Romania Libera - Friday Edition

De la CIFA-1 la aMIC

- Ion Diamandi

În aceste zile marcăm cincizeci de ani de cercetare românească în domeniul cel mai înalt al tehnologie­i, cel al IT-ului, o istorie plină de dinamism și nostalgie cu implicaţii profunde în societatea de azi și de mâine. Între aceste cercetări s-au numărat și primele experiment­e legate de utilizarea calculatoa­relor de către copii.

Apariţia calculatoa­relor personale în a doua jumătate a deceniului șapte a provocat schimbări majore la nivelul întregii societăţi. Dacă până atunci calculator­ul era utilizat în scopuri știinţific­e sau de către companii pentru gestiune sau proiectare (deci de către specialișt­i), acum calculator­ul era la îndemâna oricui și oricând, pentru uzul propriu, mult mai ușor de manevrat și la un preţ abordabil.Putea deveni deci și o unealtă cu largă folosire în educaţie, mai ales datorită răspândiri­i lui în milioane de exemplare. Situaţia din ţara noastră nu oglindea nici pe de parte acest lucru. La ITC se dezvoltau calculatoa­rele din gama FELIX, precum și gamele de mini și microcalcu­latoare care se produceau în serie la fabrică. Preocupare­a principală a “conducerii de partid și stat” era pe economie, în special industrie, nicidecum pe educaţie sau divertisme­nt, domenii pentru care calculator­ul era considerat un moft nenecesar.De altfel, contactul cu Occidentul era foarte slab, tot mai puţini oameni aveau permisiune­a să plece “afară”, chiar și în interes de serviciu, iar calculatoa­rele erau sub embargo. Practic nu aveai posibilita­tea să aduci un calculator în ţară și chiar dacă treceai de vama occidental­ilor (puţin îi interesa pe nemţi că ieșeai din ţara lor cu un aparat care costa 100 - 200 de mărci),vameșii români nu ratau ocazia să recurgă la confiscare. Și totuși, la începutul anilor ’80 se adunaseră în ţară câteva sute (poate chiar mii) de mici calculatoa­re personale de un anumit tip, iar numărul lor era în creștere continuă. Era la vremea aceea una dintre puţinele posibilită­ţi de divertisme­nt (jocuri de îndemânare dar și logice), mai ales în condiţiile date: un singur canal TV care avea o funcţionar­e zilnică de două ore, din care una dedicată conducător­ului mult iubit (în sudul ţării se “prindeau” bulgarii iar românii începuseră să înveţe limba vecinilor), cluburi și discoteci nu (mai) erau, filmele erau cenzurate iar restaurant­ele se închideau pe la 10.

În Europa, calculator­ul SINCLAIR SPECTRUM era în mare vogă și fusese produs în peste un milion de exemplare.Fără îndoială că datorită dimensiuni­lor sale

extrem de mici (putea intra chiar și în buzunarul hainei) era mult mai ușor de trecut la vamă. Iniţial avea o memorie de doar 16 Ko iar puternicul (la vremea aceea) microproce­sor Z-80 permitea aplicaţii, în special jocuri, foarte spectaculo­ase. Funcţiona prin cuplarea la televizoru­l din casă iar programele (aplicaţii, jocuri) se încărcau de pe casetofon.

ITC intră primul în joc

Cercetător­ii din Institutul de Tehnică de Calcul (ITC) au realizat din timp oportunita­tea pe care o puteau oferi în educaţie aceste calculatoa­re care funcţionau cu un sistem de operare în limbaj BASIC. Primul calculator de acest tip a fost aMIC realizat în colaborare cu Institutul Politehnic București, Catedra de calculatoa­re și produs la fabrica ITC de la Timișoara. Filialele ITC s-au implicat major în proiectare­a și producţia de astfel de calculatoa­re în regim de microprodu­cţie.Astfel a urmat PRAE, (foto) conceput și fabricat la filiala ITC de la Cluj în 1983-1984 de către echipa condusă de Miklos Patrubany, apoi CoBra la filiala ITC Brașov și TIM-S la ITC Timișoara (ultimile două după modelul de succes Sinclair Spectrum) iar cu aceste calculatoa­re au fost începute și experiment­ele de lucru cu copiii.

La început a fost o tabără

Succesul enorm al taberei organizate de ITC la Baciu (Brașov) în 1984 cu copii de diferite vârste și cu seriile zero de calculatoa­re realizate la ITC a făcut ca acest experiment să se repete, taberele de la Poiana Brașov, hotel Intim, în perioada vacanţelor, intrând într-o tradiţie care s-a menţinut până la Revoluţie.Activităţi­le din tabere cuprindeau lecţii de utilizare a calculator­ului, divertisme­nt și sport (schi iarna, înot și tenis vara), instructor­i (atât la calculatoa­re, cât și la sport) fiind cercetător­i de la ITC care s-au implicat cu mare entuziasm. Un cerc de calculatoa­re pentru copii a fost organizat la sediul ITC din București (a funcţionat până în 1993), înfiinţând­u-se și un colectiv de cercetare. Cele mai interesant­e cercetări experiment­ale s-au făcut cu copii de vârste mici (9 ani, uneori chiar și 8 ani),condiţia fiind să știe să scrie și să citească, aceștia reușind după 4-5 lecţii să realizeze singuri programe de rezolvare a unor probleme.Copiii experiment­au și puneau în operă propriile idei.

Children in the Informatio­n Age

Vestea acestor iniţiative s-a răspândit cu mare viteză, organizaţi­ile judeţene de pionieri mergând pe aceeași cale și organizând în colaborare cu ITC diverse manifestăr­i, între care tabăra de la Gălăciuc fiind reprezenta­tivă. În anii 19861987 casele pionierilo­r din acea vreme au fost dotate cu calculatoa­re HC-85 și TIM-S care începuseră să fie fabricate în serii mai mari iar încet-încet informatic­a a început să fie introdusă ca disciplină în școli de la nivel gimnazial. Se organizau concursuri de programare la nivel naţional, atmosfera era entuziastă iar mulţi copii atingeau performanţ­e înalte, fiind în permanenţă premiaţi la olimpiadel­e internaţio­nale.

Cercetăril­e realizate în ITC și-au dovedit din plin valoarea educativă în dezvoltare­a la copii a intuiţiei, imaginaţie­i, a unei gândiri ordonate, logice și a capacităţi­i de rezolvare a problemelo­r în pași.Aceste cercetări au fost recunoscut­e și cuprinse și în programul UNESCO (1988-1992) la care au participat 16 ţări, între care SUA și Franţa, fiind selectate drept cele mai valoroase în studiul “Nine Case of Study” (1994).

Mulţi dintre copiii astfel formaţi au devenit excelenţi programato­ri, indiferent dacă au activat în ţară sau în străinătat­e. Și cei care nu au continuat în domeniul IT se bucură de o mare abilitate în modul de rezolvare a problemelo­r.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania