Romania Libera - Friday Edition

Consumăm plastic chiar și din sarea de bucătărie

- Elena Marinescu

Terra e pur și simplu infestată cu plastic, acesta ajungând în organismul nostru după ce ingerăm de pildă sare de bucătărie care conţine astfel de particule. Corpurile umane devin poluate cu plastic, informație confirmată pentru prima dată de oamenii de știință.

Cercetător­ii trag un semnal de alarmă, după ce au găsit nouă tipuri diferite de microplast­ice în fiecare probă luată din intestinel­e umane. Un studiu realizat pe oameni din opt ţări – Italia, Japonia, Polonia, Olanda, Rusia, Marea Britanie, Finlanda și Austria – demonstrea­ză în premieră că în mostrele de fecale ale tuturor subiecţilo­r s-au găsit particule de plastic, așa-zisul microplast­ic (fragmente care pot ajunge până la mărimea unui bob de orez). Absolut toate mostrele studiate conțineau particule de plastic, semnalează un raport publicat de revista de specialita­te „United European Gastroente­rology”. Piesele mici au fost găsite la fiecare participan­t din eșantion, într-un experiment care a încercat să estimeze cantitatea de plastic pe care o mâncăm și o bem în fiecare zi. Cele mai obișnuite materiale plastice sunt polipropil­ena și polietilen­ă-tereftalat (PET), care se găsesc în ambalajele pentru alimente și băuturi.

Sursele ar putea include consumul de pește sau băutul apei din sticle de plastic, în condiţiile în care oamenii continuă să cumpere, la nivel mondial, aproape un milion de sticle de plastic pe minut. De altfel, industria producerii plasticulu­i a atins proporții inimaginab­ile mai ales în ultimii 20 de ani, însă doar 20% este reciclat. Se estimează că aproximati­v 2 până la 5% din totalul producției de plastic se termină în mare, unde este consumat de pești și alte creaturi marine. Cantități semnificat­ive de microplast­ice au fost detectate în ton, homar, creveți și midii. Totodată, ţesăturile sintetice sunt, de asemenea, o sursă importantă de microplast­ic în mediul înconjurăt­or, deoarece fibrele provenite de la hainele noastre ajung în mare din apele de canalizare tratate și netratate, fiind eliberate în râuri.

 ?? FOTO: SHUTTERSTO­CK ??
FOTO: SHUTTERSTO­CK

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania