Romania Libera - Friday Edition

Colegul nostru Ion Bocioacă s-a sfârșit la 86 de ani

- Adio, stimate coleg!

Colegul nostru Ion Bocioacă, fost șef de secţie sport la “România liberă”, s-a sfârșit ieri din viaţă, la vârsta de 86 de ani, în Spania, la Malaga, unde și-a petrecut ultimii ani.

Pe vremea când “RL” avea tiraje de peste 1.000.000 de exemplare pe zi, în perioada 19891992, greu mai ajungea o știre sportivă pe prima pagină a ziarului.

Împreună cu Marius Georgescu realiza pagina sa zilnică, alături de diverși colaborato­ri.

A șlefuit mai multe talente. Era un gazetar din lumea veche a sportului, “uns cu toate alifiile,” cum se spune.

O singură întâmplare, acum la despărţire. Cum am reușit să-l enervez la culme, în urmă cu 24 de ani? Era dintre puţinii antimonarh­iști de la ziar. Deh, metehne de-ale trecutului. Într-una din zilele de pregătire a lotului naţional al echipei de fotbal a României, împreună cu Andrei Bădin, colegul acreditat pe lângă Casa Regală, am reușit să-l convingem pe Regele Mihai să primească echipa naţională la Versoix înaintea Campionatu­lui Mondial de Fotbal din SUA din 1994. Prima misiune ne-am îndeplinit-o. A doua, trebuia să-l convingem pe Puiu Iordănescu să accepte invitaţia Regelui. În plină epocă iliesciană, acest lucru părea imposibil. Spre norocul nostru, Iordănescu s-a declarat încântat. Dar ce să facem cu fotografia de a doua zi? Am luat o hârtie cu antet, am semnat în locul directorul­ui ziarului de atunci, Petre Mihai Băcanu, și am făcut o solicitare la Reuters Geneva pentru a trimite un fotoreport­er profesioni­st. Pentru a avea fotografia în ziar, a trebuit să o descărcăm de pe singurul tele-photo care exista în România la Agerpres, pe atunci Rompres. Al doilea noroc e că am primit în timp util imaginea și am aranjat-o în pagina de sport cu trimitere din prima pagină. Probabil că era primul moment când echipa naţională de fotbal ajungea pe prima pagină a ziarului “România liberă.” Am profitat de momentul în care Ion Bocioacă nu era în redacţie.

Două întâmplări, a doua zi în redacţie. Ion Bocioacă era negru de supărare pe mine că i-am pus Regele în pagina de sport și al doilea motiv de scandal, preţul piperat al acţiunii Reuters: 1200 de franci elveţieni. Atât directorul, cât și șeful de la sport, erau supăraţi pe mine. Faptul era deja consemnat. Învăţasem să cred că viaţa unui ziar e de doar o zi.

Ion Bocioacă a trăit 31.390 de zile.

În cursul zilei de azi va fi incinerat departe de ţară.

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania