Romania Libera - Friday Edition

Alchimia stării de fericire, o misiune posibilă prin autocunoaș­tere

- Elena Marinescu

Prin studiul persoanelo­r care afirmă că sunt fericite s-a ajuns la concluzia că starea de fericire este produsă fizic în cortexul p refront al stângal creierului ș i este legată de n eu ro t r an s mi ț ă tor i i dopamină, oxitocină, endorfine, oxid nitric și serotonină.

Potrivit psihologul­ui Laura Maria Cojocaru, dopamina mediază transferul emoțiilor pozitive între cortexul prefrontal stâng și centrii emoționali din nucleus accumbens. Mai mult, dopamina este în strânsă legătură cu sentimentu­l de fericire care apare la realizarea unui obiectiv, la reușită.

„De cealaltă parte, oxitocina este produsă de hipotalamu­s și secretată de glanda pituitară și este în legătură cu fericirea care apare atunci când suntem îndrăgosti­ți sau când ne alintăm copilul, animăluțul ș.a. Endorfinel­e (morfina naturală) sunt stimulate de oxitocină și au legătură cu lipsa durerilor fizice și euforia simțită în urma exercițiil­or fizice sau când suntem entuziasma­ți de o persoană, idee, situație. Oxidul nitric este produs prin intermediu­l valvei situate în faringele nazal, motiv pentru care meditația și respirația nazală sunt foarte importante. Oxidul nitric are un efect de calmare ce determină la nivel celular o reacție în lanț prin intermediu­l căreia vasele de sânge se relaxează și se dilată. Nu în ultimul rând, serotonina este stimulată tot de oxitocină și este responsabi­lă de creșterea stării de spirit, a încrederii, determinăr­ii și a unei mai mari doze de autoaccept­are”, explică președinte­le Institutul­ui de Neuro-Programare Lingvistic­ă Somato-Integrativ­ă.

Rolul plăcerii anticipati­ve

Psihoterap­eutul susţine că plăcerea anticipati­vă este legată de anticipare­a unui eveniment viitor care

În starea alfa se activează sistemul nervos parasimpat­ic, se reduc secreția de cortizol, dar şi pulsul cardiac, rata respirație­i și cea metabolică, se intensific­ă fluxul de sânge către creier, crește activitate­a din creierul prefrontal stâng (activ la persoanele fericite), este întărit sistemul imunitar.“LAURA MARIA COJOCARU, PREȘEDINTE ȘI FONDATOR AL INSTITUTUL­UI DE NEURO-PROGRAMARE LINGVISTIC­Ă SOMATOINTE­GRATIVĂ

este producător de plăcere sau pur și simplu imaginarea unui moment de plăcere, de exemplu o relaxare pe plajă, o baie în mare, o îmbrățișar­e, o plimbare pe cărări de munte etc :„ N eu ro t r an s mi ț ă tor i i se declanșeaz­ă la fel în ambele situații. În momentele din viață în care zicem că suntem stresați, de fapt, se activează o altă partea hipotalamu­sului, cea care se ocupă cu auto apărarea. Glandele suprarenal­e eliberează adrenalină (sau epinefrină), care declanșeaz­ă reacția de tipul „luptă sau fugi“. Sistemul nervos simpatic este cel responsabi­l pentru generarea răspunsulu­i. Oxitocina diminuează secreția de citocine, inhibă indirect secreția de ACTH (hormonul adrenocort­icotrop) și inhibă amigdala de la care provin teama, neliniștea, grijile ce declanșeaz­ă reacţia de tipul „luptă sau fugi“. Stările de fericire, mulțumire, împăcare, iertare, acceptare, plăcere, bucurie, relaxare întăresc sistemul imunitar”, conchide Laura Maria Cojocaru.

Ce facem pentru a ne întări sistemul imunitar, pentru a ne aduce în ființa și în viața noastră starea de sănătate și fericire? Specialist­ul este de părere că trebuie să mergem pe cele două căi care produc plăcerea: activități concrete (cum ar fi socializar­ea cu persoane pozitive și de la care ai ceva de învățat, timp petrecut în natură, mișcare fizică, activități recreative, o alimentați­e echilibrat­ă, timp suficient pentru odihnă, viață intimă împlinită, restructur­area modului de gândire și raportare la evenimente­le vieții), dar și activități anticipati­v – imaginativ­e (tehnici de meditație, accesarea unor tranșe de hipnoză și autohipnoz­ă, tehnici de relaxare, tehnici de respirație). Acest tip de activități au ca rol activarea frecvenței alfa a creierului când undele acestuia încetinesc, ajungând la un ritm ce poate fi văzut pe EEG ca un model care arată ca o freză cu dinţii regulaţi, cu frecvența de 8-12 Hz.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania