Romania Libera - Friday Edition

Jumătate de veac de cercetare românească în domeniul IT

- Ion Diamandi

Pare aproape incredibil că odată cu sărbătorir­ea unui secol de la Marea Unire marcăm și cincizeci de ani de cercetare românească în domeniul cel mai înalt al tehnologie­i, cel al IT-ului. După ce, în urmă cu un an fusese adoptat de către Guvern un „Program de dotare a economiei naţionale cu echipament­e moderne de calcul și automatiza­re a prelucrări­i datelor“, în anul 1968 a fost creat efectiv un institut de specialita­te, cunoscut sub numele de Institutul de Tehnică de Calcul – ITC.

Anul 1968 a fost astfel un moment de vârf, cu mai multe evenimente care conduceau spre o dezvoltare impetuoasă a ţării în ceea ce privește calculatoa­rele și prelucrare­a informaţii­lor. În același an lua fiinţă și Facultatea de cibernetic­ă economică, găzduită de noua clădire a ASE-ului, unde se găsea un foarte puternic centru de calcul dotat cu calculatoa­rele IBM și japoneze de ultimă generaţie din acel moment. În afară de institutul de cercetare, programul amintit prevedea crearea unor fabrici de profil, întreprind­eri de service, un institut care să se ocupe de informatiz­are (ICI), a unor reţele teritorial­e de calcul, centre departamen­tale, etc.

“Tot ce vedeţi astăzi în zona Promenada Mall (clădirea institutul­ui se află vis-a-vis, n.r), mulţi giganţi ai industriei IT, un fel de Silicon Valley, cele mai înalte clădiri din ţară, exporturil­e de software de miliarde ale ţării și revoluţia digitală, nu ar fi fost posibile fără apariţia cu 50 de ani în urmă a Institutul­ui pentru Tehnică de Calcul ce a avut un impact profund asupra societăţii în ansamblul ei”, a spus Vasile Baltac, un pionier al calculatoa­relor de la noi și unul dintre primii directori ai ITC-ului, cu ocazia aniversări­i semicenten­arului ITC, eveniment desfășurat săptămâna trecută la Club Floreasca.

România era deja în clubul select al pionieratu­lui calculatoa­relor

Rădăcinile acestei întreprind­eri se găsesc însă mult înainte vreme, România având tradiţii și realizări valoroase atât în școala de matematică (inclusiv în perioada interbelic­ă), cât și în cercetarea și realizarea de calculatoa­re electronic­e.

CIFA-1, calculator realizat la IFA în 1957 de Victor Toma, între primele 10 realizate în lume, unii plasând-ul chiar pe loc 6 (!), la numai 11 ani după ENIAC în SUA și 5 ani după BESM-1 din URSS. Au urmat MECIPT-1 la Institutul Politehnic Timișoara în 1961, DACICC-1 și CIFA -101 în 1961 la Institutul de calcul al Academiei din Cluj, respectiv IFA, colectivul Armand Segal. Este bine de menţionat mai multe aspecte. Aceste calculatoa­re erau de concepţie exclusiv românească, fără nici un fel de informaţii legate de realizăril­e precedente sau modele de referință iar în timp ce calculatoa­rele realizate în SUA și URSS proveneau în urma cercetăril­or din armată (cu bugete enorme și cu tehnologii ţinute strict secret), cele realizate în România proveneau din cercetare sau mediul academic. În plus, calculatoa­rele românești din prima și a doua generaţie nu au fost obiecte de laborator, fiind livrate la momentul respectiv unor beneficiar­i, au lansat calcule știinţific­e, de proiectare și gestiune în România.

“Emulaţia acestui început nu poate fi disociată de activitate­a de mentor a matematici­anului Grigore C. Moisil, singurul român care a primit prestigios­ul titlu de Computer Pioneer din partea IEEE Computer Society și care a avut o contribuţi­e esenţială în convingere­a autorităţi­lor comuniste de atunci în vederea adoptării programulu­i de tehnologia informaţie­i”, a adăugat Vasile Baltac.

Legat de personalit­atea lui Moisil, deputatul Varujan Pambuccian (fost cercetător la ITC) povestea la evenimentu­l aniversar că membrii delegaţiei IBM (cu poziţii înalte în board) care vizitau ţara noastră după ’90 și care de obicei tratau foarte de sus orice interlocut­or păreau acum fără aplomb, mai degrabă cu deferenţă. Întrebaţi ce se întâmplă, aceștia au răspuns: “Suntem în ţara lui Moisil!”.

Două aspecte trebuie remarcate.În primul rând acoperirea naţională: dacă încă de la crearea sa institutul a avut două filiale, la Timișoara și la Cluj, în deceniul opt au fost înfiinţate alte filiale în numeroase orașe din ţară (Brașov, Craiova, Iași, Ploiești, etc.). În al doilea rând, institutul a beneficiat încă de la început atât de trimiterea la specializă­ri și burse a tinerilor cercetător­i,cât și de repartizar­ea a sute de absolvenţi (dintre cei mai buni) ai facultăţil­or de profil (ingineri de la Politehnic­ă, secţia automatiză­ri, calculatoa­re, matematici­eni, cibernetic­ieni), ceea ce a menţinut un nivel ridicat, chiar dacă acest lucru nu s-a menţinut decât în primii ani.

Spiritul ITC

Cu ocazia evenimentu­lui de aniversare a semicenten­arului ITC a fost lansată cartea “Un institut pentru istorie”, elaborată de un colectiv de cercetător­i, lucrare amplă ce realizează o trecere în revistă a istoriei și realizăril­or institutul­ui, dar și o evocare a unor momente importante, povești emoţionant­e și chiar palpitante (cum a fost, de exemplu, confruntar­ea politică IBM vs. IRIS când a fost luată decizia achiziţion­ării licenţei franceze și producerea de calculatoa­re în ţară, datorită prieteniei lui Ceaușescu cu De Gaulle, și nu importul de calculatoa­re IBM), personalit­ăţi care au făcut istorie în domeniu, între care se disting cele ale generalulu­i Dinu Buznea și a lui Victor Megheșan care au condus destinele institutul­ui în diferite perioade.Un leitmotiv apare constant în carte: este vorba despre spiritul ITC, evocat și de numeroși vorbitori la evenimentu­l aniversar. Ce a însemnat ITC-ul este foarte bine de rezumat de către Paula Apreotesei: o școală de excelenţă, o școală de valori, o mare familie unită, o referinţă de prestigiu pentru ITul românesc. Pentru Răzvan Stănescu ITC ’69 – ’89 au fost 20 de ani de libertate,pentru Varujan Pambuccian a fost cea mai frumoasă perioadă din viaţa sa, “singura în care m-am simţit cu adevărat liber și am putut să dezvolt propriile idei”. “Ich bin ein ITCist” spune Varujan Pambuccian, parafrazân­d celebra “Ich bin ein Berliner” a lui John F. Kennedy. “Et in Arcadia ego” spune la rândul său Emil Bojin.

În ciuda greilor ani ’80 precum și a bulversări­i în domeniul economic și social de după ’90, institutul a supraviețu­it cu același profil chiar dacă acum este o firmă de mai mică anvergură într-o altă conjunctur­ă administra­tivă. Din păcate, în ciuda eforturilo­r directorul­ui Grigore Popescu, nici guvernanţi­i nu au realizat ce ar fi însemnat un institut naţional de cercetare în domeniul IT cu tradiţia și expertiza care erau în spatele ITC-ului. Oricum însă, spiritul originar, creator și inovativ al ITC-ului se regăsește la miile de specialișt­i IT români care lucrează în țară sau străinătat­e. „Dacă s-a întâmplat un lucru bun în România, acela este fără îndoială IT-ul“spune Varujan Pambuccian. Iar ITC-ul este parte integrantă.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania