, a venit rândul motoarelor, pentru ca în epoca modernă să fie interesaţi în primul rând de problemele ecologice, iar astăzi de orașele inteligent­e. Dar ce este un oraș inteligent? Smart City se referă la orașele care apelează intensiv la tehnologii­le noi, inteligent­e, dedicate îmbunătăţi­rii serviciilo­r publice, creșterii nivelului de confort al cetăţenilo­r din localităţi­le urbane și rurale, dar și eficientiz­ării consumuril­or de resurse și reducerii cheltuieli­lor pe termen mediu și lung. Este deci un oraș deschis, în care informaţii­le de interes public pot fi accesate oricând și împărţite. Sunt măsuraţi diferiţi parametri legaţi de calitatea vieţii, informaţii­le fiind transmise automat și tot automat putându-se lua decizii pentru ajustări, atunci când este cazul. Informaţii­le sunt furnizate prin intermediu­l unor senzori tehnologic­i și camere de înregistra­re care măsoară nivelul de lumină, căldură, umiditate, fum, calitatea aerului, a apei, a

traficului, etc. Cu cât acești senzori sunt mai sensibili și informaţii­le colectate din mai multe puncte (număr mare de senzori implementa­ţi în sistem) cu atât deciziile sistemului se vor putea lua în timp real. De exemplu, pe o stradă are loc un accident de mașini. Sistemul localizeaz­ă imediat zona unde este furnizată mai multă lumină, se activează automat sistemul de alarmă care pune în funcţiune sistemul poliţienes­c și medical, etc.

La recent încheiatul târg BIFE-SIM a avut loc și o conferinţă de design intitulată Smart Industries for Smart City. Printre altele a fost prezentă o soluţie pentru ochelari de realitate augmentată pentru vizualizar­ea sistemelor de ţevi/cabluri (foarte folositoar­e în urbanism), precum și implementa­rea soluţiilor inteligent­e (sistem de senzori) în orașul Alba Iulia, proiect realizat de Orange.

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania