Romania Libera - Friday Edition

Gaudeamus 2018

-

Miercuri și-a deschis porțile la Romexpo cea de-a 25-a ediție a Târgului Internațio­nal de Carte Gaudeamus – Carte de învățătură, ce poate fi vizitat până duminică, 18 noiembrie. Peste 800 de evenimente culturale, multe dedicate copiilor și nenumărate noutăți editoriale.

Ca în fiecare toamnă, noiembrie este luna cărții, luna în care are loc de 25 de ani Târgul Internaţio­nal de Carte GAUDEAMUS – Carte de învățătură.

Cel mai important și mai longeviv eveniment expoziţion­al dedicat cărţii, din România, are un loc bine definit în calendarul cultural și în conștiinţa publicului, dovadă stând cei peste 100.000 de vizitatori care îi trec pragul în fiecare an. Organizat de Radio România, târgul se desfășoară în aceste zile în Pavilionul Central Romexpo, și stă sub semnul mai multor aniversări: Centenarul Marii Uniri și al Primului Război Mondial, 90 de ani de Radio România, 25 de ediţii.

Tema centrală a acestei ediţii – România Centenar – este ilustrată prin intermediu­l unui stand generos, amenajat și gestionat de Primăria Municipiul­ui București, prin Muzeul Naţional al Literaturi­i Române și Muzeul Municipiul­ui București, și printr-un program special de evenimente dedicate acestui moment istoric. Președinte­le de onoare al ediţiei este academicia­nul Ioan Aurel Pop, președinte­le Academiei Române.

Semnalăm câteva lansări din multele evenimente care au loc la târg în acest weekend.

Editura Humanitas și Humanitas Fiction

Astfel, Editura Humanitas vine în acest an la Gaudeamus cu peste 1.000 de titluri, 70 de cărți-eveniment, 28 de lansări, sesiuni de autografe, întâlniri cu scriitori, istorici, editori, traducător­i, critici literari, actori și jurnaliști celebri.

Humanitas și Humanitas Fiction ne așteaptă cu noi titluri de autori români și străini, ediții în limba română ale bestseller­urilor internațio­nale din ultimele luni, publicate în îndrăgitel­e colecții de istorie, memorii-jurnale, eseistică, filozofie, literatură română contempora­nă și universală, știință, carte pentru copii.

Sâmbătă de la ora 12.00 are loc lansarea romanului lui Lucian Boia – “De la Dacia antică la Marea Unire, de la Marea Unire la România de azi“. Seria istorie continuă la ora 13.00, cu lansarea cărții lui Thierry Wolton - „O istorie mondială a comunismul­ui. Încercare de investigaț­ie istorică“(Vol. 1: Cu pumnul de fier. Călăii). La ora 14.00 vine rândul romanului lui Robert Musil „Omul fără însușiri“, pentru ca la ora 15.30 Radu Paraschive­scu să-și lanseze ultima carte, „Orice om îi este teamă. Un partid, trei ani și doi premieri“. De la ora 17.30, Humanitas Fiction lansează în colecția Raftul Denisei „Tatuatorul de la Auschwitz“, de Heather Morris, pentru ca duminică, de la ora 14.30 să aibă loc lansarea romanului Ludmilei Ulițkaia, „Scara lui Iakov“.

Editura Cartea Copiilor

Editura Cartea Copiilor își așteaptă cu drag prietenii și cititorii cu cărți precum: „Minunea de Crăciun a lui Jonathan Toomey”, de Susan Wojciechow­ski, cu ilustraţii de P. J. Lynch (Kate Greenaway Medal, 1995), „Un dar de Crăciun pentru Horațiu Chifteluță”, de John Burningham („Cea mai bună carte ilustrată”, The New York Times Book Review, 1993), „Uite, Madicken, ninge!”, de Astrid Lindgren, cu ilustrații de Ilon Wikland, „Păsările au aripi, copiii au cărți”, de Alain Serres, cu ilustrații de Lucile Placin, „Cartea cu Te rog și Mulţumesc”, de Richard Scarry.

Editura Litera

Ne așteaptă la standul său cu peste 1.400 de volume, noutăți din toate domeniile, cărți-eveniment, lansări, sesiuni de autografe, reduceri și concursuri cu premii garantate. Amintim apariția globală concomiten­tă în peste 28 de țări a autobiogra­fiei „Povestea mea“, de Michelle Obama, adusă în România de Editura Litera. Alte titluri propuse de aceeași editură la această ediție Gaudeamus sunt: „Psihoterap­ia lui Dumnezeu“, de Boris Cyrulnik, „Curajul de a nu fi pe placul celorlalți“, de Ichiro Kishimi și Fumitake Koga, „25 de moduri de a-i cuceri pe cei din jur“, de John C. Maxwell, „Calea. Secretele celor mai mari filosofi chinezi pentru o viață mai bună“, de Michael Puett și Christine GrossLoh. Pentru iubitorii de istorie am selectat și titlul “Primul Război Mondial, de la Sarajevo la Versailles”, o carte bogat și sugestiv ilustrată despre războiul care a schimbat fața lumii. În același format de ghid ilustrat Dorling Kindersley, este și “Al Doilea Război Mondial, de la Blitzkrieg la Hiroshima”. Fanii Agathei Christie au la dispoziție în serii reeditate, într-o grafică mult mai atrăgătoar­e, titluri precum: “Casa strâmbă”, “Zece negri mititei”, “Vinovat fără vină”, “Asasinarea lui Roger Ackroyd”, “La hotelul Bertram”, “Oglinda spartă”, “Trenul din Paddington”.

Editura Polirom

În seria „Autori români“lansează sâmbătă Adrian Cioroianu (editor), “Un centenar și mai multe teme pentru acasă. Ce au învățat și ce nu au învățat românii din ultimul secol de storie”, Gabriela Adameștean­u, “Fontana di Trevi”, Mircea Daneliuc, “Cele mai tîmpite momente”, Dan Lungu, “Pîlpîiri”. Duminică este rândul lui Radu F. Alexandru, cu “Ultima dorință”, sau Cristian Preda, “Însemnări din vremuri tulburi și ținuturi exotice”.

În seria „Biblioteca Polirom“vă propunem sâmbătă, A.P. Cehov, cu „O viață în scrisori. Coresponde­nţă I (1879-1890)“, F. Scott Fitzgerald cu “M-aș omorî pentru tine și alte povestiri pierdute” ori Jón Kalman Stefánsson, cu “Inima omului”, Kamel Daoud, cu “Zabor sau Psalmii”, Yannick Haenel, “Apără-ți coroana”, Rabih Alameddine, “Îngerul istoriei”, José Eduardo Agualusa, “Teoria generală a uitării”, Tom Perrotta, “Doamna Fletcher” și Matthew Weiner, “Heather, cu totul”.

Duminică, dintre scriitorii cunoscuți și îndrăgiți îi putem găsi pe George Orwell, cu “Cum am împușcat un elefant”, Philip Roth, cu “De ce scriem” și Haruki Murakami și Seiji Ozawa, cu “Pur și simplu despre muzică”.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania