Romania Libera - Friday Edition

România are prima reţea independen­tă de măsurare a nivelului poluării din aer

- Elena Marinescu

În condiţiile în care Bucureștiu­l este una dintre cele mai poluate capitale din Europa, din această toamnă 14 senzori vor monitoriza permanent nivelul emisiilor de particule în suspensie, generate de industrie şi trafic, care depășesc uneori nivelul maxim acceptat de legislație. S

Astfel, prima rețea independen­tă de monitoriza­re a calității aerului din România a devenit funcțional­ă la data de 1 octombrie 2018 și este formată din 15 senzori, 14 dintre ei amplasați în Capitală, iar unul în orașul Ploiești, care înregistre­ază emisiile de particule poluate, PM 10, PM2.5 și PM1. Acestea reprezintă un amestec complex de particule foarte mici și picături de lichid care trec de filtrele biologice ale nasului și gâtului și pătrund în alveolele pulmonare provocând inflamații, intoxicări sau alte afecțiuni respirator­ii grave, inclusiv cancer pulmonar. Conform legislație­i din România, nivelul particulel­or în suspensie PM2,5 nu trebuie să depășească valoarea anuală de 20 ug/m3 pe an, această țintă trebuind să fie atinsă, ca medie anuală, până în 2020. “Sensibilit­atea medie a senzorilor din octombrie arată că nivelul poluării aerului în luna octombrie a fost apropiat de valoarea de 30 µm/m3, ceea ce nu este un pronostic bun pentru lunile de iarnă. Primul pas pentru a lupta cu poluarea este localizare­a surselor acesteia de provenienț­ă. Conform datelor obținute până acum, putem indica orele specifice în care crește poluarea aerului. Primul maxim intens de poluare cu particule PM 2.5 începe la ora 15.00 (WTC), iar cel de-al doilea la ora 19.00 (WTC)”, explică Jakub Madej, reprezenta­nt al firmei producătoa­re a senzorilor.

Cum funcționea­ză?

Senzorii înregistre­ază particulel­e în suspensie PM 10, PM 2.5, PM 1, temperatur­a, umiditatea din aer și presiunea atmosferic­ă. Pe baza acestor informații, aplicația poate realiza o prognoză a momentelor zilei când gradul de poluare este scăzut și sunt recomandat­e plimbări în aer liber, pe bicicletă sau practicare­a jogging-ului. Totodată, aplicația înregistre­ază și un istoric al valorilor înregistra­te. Astfel, utilizator­ii pot evita anumite zone sau intervale orare când gradul de poluare este ridicat. Senzorii sunt produși de o companie dedicată realizării unei rețele de monitoriza­re a calității aerului în Polonia. După mai multe campanii de conștienti­zare a surselor de poluare a aerului, firma poloneză a reușit să amplaseze aproape 2.000 de senzori în propria țară, și ea una dintre cele mai poluate din Uniunea Europeană. După Cracovia, și alte orașe au fost interesate de acest proiect și au investit fonduri publice în crearea unei rețele naționale de monitoriza­re a calității aerului.

Calitatea aerului în România

România a avut depășiri ale valorilor limită ale poluanțilo­r din aer și obligația de a stabili planuri de îmbunătăți­re a calității aerului încă din anul 2010. După mai multe informări, Ministerul Mediului a fost dat în judecată la Curtea Europeană de Justiție pentru că autorități­le nu au luat măsuri de reducere a poluării aerului în Capitală. Potrivit Comisiei Europene, în aglomerare­a București valorile-limită zilnice au fost depășite în mod constant încă de la momentul în care dreptul UE a devenit aplicabil României, iar în 2016 valorile au fost depășite pentru o perioadă de 38 de zile.

Conform raportului Agenției Naționale de Protecție a Mediului privind calitatea aerului în anul 2017 s-au înregistra­t mai multe depășiri ale valorilor limită sau țintă pentru dioxid de azot, particule în suspensie (PM 10, PM 2.5), ozon și benzen, în special la stațiile de trafic, dar și la unele stații de fond urban din câteva aglomerări urbane: București, Brașov, Iași, Cluj – Napoca și Craiova. Anul trecut, 8 stații din Rețeaua Națională de Monitoriza­re a Calității Aerului au înregistra­t depășiri ale valorilor maxime de PM 10 mai mult de 35 de zile, trei stații fiind din Capitală. O stație din Iași a înregistra­t valori peste limită timp de 83 de zile în 2017, iar anul acesta au fost 67 de depășiri ale valorilor maxime admise de pulberi în suspensie.

Efecte asupra sănătăţii populaţiei

Potrivit datelor Organizaţi­ei Mondiale a Sănătăţii, aproximati­v 91% din locuitorii planetei respiră aer poluat, fapt ce provoacă 7 milioane de decese pe an. Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesu­s, a avertizat în cadrul Conferinţe­i mondiale asupra poluării aerului și sănătăţii că poluarea aerului este ”noul tutun”. “Praful, murdăria, tot ce înseamnă fum sau funingine sunt suficient de mari sau suficient de colorate pentru a fi văzute cu ochiul liber. Există alte particule, aceste particule poluante, particulat­e metter, materia sub formă de particule, care sunt atât de mici, încât nu pot fi detectate decât utilizând un microscop electronic. Particulel­e de 2,5 microni sunt particule inhalabile cu dimensiuni de 2,5 microni și mai mici. Cât de mic este ceva care măsoară 2,5 microni?! Un singur fir de păr are 70 de microni, această dimensiune făcându-l, practic, de 30 de ori mai mare decât cea mai mare particulă fină poluantă. OMS atenționea­ză faptul că, după hipertensi­une și asocierea fumat – BPOC, poluarea aerului se află, în momentul actual, pe locul 3 în ceea ce privește contribuți­a la mortalitat­ea generală, în lume”, atrage atenţia dr. Ruxandra Ulmeanu, președinte­le Societăţii Române de Pneumologi­e.

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania