Romania Libera - Friday Edition

Cum a ajuns Tăriceanu la mâna PSD

Președinte­le Senatului, acuzat de luare de mită

- Romulus Georgescu

Procurorii îl acuză pe Călin Popescu Tăriceanu că ar fi primit mită de 800.000 de dolari de la o firmă austriacă, pe vremea când era premier. Tăriceanu susține că guvernul său nu a făcut nicio plată, doar a decis inventarie­rea licențelor pentru că ”Microsoft” amenința să dea în judecată statul român. Pentru a fi urmărit penal este nevoie de aprobarea Senatului, unde PSD are majoritate­a.

Președinte­le Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, este acuzat de procurorii DNA că ar fi primit aproape 800.000 de dolari de la reprezenta­nţii unei companii austriece pentru a încheia mai multe acte adiţionale la un contract comercial, banii fiind folosiţi pentru campania electorală.

Este vorba de reunirea a trei dosare penale, dintre care unul constituit la cererea autorități­lor austriece. „Pro- curorii desfășoară o investigaţ­ie care vizează suspiciuni de săvârșire a unor fapte de corupţie privind acoperirea unor cheltuieli de campanie electorală cu sume de bani provenite de la o firmă care ar fi obţinut contracte comerciale importante de la statul român. Dosarul s-a constituit în anul 2018, în urma reunirii a trei dosare penale, dintre care unul a fost preluat de procurorii DNA la cererea autorităţi­lor judiciare austriece”, arată procurorii DNA. Potrivit sursei citate, Tăriceanu ar fi primit indirect în perioada 20072008, când era premier, mită de aproape 800.000 de dolari de la o companie austriacă pentru ca în schimb să intervină pentru încheierea unor acte adiţionale la un contract comercial derulat de companie. Suma pe care Tăriceanu este acuzat că ar fi primit-o reprezenta un comision de 10% din valoarea acestor acte adiţionale și ar fi fost folosită în beneficiul demnitarul­ui, fiind transferat­ă în baza unor contracte fictive încheiate cu mai multe companii oŠshore. Potrivit unor surse judiciare, firma în cauză ar fi Fujitsu Siemens Computers GmbH Austria, care a distribuit licențele Microsoft în România.

Explicații­le lui Tăriceanu

După apariția primelor informații privind dosarul, Tăriceanu a făcut referire la cazul Microsoft, deși numele companiei austriece implicate nu a fost anunțat oficial.

”Zilele acestea trăim parcă scenariul unei operaţiuni ce s-ar putea intitula «Salvaţi-l pe Lazăr». Un ţăran în civil găsește o servietă prin câmp și le-o predă jurnaliști­lor cu ochi albaștri. La câteva zile distanţă se reîncălzeș­te o ciorbă de mai bine 10 ani și este aruncată presei știrea că ar urma să fiu anchetat în cazul Microsoft. Scenariul operaţiuni este atât de ridicol că ar părea neserios și în filmele din seria «B.D. la munte și la mare»”, a reacționat Tăriceanu.

Fostul premier leagă scandalul ”Microsoft” de guvernăril­e anterioare și de cele care i-au urmat. ”În timpul guvernării pe care am condus-o nu s-a făcut nicio plată către Microsoft, în cazul licenţelor la care face referire dosarul. Contractul a fost semnat în guvernarea Năstase, plăţi s-au făcut în guvernăril­e care au urmat perioadei 2005-2008, dar nu în guvernarea Tăriceanu”, a susținut acesta. ”Hotărârile de guvern prevedeau începerea procesului de inventarie­re a licenţelor, având în vedere că licențele erau utilizate, nu se plătise contravalo­area lor și noi eram într-o situație de ilegalitat­e. Am promovat aceste HG în contextul în care Microsoft ameninţa că va da România în judecată, caz în care riscam ca statul român să piardă mulţi bani. În faţa acestor evidenţe, să vorbești despre acuzaţii de mită este lipsit de sens”, mai afirmă președinte­le Senatului.

Tăriceanu crede că se încearcă eliminarea sa din cursa prezidenți­ală. ”Orice acuzaţie referitoar­e la mită e o aberație. Eu sunt siderat. Suntem în campanie electorală, a început campania electorală, iar la noi campania electorală așa se duce. Nu m-am ferit să spun că nu-mi este străină ideea unei candidatur­i la alegerile prezidenţi­ale, mă gândesc la ea. Am fost achitat pentru mărturie mincinoasă, acum s-a scos un alt dosar. România a fost și este probabil condusă în continuare de forţe oculte, ilegiti- me”, a comentat președinte­le Senatului.

Cine a denunțat și când?

Gabriel Marin, CEO Omnilogic, a făcut la DNA două denunțuri, iar unul dintre ele îl vizează direct pe Călin Popescu Tăriceanu, potrivit România TV. Potrivit informații­lor furnizate de managerul Omnilogic, banii ar fi ajuns la Tăriceanu prin firmele unor apropiați. În afară de Călin Popescu Tăriceanu, în denunț sunt menționați și alți demnitari care la acea vreme erau în Guvern. Printre ei, actualul ministru al finanțelor, Eugen Teodorovic­i.

”Din câte știu eu, denunțul lui Gabriel Marin este de acum șase ani de zile. Există un semn de întrebare dacă DNA face politică penală, sau se implică în politică”, a afirmat Dan Chitic, avocatul lui Gabriel Sandu, (condamnat în dosarul Microsoft). Chitic a precizat că Gabriel Sandu nu a făcut niciun denunț la adresa lui Tăriceanu.

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania