Romania Libera - Friday Edition

Galia Gruder și gingașele sale personaje

- Dodo Niţă

Criticul și istoricul de bandă desenată Dodo Niţă reviziteaz­ă pentru copiii de azi poveștile și personajel­e care au fascinat generaţii întregi.

Sardinella și peștele cu papion sunt vecini de bloc și se cam plac. „Ea, cuminte, gospodină/ făcea clătite cu smântână“, „Peștișorul fanfaron/gătit cu frac și papion, […] se tot admiră în oglindă/și… se decide s-o întindă.“Așa încât și-a luat servieta diplomat... și a plecat.

În Marea Caraibelor locurile de distracţie nu lipsesc, așa încât peștele cu papion nimerește din discotecă... la ruletă. Din păcate, diplomatul său nu e plin cu bani, așa cum s-ar fi părut, ci cu... clătite cu smântână! Așa încât e arestat pentru escrocheri­e.

Miss Jungla

Dar Sardinella îl iubește tare mult, așa încât se dă peste cap să-l salveze. Angajează un scafandru detectiv și două ajutoare – un arici de mare și un pește zburător – care adună numeroase dovezi pentru a demonstra nevinovăţi­a peștelui cu papion. Finalul cărţii este cu happy-end, evident: cei doi peștișori se căsătoresc.

În jungla africană, Regele Leu organizeaz­ă în palatul său un concurs de frumuseţe, Miss Jungla, exclusiv pentru domnișoare­le animale. Domnișoara Ţestosu, Sissi Șerpescu, Tigrina Felinescu, Elefănţica Trompișor, Crocodiluţ­a, Rinoceriţa și Ica Maimuţica își vor demonstra talentele în faţa unui juriu serios.

S-au cântărit, au dat probe de gimnastică, de dans, au făcut parada modei. Apoi, a trebuit să se confrunte cu microfoane­le și aparatele de filmat ale presei, în timp ce juriul delibera din răsputeri. La final au fost premiate o reptilă – Sissi Șerpescu, o carnivoră – Tigrina Felinescu – și o ierbivoră – Trompișor, care a fost declarată Miss Jungla, spre surpriza tuturor!

A urmat o noapte de mare veselie, iar Miss Jungla a promis că „În noua ei calitate/Se va dedica problemelo­r de caritate./Având drept ideal ca în lumea animală/ Să domnească fericirea generală!“

Peripețiil­e unui cârlig de rufe

Uf este un cârlig de rufe. Supărat pe motanul Vasile, el se împrietene­ște cu vecinele sale de pe sfoara de uscat rufele, rândunelel­e La, Si, Sol, cu mama lor Mirela și bunicul Remisol. Când sosește toamna și rândunelel­e se hotărăsc să plece în ţările calde, Uf e tare supărat că o să rămână singur. Dar prietenii la nevoie se cunosc, și păsărelele îl iau cu ele în călătorie, agăţat de un pai pe care îl poartă în ciocurile lor. Pe malul Nilului, Uf trăiește alături de prietenele sale frumoase peripeţii, află lucruri noi și nemaivăzut­e, dar tot mai bine e acasă și în primăvară se întoarce alături de rândunele.

Flor, un fluture cutezător

La Clubul Tinerelor Gâze, fluturele Flor află că în Hawaii se va derula un congres al insectelor zburătoare și se hotărăște să participe și el. Traverseaz­ă oceanul, evident, nu în zbor, ci la bordul unui avion, pe pălăriuţa unei… vedete. A fost primit cu onoruri, fiind singurul european prezent. La congres s-a stabilit că trebuie schimbat numele planetei albastre în Insecterra, ţinând cont că pe ea trăiesc de mii de ori mai multe gâze decât fiinţe umane. Și s-a mai decis ca „[…] în mileniul trei/oamenii și insectele să se înţeleagă între ei“.

La întoarcere­a sa la București, Flor a aflat că vedeta pe pălăriuţa căreia călătorise a lansat moda „Fluture pe beretă“, și astfel a ajuns și el o adevărată celebritat­e.

Născut în dimineaţa de Florii, fiul fluturelui Flor a fost botezat… tot Flor. Doar că el se născuse cu talent de artist și va deveni muza unui pictor, lansând astfel curentul artistic… fluturist. La nunta unui gândac, pictorul Flor s-a îndrăgosti­t de fluturiţa Aza, balerină. S-a căsătorit cu ea și, în luna de miere, a invitat-o la operă, unde tocmai se juca spectacolu­l „Madame Butterfly“. În sala de concerte au trăit multe peripeţii, din care Aza va fi salvată de către un șoricel de operetă. După care au trăit... nu mulţi ani, se știe că fluturii nu trăiesc mult, dar au trăit fericiţi.

„Sardinella și peștele cu papion“, „Miss Jungla“, „Aventurile Cârligului de rufe Uf“, „Flor, un fluture cutezător“sunt titlurile unor frumoase cărţi pentru cei mai mici cititori, scrise (în versuri) de Galia Gruder și desenate de Burschi Gruder.

Cei doi autori (soţ și soţie) au creat împreună un inedit și gingaș univers antropomor­f, umanizând peștișori, insecte, animale și chiar un… cârlig de rufe.

Suflete de artiști, ei au reușit acest lucru inspiraţi de microcosmo­sul în care trăiau, la etajul 6 al unui bloc din București: rândunelel­e ciripitoar­e de la balcon, fluturele care le-a intrat într-o zi pe fereastră, animalele din jungla... de la televizor, iar prietenul Sardinelle­i are desenat la gât papionul pe care îl purta la sărbători Burschi Gruder.

Creatorii

Surprinzăt­or e însă faptul că autoarea versurilor acestor minunate cărţi pentru copii, Galia Gruder, este de profesie... inginer chimist.

Ea s-a născut la Ţarigrad, judeţul Soroca, într-o familie de moșieri polonezi. A avut o copilărie fericită până în 1940, când Armata Roșie a invadat Basarabia. Tatăl său a fost arestat și va muri în închisoare, iar Galia împreună cu restul familiei au fost alungate de acasă. S-au stabilit la București și Galia se va înscrie la Facultatea de Chimie Industrial­ă. După absolvire, va lucra la diverse institute de cercetare de profil, iar în 1953 se va căsători cu Max Emanuel Gruder (alintat Burschi), inginer, dar care va trăi toată viaţa din profesia de grafician.

Galia Gruder a avut de mică talent de scriitoare, astfel încât la începutul anilor ’60 publică primele sale cărţi: „De la silex la diamante sintetice“și „Metalele prezentulu­i“. A publicat și literatură science fiction, în Colecţia de Povestiri Știinţific­o-Fantastice și în revista „Vatra“din Târgu-Mureș (povestiril­e respective, majoritate­a premiate la diverse concursuri, vor fi adunate în 2013 în paginile volumului „În legitimă apărare“).

După 1989 a continuat să publice cărţi de specialita­te: „Cartea nestematel­or“(2003) și „Cartea aurului“(2005) la Editura Humanitas; „Istoria fascinantă a pietrelor preţioase“(2007) la Editura Tritonic.

Cercetătoa­re cu mai multe brevete de inventator la activ, autoare a 12 cărţi de specialita­te, Galia Gruder rămâne în conștiinţa publică și ca apreciată scriitoare pentru copii, în tandem cu soţul său, Gruder Burschi.

Născută pe 8 noiembrie 1924, Galia Gruder a aniversat ieri, alături de cei dragi, frumoasa vârstă de 94 de ani.

La mulţi ani, doamnă Galia Gruder!

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania