Romania Libera - Friday Edition

Stan Lee, omul legendă

- S Dodo Niţă

Spiderman, Iron Man, Thor, Hulk, Daredevil, X-Man, Cei 4 fantastici, Pantera neagră sunt doar câteva din creațiile celui numit Stan Lee, legenda vie a comics-lui american, care ne-a părăsit în această lună, la vârsta de 96 de ani.

„ Spiderman”, „Iron Man”, „Thor”, „Hulk”, „Daredevil”, „X-Men”, „Cei 4 Fantastici”, „Pantera Neagră”... Toată lumea a văzut unul sau altul, sau poate chiar toate aceste filme, pe micile și marile ecrane.

Însă nu toţi știu că acești supereroi au „evadat” din mintea unui singur om, Stan Lee pe numele său. Și mai puţini sunt cei ce cunosc fabuloasa sa biografie și mai ales rădăcinile sale românești.

Stanley Martin Lieber s-a născut pe data de 28 decembrie 1922, la New York, într-o familie de imigranţi săraci.

Ca mii și mii de alţi semeni ai lor, părinţii săi, Jack Lieber (1893-1965) și Celia Solomon (1898-1947), evrei din România, veniseră în America la începutul secolului XX, în căutarea fericirii. Din păcate, marea criză economică din deceniul trei le-a tăiat aripile, și Jack Lieber își petrecea tot timpul căutând de lucru.

Micuţul Stanley a fost nevoit să lucreze încă din adolescenţ­ă. În puţinul timp liber pe care îl avea la dispoziţie, citea și mergea la cinema. Citea tot ce-i cădea în mână, dar mai ales paginile de ziar și suplimente­le duminicale cu benzi desenate.

Așa încât a fost foarte bucuros să afle că ar putea fi angajat la o mică editură ce publica broșuri cu literatură poliţistă, western și benzi desenate, Timely, condusă de o rudă prin alianţă, Martin Goodman. La vârsta de 17 ani, Stanley Lieber devine astfel secretar de redacţie (adică omul bun la toate), fiind coleg cu desenatori­i Joe Simon și Jack Kirby, viitoare legende ale celei de-a noua arte. La un moment dat va scrie împreună cu cei doi un episod din aventurile „Căpitanulu­i America”, pe care îl va semna Stan Lee (și de atunci înainte doar așa va semna și chiar îl va adopta ca nume oficial).

Între 1942 și 1945, Stan Lee a fost înrolat în armată. Aici a fost încadrat la servi- ciul de propagandă și i s-a cerut să scrie... scenarii. De filme și de benzi desenate.

După război, când s-a întors la editura Timely, știa deja ce meserie va face pentru tot restul vieţii: scenarist de benzi desenate.

Stan Lee, cel mai prolific scenarist BD american din toate timpurile.

În anii’50 a scris textele la mai toate seriile BD de la editura Timely („Captain America”, „Young Allies”, „The Distroyer” etc).

La începutul anilor ’60, în contextul liberaliză­rii spirituale a societăţii americane și ţinând cont și de faptul că micii cititori de comics crescuseră și-și doreau altfel de povești, Stan Lee inventează noi personaje, care sunt diferite de eroii stereotipi de până atunci și, deși au în continuare puteri supra-omenești, ei sunt umanizaţi și au sentimente (pozitive sau negative).

Astfel, în 1961, împreună cu Jack Kirby, îi inventează pe cei „4 Fantastici” („The Fantastic Four”). Apoi, cu același desenator, dă viaţă lui „Hulk”, „Thor”, „Iron Man” și „X-Men”.

Criticul și istoricul de bandă desenată Dodo Niţă reviziteaz­ă pentru copiii de azi poveștile și personajel­e care au fascinat generaţii întregi.

Împreună cu desenatoru­l Bill Everett îl creează pe „Daredevil”, super-eroul orb, iar cu

Steve Ditko, pe „Doctor Strange” și pe (probabil cel mai popular erou al său) „Spiderman”, OmulPăianj­en.

Tot cu Jack Kirby inventează aventurile echipajulu­i „The Avengers” și-i readuce la viaţă pe eroii creați în anii ’40, „Căpitanul America” și „Sub-Mariner”.

În 1972 preia de la Martin Goodman (care ieșise la pensie) frâiele editurii Timely, rebotezată, între timp, Marvel Comics, și o va conduce spre succes până în 1979.

Din acei ani și până astăzi, editura Marvel Comics domină la modul absolut piaţa benzii desenate din Statele Unite și din întreaga lume.

În anii ’80, cu mici excepţii, Stan Lee abandoneaz­ă scrisul scenariiil­or de BD și se mută la Los Angeles, cu gândul de a-și transforma personajel­e de hârtie într-unele de televiziun­e și cinematogr­af, cucerind astfel o nouă audienţă. La începutul mileniului III, beneficiin­d de progresele uriașe ale tehnicilor cinematogr­afice, filmele cu supereroii inventaţi de Stan Lee devin block-bustere și invadează întreaga planetă.

Și apropo de cinematogr­af, în 1990 Stan Lee își joacă propriul rol de scenarist BD în filmul „The Ambulance” (cu Eric Roberts în rolul unui desenator BD urmărit de o bandă de ucigași). După anul 2000 va deveni o adevărată tradiţie ca artistul să-și facă scurte apariţii în toate filmele realizate de Marvel (în mici roluri de poștaș, agent de pază, șofer, vânzător de hot-dogs, librar, jucător de șah, pacient într-un spital, veteran de război, chelner, simplu trecător pe stradă, astronaut etc).

Fanii absoluţi și-l vor aminti întotdeaun­a interpretâ­nd din nou propriul său rol într-un episod din serialul „Teoria Big Bang”, când îl reclamă la poliţie pe Sheldon, dr. Sheldon Cooper, savantul care îl idolatrize­ază atât de mult încât este foarte bucuros să aibă autograful lui Stan Lee, chiar și pe un ordin de restricţie ce îi interzice să se mai apropie de artistul său îndrăgit!

La vârsta de peste 80 de ani, Stan Lee revine la dragostea dintâi și scrie – pentru DC Comics, rivala dintotdeau­na a editurii Marvel – noi scenarii de benzi desenate, dezvăluind fanilor copilăria unor personaje celebre precum Aquaman, Batman, Green Lantern, Superman sau Wonder Woman.

Artistul a fondat, împreună cu alţi autori, The Academy of Comic Book Art, a scris cărţi și manuale de benzi desenate, a colaborat cu texte și scenarii la scrierea biografiei sale oficiale, precum și a biografiei în benzi desenate.

A câștigat numeroase premii și titluri de onoare, printre care „The Will Eisner Hall of Fame” (1994), „The Jack Kirby Hall of Fame” (1995), „National Medal of Art” (înmânată de însuși președinte­le Statelor Unite, George Bush jr., în 2008), „Hugo Award” (2009), „Producers Guild of America” (2012) sau „National Academy of Video Game Trade Reviewers” (2017). În anul 2011 a primit propria sa stea pe celebrul Hollywood Walk of Fame.

În ziua de 12 noiembrie 2018, la vârsta de aproape 96 de ani, Stan Lee s-a stins din viaţă. Legenda vie a comics-ului american a devenit, pur și simplu, legendă.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania