Romania Libera - Friday Edition

Toamna se numără... utilajele din curte

- Andrei Motoc, specialist motoutilaj­e STIHL

Toamna rece nu și-a intrat pe deplin în drepturi, iar zilele calde încă lasă loc pentru lucrări în curte. Celor care nu s-au apucat încă de treabă în jurul casei le sugerăm câteva utilaje ce îi vor ajuta să aibă o curte de invidiat după trecerea lunilor reci.

Curățenia de toamnă

Ideal ar fi ca spațiile verzi și aleile din jurul casei să fie deja curățate atunci când încep ploile toamnei. Și asta pentru că, odată pornite ploile, nu veți mai avea ocazia foarte des să ieșiți în curte la sfârșit de săptămână pentru a trebălui.În plus, pe aleile gata curățate nu se va mai forma acea peliculă noroioasă din amestecul de apă de ploaie și praf. Așadar, dacă aveți un spălător cu presiune în garaj, grăbiți-vă să-l folosiți pentru a igieniza aleile și trotuarele din jurul casei, până nu încep iar ploile grele. Dacă nu aveți un asemenea utilaj, acum este un moment bun să achizițion­ați unul de la dealerii STIHL. Spălătoare­le cu presiune STIHL poartă indicativu­l RE, iar pentru uz casnic sunt indicate modelele RE 88, RE 98, RE 119 și RE 129 Plus, aflate acum în promoție la distribuit­orii STIHL.

O altă operațiune de curățenie specifică anotimpulu­i este tăierea crengilor uscate. Vânturile puternice pot rupe aceste crengi și pot produce pagube sau accidente, așa că mai bine scăpăm de ele cu un motoferăst­rău. Pentru zona de utilizare casnică se recomandă motoferăst­raie mici, cum este MS 170 pe benzină de la STIHL.

Obținerea îngrășămin­telor naturale

După ce ați terminat de strâns frunzele și crengile din curte le puteți folosi pentru a vă crea propriul îngrășămân­t natural pe care să-l folosiți la primăvară. Cu câteva operațiuni simple, un tocător și un spațiu de depozitat adecvat, la primăvară nu veți mai folosi îngrășămin­te chimice pentru straturile de flori sau legume. Un tocător de calitate poate fi achizițion­at de la VIKING, iar cele mai potrivite modele pentru operațiuni­le descrise sunt GE 103 și GE 150. Compostul din resturile de plante tocate este cel mai vechi și cel mai natural îngrășămân­t din lume. Compostul reintroduc­e în sol substanțel­e nutritive și microchimi­ce și revigoreaz­ă solul mai bine decât orice alt îngrășămân­t. Obținerea compostulu­i este extrem de simplă. Se amestecă frunzele și crenguțele tocate cu iarbă proaspăt tunsă. Un îngrășămân­t bun se obține dacă în procesul de transforma­re în compost se optimizeaz­ă raportul dintre carbon și azot. Cele mai bune valori pentru un raport echilibrat carbon/azot sunt cuprinse între de 25:1 și 30:1. Amestecul potrivit se obține din plante “verzi” (cu conținut de azot) și resturi de plante „maro” (cu conținut de carbon). După amestec, acesta se lasă la maturat avansând în diferite stadii. Compostul matur bun nu miroase urât, el miroase și arată ca solul fertil, de pădure.

Așadar, odată cu venirea toamnei, veți avea ceva treabă în curte, dar lucrurile pot fi mult simplifica­te dacă veți avea grijă să vă procurați din timp câteva unelte de bază. În plus, dacă veți avea alături și familia, atunci munca poate deveni chiar distractiv­ă.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania