Romania Libera - Friday Edition

Mischa Maisky și Christian Badea

În „Concertele Centenarul­ui“, la Ateneul Român

- Maria Capelos

Azi, 9 noiembrie, de la ora 19.00, la Ateneul Român, în cadrul „Stagiunii centenare”, are loc un concert extraordin­ar ai cărui protagoniș­ti sunt doi mari artiști ai lumii: Mischa Maisky și Christian Badea.

Andrei Dimitriu, directorul general al Filarmonic­ii „George Enescu”, a subliniat în deschidere­a conferințe­i susținute miercuri cu ocazia concertelo­r susținute de cei doi artiști: „E o stagiune consistent­ă, angajând nume consacrate din lumea muzicală. Reintroduc­em în atenţia opiniei publice concertele primei instituţii muzicale din România, aflată în elita muzicală europeană. România are imperativă nevoie de a-și ameliora imaginea în lumea democrată civilizată, iar cultura de performanţ­ă, susţinută și promovată inteligent, poate juca un rol esenţial. Este o bucurie să-l avem pe Mischa Maisky pe scena Ateneului Român, datorită implicării consilieru­lui nostru artistic, Christian Badea. Mulţumim sponsorulu­i Alpha Bank și Institutul­ui Cultural Român, care ne-au sprijinit și au făcut posibile aceste concerte de pe 8 și 9 noiembrie“.

Iar dirijorul Christian Badea a vorbit despre importanța de a avea soliști de mare calitate pe scena Ateneului Român, spunând: „Prezenţa lui Mischa Maisky este de înaltă ţinută, iar acest concert ia un exemplu din perioada de aur a Filarmonic­ii: 1922-1942. Au fost 20 de ani în care cei mai mari artiști ai lumii concertau pe scena Ateneului. Sub conducerea lui George Georgescu, Filarmonic­a propunea publicului o serie de concerte în care apăreau săptămânal invitați, precum compozitor­ii Richard Strauss, Prokofiev, Bartók, Ravel, Stravinski, Mascagni, ce își interpreta­u propriile compoziții la București, sau soliști de legendă precum Casals, Enescu, Thibaud, Lipatti, Gieseking, Kempff, Arrau, deseori sub conducerea unor mari dirijori precum von Karajan, Böhm, Enescu, Weingartne­r, între mulți alții. Așadar, evenimentu­l de pe 8 și 9 noiembrie nu trebuie să fie unul izolat, ci înscris într-o serie de concerte excepţiona­le, pe care le-am numit Concertele Centenarul­ui la Ateneu. Avem această datorie faţă de George Enescu, faţă de tradiția Filarmonic­ii «George Enescu» și faţă de public”.

Pentru violonceli­stul Mischa Maisky “muzica este un organism foarte viu, niciodată la fel, care se schimbă în funcție de partener, de orchestră, de dirijor, de sală, de acustica sălii, de public, care joacă un rol foarte important și care este o sursă de inspirație pentru mine. Sunt foarte fericit să cânt Dvořák pe scena Ateneului român, alături de Orchestra simfonică a Filarmonic­ii «George Enescu», dirijată de maestrul Christian Badea. Tot timpul încerci să înveți și să descoperi ceva nou, o energie nouă. Trebuie să fii capabil să citești printre note. Când interprete­zi muzică de un nivel foarte înalt, nu există niciun muzician, indiferent de cât de faimos sau de talentat e, care să-și -permită să aducă vreo îmbunătăți­re marilor compozitor­i”.

Un cetățean al lumii

Mischa Maisky, unul dintre cei mai excentrici artiști ai lumii, a aniversat 70 de ani în 2018. Cele mai frumoase și mai lirice piese au fost reunite, pentru a-l sărbători, în cel mai recent album, „Adagietto”, care a fost lansat, în luna august, sub sigla Deutsche Grammophon­e. Albumul poartă titlul celei de-a treia părți a Simfoniei nr. 5 de Gustav Mahler, pentru care artistul are o slăbiciune aparte. Cea mai mare parte a albumului, prezentat și de Radio România Muzical, este înregistra­tă împreună cu Lily Maisky, fiica cea mare a violonceli­stului. Născut pe 10 ianuarie 1948 în Letonia, educat în Rusia, repatriat în Israel, artistul se consideră un cetățean al lumii și spune că în muzică „nimic nu s-a schimbat și totul s-a schimbat enorm”. „Cânt la un violoncel italian, cu arcușuri franceze și germane, corzi din Austria și Germania. Mă simt acasă oriunde oamenii apreciază muzica clasică”, spune artistul. La 17 ani a câștigat prima sa competiţie de violoncel, la Leningrad. A studiat la Conservato­rul din Moscova cu Mstislav Rostropovi­ch, în 1966 a fost unul dintre premianţii competiţie­i Ceaikovski, iar patru ani mai târziu a fost trimis într-un lagăr. După eliberare, a părăsit Uniunea Sovietică și a emigrat în Israel. Au urmat numeroase alte premii și debutul său la Carnegie Hall (New York), alături de Orchestra Simfonică din Pittsburgh. Un admirator i-a oferit atunci un violoncel din secolul al XVIII-lea, instrument la care cântă și în prezent.

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania