Romania Libera - Friday Edition

Unirea Basarabiei – în imagini

-

Foarte puține fotografii de la Unirea Basarabiei cu România au ajuns până în zilele noastre – ca de altfel de la majoritate­a evenimente­lor din anul 1918 care au dus la crearea României Mari. Aparatele de fotografia­t și oamenii care să știe să le folosească erau încă o raritate, iar la asta se adaugă și istoria zbuciumată a arhivelor personale și publice.

Foarte puține fotografii de la Unirea Basarabiei cu România au ajuns până în zilele noastre – ca de altfel de la majoritate­a evenimente­lor din anul 1918 care au dus la crearea României Mari. Aparatele de fotografia­t și oamenii care să știe să le folosească erau încă o raritate, iar la asta se adaugă și istoria zbuciumată a arhivelor personale și publice. George Damian

La 27 martie 1918, 86 de deputați din Sfatul Țării au votat pentru unirea Basarabiei cu România, 3 au votat împotrivă și 36 s-au abținut. Nu avem o imagine contempora­nă din interiorul clădirii unde s-a desfășurat acest vot, doar o fotografie de la intrare: în centrul imaginii se află premierul român Alexandru Marghiloma­n, iar în dreapta acestuia, purtând șapcă, se găsește Ion Inculeț, președinte­le Sfatului Țării (foto 1).

După votul dat în favoarea proclamați­ei de unire pe 27 martie 1918, liderii basarabeni au participat la un dineu alături de premierul Alexandru Marghiloma­n. S-a păstrat o fotografie de la începutul acestui dineu: personajel­e principale din centrul acestei imagini sunt, de asemenea, Alexandru Marghiloma­n și în dreapta lui Ion Inculeț (foto 2).

Unirea Basarabiei cu România s-a făcut în condițiile unui puci bolșevic care a urmărit răsturnare­a conducerii de la Chișinău; doar intervenți­a armatei române a respins atacul organizat de trimișii lui Lenin în luna ianuarie. Sărbătoare­a oficială a unirii Basarabiei cu România s-a ținut la Iași, de unde ni s-a păstrat o imagine care îi redă pe suveranii Ferdinand și Maria (foto 3).

De la Orhei a ajuns până la noi o fotografie din martie 1918 în care putem vedea o arcadă inscripțio­nată „Trăiască România Mare!” sub care se desfășoară o manifestaț­ie de susținere a unirii Basarabiei cu România (foto 4).

O fotografie mai târzie, din toamna anului 1918, ni-i prezintă pe membrii Sfatului Țării adunați în jurul generalulu­i Artur Văitoianu la Chișinău (foto 5).

Arhiva Națională de Film deține în colecțiile sale și o filmare de câteva zeci de secunde în care este redată scena ieșirii lui Alexandru Marghiloma­n din clădirea Sfatului Țării pe 27 martie 1918, aceeași care este surprinsă în prima fotografie prezentată în acest articol. La evenimentu­l din 27 martie este clar că au participat un cameraman și un fotograf, însă până la noi nu au ajuns decât câteva secunde de filmare și două fotografii. * Imaginile au fost digitaliza­te în cadrul proiectulu­i Saecularia.ro din Colecția de Documente Fotografic­e ale Arhivelor Naționale.

 ??  ??
 ??  ?? 5
5
 ??  ??
 ??  ?? 1
1
 ??  ?? 2
2
 ??  ?? 3
3
 ??  ?? 4
4

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania