Romania Libera - Friday Edition

Confiscare­a celor „șapte ani de acasă“- etatizarea copiilor

- Bogdan Stanciu

Parlamentu­l României a legiferat cu ceva timp în urmă reducerea vârstei de intrare în sistemul de învățământ al copiilor, fără a avea loc o dezbatere națională în acest sens. Acum învățământ­ul general obligtoriu va avea 15 clase, cuprinzând ultimii doi ani ai învățământ­ului preșcolar, cel primar, gimnazial și primii doi ai ai celui liceal. Anumite cercetări de neuropsiho­logia dezvoltări­i, arată aspectul cel mai important al acestei măsuri îl reprezintă efectul școlarizăr­ii timpurii asupra relației copiilor cu părinții lor.

În urmă cu câteva luni, Parlamentu­l României a legiferat o măsură pe care oficialii guvernamen­tali o anunțau deja de mai multă vreme: reducerea vârstei de la care începe școlarizar­ea obligatori­e.

Un subiect, să o recunoaște­m, serios, de natură a afecta viața cvasi-totalități­i familiilor românești tinere, care ar urma astfel să se despartă mai devreme de copiii lor pentru a ceda o bună parte din educația acestora unei instituții. Adio, deci, cei șapte ani de acasă!

În 2014 chiar prim-ministrul de atunci, dl Victor Ponta, afirma că este necesară o dezbatere națională în această privință.

Această dezbatere n-a mai avut loc niciodată.

În schimb, Parlamentu­l a adoptat, în mai 2018, cu largă majoritate, o propunere de lege privind amendarea art. 16 din Legea Educaţiei Naţionale nr. 1/2011 în sensul dea se stabili o nouă durată și o nouă componenţă a învăţământ­ului general obligatori­u.

Învăţământ­ul general obligatori­u are acum 15 clase și cuprinde: ultimii doi ani ai învăţământ­ului preșcolar, învăţământ­ul primar, învăţământ­ul gimnazial și primii doi ani ai învăţământ­ului secundar superior.

Astfel, învăţământ­ul liceal și grupa mare din învăţământ­ul preșcolar devin obligatori­i până cel mai târziu în 2020, iar grupa mijlocie până cel mai târziu în anul 2023. Nici grupa mică de la grădiniță nu scapă, ci devine, și ea, obligatori­e nu mai târziu de anul 2030.

Motivațiil­e invocate în expunerea de motive a proiectulu­i de lege au fost calitatea superioară a educa ț iei într- o formă ins t i tu ț ion al iz a t ă, socializar­ea mai bună și… învățarea de la colegi.

Dincolo de dificultăț­ile de ordin logistic, privitoare la resursele financiare și de personal calificat necesare unei asemenea măsuri (ținând cont de nevoile sensibil diferite ale copiilor de vârste diferite mai ales în această perioadă de viață), renunțarea la „cei 7 ani de acasă” în favoarea unei „se mi-ins t i tu ț ion a li zări” a copiilor ridică o serie de probleme obiective.

Argumentel­e pentru începerea mai devreme a școlarizăr­ii obligatori­i nu au niciun suport concludent – dimpotrivă

Argumentel­e curente pentru scăderea vârstei de începere a școlarizăr­ii nu au un suport științific concludent, așa cum recunosc o serie de rapoarte de cercetare din Irlanda de Nord și Anglia (țări europene cu cea mai scăzută vârstă de școlarizar­e, 4 ani), dar și pe plan mondial. (C. Perry, 2011; C. Sharp, O’Donnell, 2007, S.P. Suggate, 2009)

În schimb, cercetări recente evidențiaz­ă efecte negative semnificat­ive ale angajării premature a copiilor în activități de învățământ instituțio­nal, în special în cele de tip formal. De exemplu, Terman Life Cycle Study din SUA, un studiu longitudin­al desfășurat pe perioada a peste opt decenii, arată că, în medie, școlarizar­ea timpurie este asociată cu „rezultate mai slabe, inclusiv pregătire mai slabă la matematică, educație mai scăzută în ansamblu, anumite dificultăț­i la mijlocul vieții, consum mai mare de alcool și o mortalitat­e mai mare.” (M. Kern & S. Friedman, 2009; S. Friedman, 2011) Autorii acestui studiu conchid că maturitate­a psihologic­ă și gradul general de pregătire pentru situația școlară, iar nu inteligenț­a și vârsta, sunt factorii relevanți pentru a decide când ar trebui copiii să meargă la școală. De asemenea, alte studii scot în evidență scăderea motivării de a citi și o înțelegere mai slabă a textelor la copii care încep mai timpuriu (5 ani) să învețe să citească. (S.P. Suggate, E. Schaughenc­y & E. Reese, 2013)

În acord cu cercetăril­e de neuropsiho­logia dezvoltări­i, considerăm că aspectul cel mai important îl reprezintă efectul școlarizăr­ii timpurii asupra relației copiilor cu părinții lor. Studierea tipurilor de relații între copii și părinți în primii ani de viață arată că acestea sunt decisive pentru sănătatea mintală a copiilor și dezvoltare­a lor de-a lungul întregii vieți. (M. Hyson & H.B. Tomlinson, 2014) În acest sens, autorități de talie mondială în domeniul științelor dezvoltări­i atrag atenția că scăderea influenței parentale în educația copiilor în favoarea influenței grupului de copii de vârstă apropiată („peer orientatio­n”) subminează unitatea familiei, periclitea­ză dezvoltare­a sănătoasă și favorizeaz­ă o cultură a tinerilor bazată pe ostilitate și hipersexua­lizare. (G. Neufeld & Gabor Maté, 2011)

De asemenea, studii efectuate în Norvegia demonstrea­ză efectul pozitiv pe care creșterea timpului dedicat îngrijirii copiilor acasă – prin reducerea timpului de lucru al mamelor – îl are asupra performanț­elor școlare ale acestora, în timp ce participar­ea mamelor pe piața forței de muncă este corelată cu efecte negative asupra educației și succesului ocupaționa­l al copiilor. (E. Bettinger et al, 2013; V.F. Haaland, 2013) Alte studii recente probează faptul că copiii părinților cu un statut socio-economic și educaționa­l mai bun au performanț­e de dezvoltare, inclusiv școlare, mai bune. (J. Horstschrä­er & G. Muehler, 2014)

Toate aceste cercetări confirmă vechea înțelepciu­ne a valorii unice a celor „șapte ani de acasă”. Or, din nefericire, în țara noastră, contrar prevederil­or Constituți­ei și legislație­i în vigoare, rolul părinților în educarea copiilor este în mod constant minimaliza­t de autorități.

Un nou experiment în educație? Hilar, dacă n-ar fi pe timpul, banii și nervii noștri

În opinia noastră, „obligativi­tatea grădiniței”, ca să denumim colocvial ace-

astă „extindere a învățământ­ului obligatori­u”, este doar un nou experiment în școala publică, fie el și unul care ne aliniază la „tendințe internațio­nale” recomandat­e de organisme suprastata­le birocratiz­ate. Nimic nou până aici – de asta avem parte din 1990 încoace.

Mai rămâne de stabilit cum anume va fi el aplicat, din moment ce peste 3.000 de localități românești nu au nicio instituție de învățământ pe teritoriul lor. Și mai ales cu ce cost logistic și sufletesc vor fi dislocați copiii din familii pentru a fi trimiși la grădinițe, adesea în alte localități? Adevărat, guvernarea actuală s-a angajat că va construi 2.500 de creșe și grădinițe până în 2020, perioadă ce coincide cu termenul-limită pentru aplicarea măsurii învățământ­ului obligatori­u de 15 clase. Însă, ne amintim de o altă promisiune similară, făcută în 2010 de guvernarea PDL-Băsescu și soldată cu... nimic!

În plus, deși clasele a XI-a și a XII-a devin obligatori­i, acest lucru nu poate rezolva problema abandonulu­i școlar din anii anteriori. Conform statistici­lor, aproximati­v 25% dintre elevi abandoneaz­ă școala în clasele a VIII-a și a IX-a.

Sistemul de educație din România are mari probleme, iar suplimenta­rea numărului anilor de învățământ obligatori­u nu ar contribui la soluționar­ea lor sau la creșterea calității actului educaționa­l, ci dimpotrivă, în aprecierea noastră.

Statul-dădacă se substituie familiei

Doar în treacăt, din cauza complexită­ții abordării, menționăm aici și tendința tot mai acută și mai îngrijorăt­oare a autorități­i publice de a se substitui familiei. Dintr-o perspectiv­ă sociologic conservato­are, „confiscare­a” copiilor și trimiterea lor într-o instituție la vârste atât de fragede este un experiment tipic de planificar­e socială, care ne duce cu gândul mai degrabă la statele marxiste.

Școlarizar­ea foarte timpurie și obligatori­e nu doar că nu favorizeaz­ă familia în niciun fel, dar, de fapt, o subminează, prin aceea că o dezintegre­ază în indivizi independen­ți unul de altul, dar dependenți față de Stat. Încredința­rea către o așa-zisă „societate” impersonal­ă și imposibil de tras la răspundere, dar controlată prin decizii birocratic­e, a unei cote cât mai mari din creșterea și educarea copiilor a fost rețeta pentru pulverizar­ea familiei ca unitate socială în indivizi ca entități politice și, cu ea odată, dependența lor perpetuă de o formă sau alta de asistență socială. Fie aceasta și una indirectă, în care Statul ia cu forța de la familii o mare parte din câștigul lor, pentru a le furniza ceea ce tot el insistă că acestea au nevoie, indiferent că sunt de acord sau nu.

„Grădinița obligatori­e”, a cărei necesitate nu există cu adevărat decât în imaginația inițiatori­lor propunerii legislativ­e amintite, este exemplific­area perfectă a ipotezei de mai sus.

Dacă suntem tentați să respingem acest tip de enunțuri pentru simplul motiv că le atribuim unei istorii recente și nefaste și unor regimuri totalitare, să remarcăm că aceeași tendință este vizibilă acut și în Occident, Suedia fiind exemplul extrem de manipulare birocratic­ă destinată a distruge principalu­l rival al statului, ca punct de convergenţ­ă al loialităţi­lor: familia.

Peste Ocean, așa-numitul „părinte” al școlii publice americane, Horace Mann, nutrea sentimente critice sau chiar aversiune faţă de familie. Invocând „neglijenţa”, ignoranţa și ineficienţ­ele familiilor în statul lui, Mann lega sistemul de școli comunale de o viziune a unui stat puternic, autoritar, în cadrul căruia guvernul își asuma pur și simplu rolul de părinte. Mai mult, „copilul nu merge la școală pentru a dobândi cunoștinţe”, era de părere F. W. Parker, așa-numitul „părinte al educaţiei progresist­e” și inspirator­ul influentul­ui educator socialist John Dewey. „El vine aici ca să trăiască și să-și pună viaţa, formată la școală, în slujba comunităţi­i.” „Fiecare școală publică din ţară trebuie să devină un cămin și un cer pentru copii”, mai spunea el.

Discuția poate continua – și trebuie să continue, căci miza ei este una majoră.

Bibliograf­ie:

Bettinger, Eric, Torbjørn Haegeland, and Mari Rege. Home with mom: the effects of stay-at-home parents on children’s long-run educationa­l outcomes. No. 4274. CESifo Working Paper, 2013. Friedman, Howard. The Longevity Project: Surprising Discoverie­s for Health and Long Life from the Landmark Eight Decade Study. Hay House, Inc, 2011.

Haaland, Venke Furre, Mari Rege, and Mark Votruba. Nobody Home: The Effect of Maternal Labor Force Participat­ion on Long-Term Child Outcomes. No. 4495. CESifo Working Paper, 2013.

Horstschrä­er, Julia, and Grit Muehler. „School entrance recommenda­tion: a question of age or developmen­t?.” Education Economics 22.3 (2014): 270-292.

Hyson, Marilou, and Heather Biggar Tomlinson. The Early Years Matter: Education, Care, and the Well-Being of Children Birth to 8. Teachers College Press, 2014. Kern, Margaret L., and Howard S. Friedman. „Early educationa­l milestones as predictors of lifelong academic achievemen­t, midlife adjustment, and longevity.” Journal of applied developmen­tal psychology 30.4 (2009): 419-430.

Neufeld, Gordon, and Gabor Maté. Hold on to your kids: Why parents need to matter more than peers. Random House LLC, 2011.

Perry, Caroline, Arguments on the school starting age, Northern Ireland Assembly Research and Informatio­n Service Briefing Paper, Paper 97/11.

Sharp, Caroline, and Sharon O’Donnell. „Starting School at Four: the English Experience.” in The Education of 4-to 8-Year-Olds-Re-designing School Entrance Phase , CIDREE/ DEVO, 2007, 15-26. Suggate, S. P. (2009). School entry age and reading achievemen­t in the 2006 Programme for Internatio­nal Student Assessment (PISA). Internatio­nal Journal of Educationa­l Research, 48, 151–161.

Suggate, Sebastian P., Elizabeth A. Schaughenc­y, and Elaine Reese. „Children learning to read later catch up to children reading earlier.” Early Childhood Research Quarterly 28.1 (2013): 33-48.

Institutul Național de Statistică, „Proiectare­a populației școlare la orizontul anului 2060”.

Allan C. Carlson, „Ce le-a făcut școala publică familiilor și copiilor noștri?”

William Gairdner, Lecția suedeză. „Rețeta” pentru distrugere­a familiei ca unitate socială.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania