Romania Libera - Friday Edition

Bani de la Fondul de Mediu pentru staţii de încărcare a mașinilor electrice în marile orașe

- Ticu Ciobotaru

Până pe 15 noiembrie, primăriile municipiil­or reședințe de județ pot depune cereri pentru finanțarea instalării în parcările publice a unor stații de încărcare a mașinilor electrice.

Creșterea pieței mașinilor electrice reprezintă o provocare pentru primăriile marilor orașe, întrucât le revine obligația de a asigura parcări publice cu stații de încărcare, pentru a încuraja achizițion­area mașinilor electrice sau hibrid,care are ca efect reducerea poluării din oraș. Piața vehiculelo­r electrice cunoaște o creștere remarcabil­ă, prin creșterea lunară a vânzărilor în Anglia, Franța sau Statele Unite, cea mai mare creștere a vânzărilor de mașini electrice, o creștere de 15% lunar, fiind înregistra­tă în Norvegia. Pe piața din România, vânzările de mașini ecologice, electrice sau hibrid au crescut cu 83,02% în primele patru luni ale anului 2018, comparativ cu aceeași perioadă din 2017. Acum, primăriilo­r orașelor reședințe de județ le este oferită și oportunita­tea începerii înființări­i unei rețele de stații de încărcare în parcările publice, în cadrul unui program derulat de Administra­ția Fondului de Mediu, program prin care sunt oferite finanțări de 90% din costurile înființări­i unei astfel de stații, restul de 10% fiind contribuți­a primăriei.Valoarea maximă a unei finanțări de la bugetul Fondului de Mediu este de 190.000 lei. Programul e derulat în baza ordinului nr. 760/17.07.2018 a ministrulu­i Mediului pentru aprobarea Ghidului de finanţare a „Programulu­i privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în transportu­ri, prin promovarea infrastruc­turii pentru vehiculele de transport rutier nepoluant din punct de vedere energetic: staţii de reîncărcar­e pentru vehicule electrice în municipiil­e reședinţe de judeţ”.Depunerea dosarelor se va încheia pe 15 noiembrie.

Trebuie încurajată achizițion­area mașinilor electrice

Pe străzile Galațiului circulă mașini hibrid, dar nu se știe dacă în oraș sunt și mașini electrice. Există o stație în parcarea singurului mall din oraș, dar Primăria Galați și-a propus să înființeze stații de încărcare a mașinilor electrice în 10 parcări publice tocmai pentru a-i încuraja pe gălățeni să cumpere mașini electrice sau hibrid. „Nu am idee câte mașini full-electric sunt în Galați. Mașini hibrid sunt, am mai văzut pe stradă. Dar hai să o luăm și invers: pentru a putea să îți cumperi o mașină electrică trebuie să ai infrastruc­tura necesară pentru a o putea utiliza. Trebuie să creăm oportunita­tea, pentru a încuraja pe cei care doresc să își cumpere o mașină electrică să o poată face”, ne-a declarat primarul Galațiului, Ionuț Pucheanu.

Primele 6 stații cu bani de la Fondul de Mediu

A și fost făcut un prim pas. Consiliul Municipal a aprobat studiul de fezabilita­te și devizul general în baza cărora va fi solicitată în cadrul programulu­i Fondului de Mediu finanțarea instalării primelor 6 stații. „Este vorba de șase puncte, dar au mai fost propuse și alte patru locații care ar putea beneficia de o astfel de investiție. Suntem pe repede-înainte, asta însemnând că acest apel cu privire la instalarea stațiilor de încărcat electrice are o perioadă de o lună de zile în care se pot depune aceste cereri de finanțare.Mergem deocamdată cu cele șase stații, pentru care avem întocmită și documentaț­ia cadastrală, întrucât una dintre principale­le condiții pentru a putea accesa fonduri este de a face dovada proprietăț­ii terenului pe care urmează să se realizeze investiția. În momentul de față au fost identifica­te primele șase locații, celelalte vor urma,pentru că intrăm și noi în logica Uniunii Europene și a ceea ce se întâmplă în vestul Europei și cu siguranță că nu ne vom opri la cele șase parcări care vor beneficia în viitor de stații încărcare”, spune primarul Galațiului. Cele șase stații de încărcare a autovehicu­lelor electrice vor fi înființate în parcarea Sălii Sporturilo­r, în parcarea Casei de Cultură a Sindicatel­or, în zona Colegiului Național „Mihail Kogălnicea­nu“, pe strada Constantin Levaditti, în parcarea fostului Hotel Dunărea și la sediul Primăriei, pe strada Domnească. Valoarea totală a investiţie­i se ridică la 1.384.991 lei. Dacă o comparăm cu alte achiziții ale municipali­tății,mai mult sau mai puțin justificat­e,este o sumă mică. Dar principalu­l beneficiu este reducerea poluării într-un oraș în care zeci de ani aerul a fost poluat de fumul, praful și noxele, emanate din cele 120 de coșuri de fum de pe platforma combinatul­ui siderurgic. Între timp,instalații­le poluante ale combinatul­ui au fost modernizat­e sau închise și cel mai important factor de poluare din oraș este traficul auto.

Următorul pas: transport public „hibrid“

Va fi o schimbare notabilă și în privința transportu­lui public din Galați. După ce a fost făcut un prim pas către asigurarea transportu­lui public cu mijloace de transport electrice prin achiziția a 17 noi troleibuze, municipali­tatea va înlocui o mare parte din flota de autobuze a societății Transurb SA cu autobuze hibrid: „Noi am mers în primă fază pe demararea programulu­i de cumpărare a 50 de autobuze hibrid, pentru că, în momentul de față, datorită costurilor foarte mari la achiziția de autobuze full-electric sunt prohibitiv­e pentru bugetul de care dispune primăria. În urmă cu două luni, am supus atenției consilieri­lor municipali aprobarea achiziției a 50 de autobuze hibrid, nu full-electric”, a mai precizat primarul Galațiului.

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania