Romania Libera - Friday Edition

Dim Dunăreanu, primul detectiv din România

- Dodo Niţă

Pe 1 februarie 1968, micii cititori ai revistei „Cutezători­i“descoperea­u un personaj de benzi desenate cum nu mai văzuseră vreodată: Dim Dunăreanu. Acesta era un tânăr fizician și campion la decatlon, care aspira la „onoarea de a face parte din Clubul Cutezători­i“. Pentru asta, el trebuia „să ducă la îndeplinir­e 12 misiuni denotând curaj, perseveren­ţă, fermitate, cutezanţă în a etala virtuţi intelectua­le și fizice…“. Bref, un adevărat detectiv.

Banda desenată se numea „Vacanţele unui tânăr liniștit“, iar autorii săi erau Ovidiu Zotta (scenariu) și Puiu Manu (desene).

Între anii 1968 și 1974 au apărut 9 episoade din această serie BD, semnate de scenariști diferiţi: Costache Anton, Ovidiu Zotta, Aureliu Weiss și Octav Pancu-Iași.

În 1973 apar și două albume cu aventurile lui Dim, fiecare de câte 32 de pagini: „Busola nu arăta nordul“și „Tânărul și marea“.

În anul 2012, Puiu Manu desenează o nouă aventură a detectivul­ui: „Dim – Sarabandă în Golful Aden“, după un scenariu de Marius Leștaru. În 2016 a fost reeditată, sub formă de album, povestirea „Baladă eroică“.

În cele ce urmează voi prezenta, pe rând, aceste naraţiuni grafice.

EPISODUL I. Prima misiune a lui

Dim va consta în dejucarea unui complot iniţiat de niște răufăcător­i care doreau să pună mâna pe harta amplasamen­tului unui minereu cu proprietăţ­i magnetice neobișnuit­e, descoperit în Munţii Vrancei de către geologul Petre Bogdan, tatăl Ancăi, prietena lui Dim.

EPISODUL II. A doua misiune pare, în aparenţă, o călătorie în jurul lumii. Însă în Oceanul Indian sunt atacaţi de piraţi. Dim și Anca ajung pe insula piraţilor, conduși de doamna W., care îl obligă pe fizician să finalizeze construcţi­a unui teleabordo­r dirijat de la distanţă, cu care să jefuiască mai ușor navele comerciale.

EPISODUL III. A treia misiune Dim o primește chiar în ziua când urma a se căsători cu Anca. După căsătoria civilă, Dim pleacă în Munţii Retezat, acolo unde se descoperis­e o comoară căreia răufăcător­ii conduși de „Răzbunător­ul“îi dădeau târcoale.

EPISODUL IV. Dim este într-o tabără Minitehnic­us când primește cea de-a patra misiune: să-l protejeze pe inventator­ul Geo Martin de bandiţii conduși de „Creier“, care vor să-i fure noua descoperir­e – un combustibi­l chimic de zece ori mai ieftin decât benzina.

EPISODUL V. În a cincea misiune Dim este chemat de trei puști minitehnic­ieni în comuna Vârșa de Jos, unde aceștia receptează, cu detectorul lor cu tranzistor­i, niște semnale stranii provenind dintr-un puţ părăsit din apropiere.

EPISODUL VI – „Manuscrisu­l pierdut“. Profesorul Damian a localizat pe fundul Mării Negre epava navei romane „Diana“, la bordul căreia s-ar putea afla un manuscris pierdut al poetului exilat Ovidiu. Din acest motiv el este răpit de oamenii unui colecţiona­r excentric și lipsit de scrupule, care este gata de orice pentru a pune mâna pe manuscrisu­l tomitan. Dim și Anca au ca misiune eliberarea profesorul­ui Damian. EPISODUL VII – „Expediţiil­e Cutezători­i“. Echipajul „Arcașii lui Decebal“descoperă o comoară de pe vremea dacilor într-o peșteră numită „Lacrimile Dochiei“. Dar niște bandiţi află de descoperir­e și vor să pună mâna pe comoară. Dim primește de la directorul Clubului Cutezători­i misiunea de a-i elibera pe copii din mâinile bandiţilor și a recupera comoara.

EPISODUL VIII – „Efectul G“. „G“de la Georgică, pionierul care a inventat un aparat ce prepară 12 feluri de îngheţată. Dar acesta are ca efect secundar transmiter­ea energiei electrice fără conductor! Astfel încât din nou este chemat Dim Dunăreanu, pentru a salva invenţia din mâinile unei alte bande de răufăcător­i.

EPISODUL IX – „Baladă eroică“. Aflat în concediu pe Lacul Snagov, Dim se împrietene­ște cu un echipaj de pionieri căutători de comori și, împreună cu aceștia, dejoacă planurile lui Adolf von Webs de a-și însuși o comoară îngropată în zonă de tatăl său, Sturmbannf­ührer-ul S.S. von Webs, în timpul retragerii din august 1944. În acest ultim episod, scenaristu­l Octav Pancu-Iași ni-l prezintă pe tatăl lui Dim, „locotenent­ul utecist Val Dunăreanu, colaborato­r al unui serviciu secret al Armatei române“, care va pieri ucis mișelește, pe la spate, de naziști.

În 1972, responsabi­lii Editurii Stadion decid editarea unei colecţii de benzi desenate și fac apel, printre alţii, la Puiu Manu. Acesta preia două imagini mai dinamice din episoadele I și VI, desenează două coperte incitante și le prezintă editurii. Odată proiectul aprobat, îl roagă pe prietenul său, Octav Pancu-Iași, să-i scrie scenariile la albume, preluând subiectele din cele două episoade și dezvoltând­u-le. Pancu-Iași schimbă unele personaje, adaugă altele noi, și mai ales imaginează niște dialoguri spumoase între acestea. Dim nu mai este fizician, ci reporter la un cotidian bucureștea­n.

În primul album, „Busola nu arăta nordul“, personajul feminin nu mai este Anca, logodnica lui Dim, ci Laura, logodnica geologului Alexandru Dan.

În al doilea album, „Tânărul și marea“, Pancu-Iași reia subiectul episodului VI din „Cutezători­i“, care pleacă el însuși de la un fapt real, pierderea manuscrisu­lui tragediei „Medeea“, scrisă de Ovidiu. Prietena sa Anca apare acum, dar este, de această dată, fiica savantului Alexandru Damian, istoric și arheolog.

EPISODUL X: „Dim – Sarabandă în Golful Aden“. În prezent cercetător știinţific, Dim Dunăreanu este trimis în Oceanul Indian pentru a testa un dispozitiv de observare a vieţuitoar­elor marine. Îl însoţește prietena sa Anda, reporter de teren la un prestigios cotidian. În Golful Aden sunt însă atacaţi de piraţii somalezi, care o răpesc pe Anda. Urmează o cursă contra cronometru pentru a-și salva prietena din mâinile piraţilor. Dacă ar fi să descriu cu un singur cuvânt scenariul, acesta ar fi „adrenalină“. Marius Leștaru, profesor de educaţie fizică și centură neagră la karate, compune scenariul din suspans și numeroase scene de luptă. Dar, pentru că știe că Puiu Manu îndrăgește marea, cea mai mare parte a acţiunii se desfășoară fie pe apă, la bordul cargoului românesc sau al unor bărci, fie pe ţărmul mării, în satul piraţilor.

Pentru a fi primit în Clubul Cutezători­i, Dim Dunăreanu trebuia să ducă la bun sfârșit 12 misiuni. Vor mai urma alte două noi misiuni? Va fi primit Dim în clubul de elită?

Viitorul ne rezervă întotdeaun­a surprize…

Criticul și istoricul de bandă desenată Dodo Niţă reviziteaz­ă pentru copiii de azi poveștile și personajel­e care au fascinat generaţii întregi.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania