Romania Libera - Friday Edition

Casele viitorului vor fi circulare și deschise? (III)

Sunt numeroase motive pentru alegerea formei rotunde a construcţi­ilor

-

Actualment­e se pot observa în unele locuri domuri geodezice, soluţia modernă pentru casele rotunde, domul fiind o parte dintr-o sferă (eventual emisferă), suprafaţa acesteia jucând rol de acoperiș și tavan. S Ion Diamandi

Ca forme de bază, cercul și, respectiv, sfera (în spaţiu) au o semnificaţ­ie aparte, reprezentâ­nd unitatea și ordinea ideală. Fiecare punct de pe cerc sau de pe suprafaţa sferei este egal depărtat de centru. Astfel, pentru o casă circulară dispare ideea de „în faţă“sau „în spate“, de început sau de sfârșit, nu mai există muchii, bariere sau colţuri.

De ce circular, rotund?

Forma rotundă corespunde, de asemenea, principiil­or de design ale arhitectur­ii organice. Structuril­e proiectate în acest stil arhitectur­al nu sunt numai manifestăr­i sociale și culturale, ci influenţea­ză viaţa celor care interacţio­nează cu ele atât la interior, cât și la exterior. O idee fundamenta­lă a arhitectur­ii organice este aceea de a proiecta casele plecând de la interior și ajungând gradat la exterior. Aceasta înseamnă că cerinţele legate de stilul de viaţă se află în centrul proiectări­i, iar o structură de acest fel este menită să vină în continuare­a mediului înconjurăt­or.

În cazul caselor circulare, proiectare­a trebuie să definească și să rezolve în primul rând organizare­a spaţială. Prin absenţa zidurilor solide și fixe, de exemplu, rezultă mai mult spaţiu și o flexibilit­ate mai mare; drept urmare, se simplifică adaptarea și reconfigur­area structurii interioare. Un alt avantaj este legat de faptul că o astfel de construcţi­e rezistă mai bine în caz de cutremur.

Avantaje

Iată câteva dintre avantajele unor astfel de case: sunt stabile, prezintă un grad de protecţie și izolare superior, necesită mai puţine materiale faţă de cele dreptunghi­ulare cu aceeași suprafaţă locuibilă (se poate demonstra matematic). Atât pierderile de energie, cât și cantităţil­e de materiale folosite pentru ridicarea lor sunt în medie cu 13% mai mici comparativ cu cele mai bine construite case clasice.

De asemenea, locuinţele circulare sunt mai ferite de razele soarelui în sezonul cald și de vânturile puternice (care nu se mai lovesc perpendicu­lar de ziduri), iar în sezonul rece sunt încălzite mai bine de lumina solară. Un beneficiu suplimenta­r: când temperatur­a scade, acestea au o expunere mai mare la soare. În timpul iernii, razele soarelui pătrund în interior, în timp ce vara încălzesc o suprafaţă mult mai mică în comparaţie cu un acoperiș plat, pe care cad perpendicu­lar.

 ?? ION DIAMANDI ??
ION DIAMANDI
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania