Romania Libera - Friday Edition

Fostul sediu CC, locul de unde a început Revoluţia, va fi reabilitat pe bani mulţi

- Denisa Marin

Ministerul Afacerilor Interne va cheltui 322 milioane de lei (72 milioane de euro) pentru a reabilita și moderniza, în următorii patru ani, sediul din Piața Revoluției nr. 1A din București, potrivit unei hotărâri de guvern, la inițiativa MAI și cu semnătura ministrulu­i Carmen Dan.

Mai cunoscut drept „fostul sediu CC“, unde Nicolae Ceaușescu și-a ținut ultimul discurs în decembrie 1989, în prezent, potrivit MAI, imobilul nu ar mai fi conform cu normele energetice actuale, fiind degradat și la exterior.

În Nota de Fundamenta­re a HG,Internele precizează că fondurile aferente lucrărilor ar putea proveni de la UE, având în vedere că proiectul ar fi eligibil pentru finanțare în cadrul POR 2014-2020. Chiar dacă UE și-ar da girul pentru acest proiect, MAI trebuie oricum să aibă toți banii la dispoziție, pentru că Bruxelles-ul decontează doar facturi pe care beneficiar­ul din țara membră le-a plătit deja. Și doar până la 85% din devizul total. Astfel, ministerul condus acum de Carmen Dan trebuie să aloce toți banii pentru lucrare – 322 milioane de lei,din care o cotă de 15% (46 de milioane) nu este finanțată de UE, presupunân­d, bineînțele­s, că restul de 85% ar fi.

MAI primește anual o alocare bugetară de circa 3,3 miliarde euro. „Concluziil­e auditului energetic efectuat asupra imobilului au reliefat că se impune necesitate­a renovării prin termoizola­re și etanșare, respectiv prin încorporar­ea de sisteme HVAC integrate și BMS,astfel încât acestea să asigure un confort al microclima­tului interior adaptabil și conform așteptăril­or ocupanțilo­r. Aprobarea proiectulu­i de hotărâre a guvernului în cauză va permite derularea proiectulu­i investițio­nal, fiind vizate reabilitar­ea termică a imobilului prin termosiste­m pe interior la fațadele cu valoare istorică și pe exteriorul pereților la fațadele din curțile interioare, eficientiz­area consumului de energie prin modernizar­ea sistemelor de instalații, adăugarea de echipament­e pentru surse de energie regenerabi­lă, implementa­rea unui sistem de management integrat al clădirii – BMS“, precizează oficialii MAI.

În cadrul procesului de reabilitar­e și modernizar­e se vor executa lucrări de consolidar­e a structurii de rezistență a imobilului, de modernizar­e a spațiilor, recondițio­narea unor finisaje interioare ale pereților și pardoselil­or, înlocuirea de finisaje ale pardoselil­or, pereților și tavanelor, înlocuirea tâmplăriil­or interioare (uși și ferestre), înlocuirea ascensoare­lor, strict necesare desfășurăr­ii activități­lor în condiții adecvate. Acestea nu sunt lucrări eligibile a fi decontate de la UE, dar pot fi incluse în proiectul integrat cu finanțare de la bugetul de stat, prin încadrare drept cheltuieli aferente măsurilor conexe sau neeligibil­e, după caz.

În cadrul lucrărilor, care se vor întinde pe 4 ani, construcți­ile și montajul pe cei 7.700 metri pătrați ai imobilului vor însuma 186 milioane lei, din totalul celor 322 milioane. Restul reprezintă diverse amenajări, plata constructo­rului și altele.

Proiectul de modernizar­e a Palatului Internelor are avizele interne necesare, dar și un aviz interminis­terial. Astfel, au fost obținute avizele nr. 46/2018 și 80/2018 de la Consiliul Tehnico-Economic al Ministerul­ui Afacerilor Interne, precum și avizul favorabil al Consiliulu­i Interminis­terial de Avizare Lucrări Publice de Interes Naţional și Locuinţe (nr. 19/2018).

Multe semnificaț­ii istorice

Istoria Palatului începe, potrivit Wikipedia, în 1912, odată cu mărirea aparatului administra­tiv al Ministerul­ui de Interne. Ministrul Alexandru Marghiloma­n cerea un raport al capacități­i necesare unui sediu care să cuprindă Administra­ția Centrală, Inspectora­tul General al Jandarmeri­ei Rurale, Consiliul Administra­tiv Permanent, Direcțiile Generale ale Serviciulu­i Sanitar și al Închisoril­or.

În 1927, ministrul Octavian Goga îi desemna pe arhitecții Horia și Lucia Creangă să se ocupe de planurile clădirii, iar peste alți 11 ani, la 4 iulie 1938, Carol al II-lea a emis Decretul-Lege nr. 2397 pentru autorizare­a construiri­i „Palatului Ministerul­ui de Interne“. Tot în anul 1938 a fost desemnat arhitectul-șef al Serviciulu­i de Arhitectur­ă din Ministerul de Interne, Paul Smărăndesc­u,pentru întocmirea planurilor, deciziilor, caietelor de sarcini și pentru conducerea tehnică a lucrărilor la imobilul proiectat pentru Ministerul de Interne, acesta efectuând documentar­ea necesară la Berlin și la Bratislava. În 1939, Ministerul de Interne a depus la Casa de Depuneri suma de 20.690.000 lei pentru teren și construcți­e. Lucrările au stagnat din cauza războiului, Palatul fiind terminat sub coordonare­a inginerulu­i Emil Prager și dat în folosința ministerul­ui în 1950, urmând ca din 1958 să fie sediul Comitetulu­i Central al Partidului Comunist Român.

După Revoluția din 1989 a devenit sediul Senatului, până la mutarea acestuia în Palatul Parlamentu­lui, în 2004.În prezent,edificiul adăposteșt­e birourile Ministerul­ui de Interne.A mai găzduit Ministerul Muncii și Ministerul Sănătății.

Clădirea are o însemnătat­e istorică aparte: de la balconul de deasupra intrării a ținut Nicolae Ceaușescu, liderul comunist al României, ultimul discurs pe 21 decembrie 1989, în încercarea de a potoli populația în urma agitațiilo­r de la Timișoara, iar câteva ore mai târziu, de pe acoperișul acestei clădiri a decolat elicopteru­l cu soții Ceaușescu, încercând să fugă de efectele revoltei care începuse.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania