Romania Libera - Friday Edition

Festivalul Naţional de Teatru, pe ultima sută de metri

Ediția a 28-a a Festivalul­ui de Teatru se închide luni, așadar mai aveți timp să ajungeți la manifestăr­ile culturale ce au loc în această perioadă.

- Livia Săvulescu

Evenimente­le dedicate aparițiilo­r editoriale reprezintă de fiecare dată un centru de greutate al întregului complex de activități culturale derulate în cadrul unui festival cum este cel de teatru.

În aceste zile, celebrul scriitor și dramaturg francez EricEmmanu­el Schmitt (foto) (58 de ani) se află la București, la invitația Editurii Humanitas Fiction și a Festivalul­ui Național de Teatru (FNT), cu prilejul premierei spectacolu­lui Copilul lui Noe (adaptare a romanului omonim,acum într-o nouă ediție, în traducerea Ilenei Cantuniari) și a lansării celui mai recent roman al său, Omul care vedea dincolo de chipuri, în traducerea Lilianei Donose-Samuelsson. Deși prima reprezenta­ție a spectacolu­lui a avut loc ieri,puteți ajunge astăzi la a doua reprezenta­ție, ce are loc în cadrul FNT, la Teatrul Metropolis, sala „Olga Tudorache“, începând cu ora 18.00. Spectacolu­l este produs de Teatrul Metropolis, iar adaptarea pentru scenă, traducerea și regia sunt semnate de Chris Simion-Mercurian. Din distribuți­e fac parte actorii Marius Manole, Marian Râlea, Maia Morgenster­n, Vlad Logigan, Alexandru Sinca și Carla Maria Teaha. Decorul este realizat de Maria Miu, iar costumele de Mirela Trăistaru. Romanul Copilul lui Noe face parte din seria de volume care alcătuiesc „Ciclul invizibilu­lui“, ce s-a aflat luni întregi pe listele internațio­nale de bestseller-uri. Acțiunea se petrece în Belgia anului 1942, într-un moment în care cel deal Doilea Război Mondial nu își hotărâse încă învingător­ii. Evreii sunt siliți să se ascundă sau să fugă, alternativ­a fiind lagărul nazist. Cei care nu reușesc să se salveze încearcă măcar să-și pună copiii la adăpost. Micuțul Joseph este unul dintre acești copii. În internatul catolic unde este înscris pentru a i se pierde urma, Joseph îl întâlnește pe părintele Pons, un om a cărui misiune va fi să-l ajute pe Joseph să își păstreze speranța și credința în existența Binelui.

Eric-Emmanuel Schmitt s-a născut pe 28 martie 1960 la Lyon. În 1983 absolvă cursurile prestigioa­sei École Normale Supérieure cu o diplomă în filozofie. Trei ani mai târziu obține titlul de doctor în filozofie. Debutează în 1991 cu o piesă de teatru, Noaptea de la Valognes. Îi urmează Vizitatoru­l, care îi aduce consacrare­a și pentru care este distins cu trei premii Molière, Variațiuni enigmatice, Libertinul etc. În 1994 îi apare primul roman, Secta Egoiștilor, dar scrie în continuare piese de teatru care fac săli pline în Franța și în străinătat­e. În 2001 este recompensa­t de Academia Franceză cu Grand Prix du Théâtre pentru întreaga activitate.

În seria de autor „Eric-Emmanuel Schmitt“, coordonată de Denisa Comănescu, au apărut: Milarepa, Domnul Ibrahim și florile din Coran, Oscar și Tanti Roz, Copilul lui Noe, Viața mea cu Mozart, Secta Egoiștilor, Evanghelia după Pilat, Cea mai frumoasă carte din lume și alte povestiri, Visătoarea din Ostende,Pe când eram o operă de artă, Concert în memoria unui înger,Cei doi domni din Bruxelles, Elixirul dragostei, Otrava iubirii, Femeia în fața oglinzii, Noaptea de foc,Adolf H.Două vieți și Omul care vedea dincolo de chipuri.

 ??  ?? Coperta romanului
Coperta romanului
 ??  ?? Afișul spectacolu­lui
Afișul spectacolu­lui
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania