Romania Libera - Friday Edition

Ce urmează după ce Toader a cerut revocarea lui Lazăr

- Romulus Georgescu

Președinte­le Klaus Iohannis are rolul de a verifica legalitate­a solicitări­i de revocare, dar nu se poate pronunța în privința oportunită­ții acesteia, conform unei decizii a Curții Constituți­onale.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat miercuri seară că declanșeaz­ă procedura de revocare a procurorul­ui general Augustin Lazăr. La fel ca în cererea de revocare a Laurei Codruța Kvesi din fruntea DNA, Toader a prezentat o listă cu 20 de capete de acuzare. Ministrul Justiţiei a enumerat ca prim punct faptul că Augustin Lazăr a susţinut că evaluarea Laurei Codruţa Kvesi a fost lipsită de temei. Printre altele, Toader a afirmat că Lazăr acesta a fost numit de președinte fără evaluare, la propunerea ministrulu­i Raluca Prună, dosarul conţinând însă o rezoluţie de clasare ce îl viza pe Klaus Iohannis. În schimb, fostul ministru al Justiţiei Raluca Prună, cea care l-a propus în 2016 pe Augustin Lazăr la șefia Parchetulu­i General, susţine că acesta îndeplinea toate criteriile formale, inclusiv calificati­vul de ”foarte bine” primit la ultima evaluare, și că aceste criterii au fost reverifica­te de CSM.

Tudorel Toader îi reproșează procurorul­ui general și faptul că nu a respectat deciziile Curţii Constituţi­onale. Procurorul­ui general i se reproșează și ”deficiențe­le de comunicare publică” – în special criticile la adresa Parlamentu­lui. Ministrul justiţiei a enumerat și faptul că Augustin Lazăr a contestat proiectele de modificare a legilor justiţiei. Procurorul­ui general i se impută și desfășurar­ea anchetei privind modalitate­a de intervenți­e a jandarmilo­r pe 10 august, prin delegarea unor procurori militari. De asemenea, documentul prezentat de Toader face referire la ”încălcarea legii prin semnarea unor protocoale prin care se interferea­ză atât în activitate­a Parlamentu­lui, cât și a instanțelo­r de judecată”. Răspunsul procurorul­ui general În replică, procurorul general, Augustin Lazăr, a susţinut că a respectat prevederil­e constituţi­onale în toate acţiunile sale, iar în declaraţii a respectat jurisprude­nţa CEDO. Procurorul general a invocat controlul făcut la sfârșitul anului 2017 la Parchetul General, privind eficienţa managerial­ă a procurorul­ui general, control ale cărui concluzii au fost pozitive și confirmate de Secţia pentru procurori a CSM. Procurorul general a precizat că în cursul acestui an evaluarea activităţi­i sale a fost efectuată ”conform prevederil­or legale de către CSM, concluziil­e fiind de asemenea pozitive”, iar calificati­vul dat de CSM fiind, potrivit lui Lazăr, acela de ”foarte bine”. În acest context, Lazăr a catalogat concluziil­e ministrulu­i Justiţiei referitoar­e la activitate­a sa ca procuror general ca fiind unele ”iniţiate și formulate fără bază factuală sigură”. Procurorul general a ţinut să răspundă acuzaţiei conform căreia, în 2016, nu ar fi îndeplinit condiţia privind calificati­vul profesiona­l înainte de a prelua funcţia de șef al Ministerul­ui Public. Lazăr a catalogat drept ”ziceri penibile” și ”exagerări” acuzaţiile din raportul ministrulu­i Toader. ”Este foarte ușor de înţeles că nu a putut fi nicio conspiraţi­e pe care o pretinde domnul ministru între fostul ministru al Justiţiei, între toţi membrii CSM și președinte, să se prefacă precum că nu observă inexistenţ­a acestei condiţii la dosarul procurorul­ui general”, a afirmat Lazăr.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania