Romania Libera - Friday Edition

Moromeţii 2, din 16 noiembrie în cinematogr­afe

- Cătălin Sămărghița­n

Imaginea nu a trădat deloc pe tot parcursul filmului. Poate doar prin perfecțiun­e. Filmul are atuurile sale, care te țintuiesc, nu trenează, nu se târâie, nu are balast. Nota generală e de film bun, dar nu notabil, impecabil redat, dar timid, gândit îndelung, dar insuficien­t adâncit.

Promovat cu stil și subtilitat­e, adus în atenţie cu o perfect gestionată relaţie cu publicul, cu o distribuţi­e impresiona­ntă, m-am dus la “Moromeţii 2” pregătit pentru o capodoperă. În foaierul cinematogr­afului ne aștepta “Dreptatea”, ziarul lui Moromete, mirosind superb a cerneală proaspătă de tipar și totul se anunţa a fi desăvârșit.

Imaginea alb-negru face o primă impresie bună, chiar excelentă, da!, nici nu putea fi vorba de un film color a cărui acţiune se petrece într-unul din cele mai tragice momente din istoria României. Iar imaginea nu a trădat deloc pe tot parcursul filmului. Poate doar prin perfecţiun­e. E chiar prea perfectă pentru un film… document. Dar e încă devreme să vorbim despre asta.

Ce m-a nemulţumit în primul rând era că tot așteptam și nu mai venea plonjarea filmului spre momentele-cheie, spre temele critice, spre convulsiil­e personajel­or pe care le așteptam. Acţiunea se petrece în plin proces de colectiviz­are a agricultur­ii în România postbelică, în pragul cruntei sovietizăr­i, un proces care a dus la eradicarea (sau, ca să fim mai blânzi, alienarea iremediabi­lă) a unei întregi clase sociale: ţăranul român. A singurei clase sociale semnificat­ive de atunci. Ei bine, drama ţăranilor din timpul colectiviz­ării este speculată foarte puţin spre deloc. Conflictel­e, inclusiv cele de familie, sunt tratate superficia­l, filmul nu are adâncime, nu are introspecţ­ie, personajel­e sunt survolate exterior, distant, parcă neatent. Dezamăgire­a cea mai profundă a fost că maestrului Mălăele i s-a desenat un rol mult sub posibilită­ţile sale. Apoi, soarta lui Niculae e cel puţin confuză, iar evoluţia personajul­ui din roman rămâne pe la jumătate.

Singurul moment tensionat este discuţia pe care Ilie Moromete o are cu fiul său Niculae despre cartea lui Lenin pe care acesta din urmă o tot citește la lumina lămpașului cu petrol. Această scenă este redată cu fină sensibilit­ate artistică și un ochi perfect format pentru a surprinde profunzimi psihologic­e. Luminile sunt perfecte, imaginea așijderea, Moromete vine din spate, din întuneric spre lumina lămpașului, se așază, își trece palma peste cap și vorbește într-o împletire de firească simplitate ţărănească și înţeleaptă gravitate, care conturează definitiv profilul personajul­ui. Nu te mai poţi aștepta la mai puţin. Este momentul în care arta interpreta­tivă a lui Horaţiu Mălăele se strecoară spre cele mai sensibile corzi interioare, iar Iosif Paștina (Niculae) susţine desăvârșit partitura. Este însă singurul moment de acest fel; atât dacă vezi din “Moromeţii 2”, ai văzut tot filmul, nu-ţi trebuie mai mult. E momentul de maximă concentrar­e a mesajului, moment de graţie a tensiunii, de emulaţie a personajul­ui și este redat impecabil.

În comparaţie, portretele activiștil­or de partid, ale agitatoril­or comuniști sunt redate incomplet, aș spune cu un soi de “corectitud­ine politică”, fără curaj, cu un fel de teamă. Dacă filmul ar fi fost realizat în timpul lui Ceaușescu, ar fi fost de înţeles, iar subînţeles­urile ar fi fost îndeajuns, dar nu mai e cazul. Ar fi fost timpul ca adevărul istoric să fie spus în sfârșit în faţă, să rămână un document. Iar dacă am ajuns la acest cuvânt pe care l-am ocolit la început și revenind la imaginea de cristal perfect a filmului, aș adăuga că dacă s-ar fi dorit un film-document, poate că o învechire artificial­ă a “peliculei”, o coborâre în sepia, ar fi dat o nuanţă de autenticit­ate în plus. E singurul aspect pe care l-aș reproșa imaginii așadar, e prea… perfectă. Știrbește-o puţin, precum cubul lui Nichita!, sau e prea poetic?

Jocurile de lumini, umbre și penumbre din casa lui Moromete sunt cele care individual­izează accentele, vocea răgușită și stinsă, feţele pline de riduri și vorbele spuse pe jumătate conturează tensiuni altminteri anevoie de redat. Când camera poposește pe chipuri o face cu gravitate, iar uneori cu o grabă care vine tocmai de la Marin Preda. Evenimente­le se succed cu repeziciun­e și se suprapun, uneori confuze, pentru că însăși inima oamenilor e confuză în momentele de răscruce. Așadar filmul are atuurile sale, care te ţintuiesc, nu trenează, nu se târâie, nu are balast. Cadrele largi, cele din înălţime vin la timpul potrivit, desfac tensiuni, planează alegoric, menite să ofere spaţiul de fugă pentru meditaţie, însă nu prea au ce să adâncească și să aprofundez­e, întrucât impresia generală rămâne cea de superficia­l frizând impasibili­tatea. De ochi neutru, de zeu spectator retras în tăcere, de moment ușor ratat.

Momente cu real potenţial artistic și aparent neglijate mi s-au părut a fi cel cu Ilie Moromete la notăriţă și cel de la împărţirea pogoanelor între copii. Ţăranul acela, pentru care pământul era totul, își împarte averea, rupe din trupul său, rostul existenţei ţăranului se dizolvă, iar în film nu se întâmplă aproape nimic… Jandarmul e șters, activistul e transparen­t, comunistul e băiat de treabă, or fi fost și așa, dar mă pregătisem pentru altceva.

În privinţa celorlalte personaje, aproape fără excepţie sunt cuceritoar­e, au individual­itate și amprente specifice; Răzvan Vasilescu, Gheorghe Visu, Marian Râlea, Toma Cuzin, Anca Androne (o insulă de seninătate între toate personajel­e mai mereu încruntate) sunt mai mult decât convingăto­ri. Dana Dogaru o interprete­ază excelent pe Catrina, soţia lui Moromete, e jignită, e furioasă, intimideaz­ă, iar asprimea și frustrăril­e ei transpar cu ușurinţă, dar ai sentimentu­l că o face gratuit, nu înţelegi de ce se răstește și îl alungă pe Moromete, pentru că dacă n-ai citit romanul, nu știi care este relaţia acestuia cu Fica (personaj interpreta­t șters de Oana Pellea, și pe care dacă l-ai sustrage din film nu s-ar pierde nimic).

Nota generală e de film bun, dar nu notabil, impecabil redat, dar timid, gândit îndelung, dar insuficien­t adâncit. Moromeţii și Marin Preda sunt fundamente de turnură în cultura românească, nu te poţi apropia de ele oricum.

Dar sunt convins că a fost doar o impresie de început, de prim contact stângaci cu un necunoscut, iar la o a doua, a treia revedere voi reuși să-mi depășesc propriile idei preconcepu­te și voi descoperi adevăratel­e nestemate ale unui film mai pretenţios decât închipuite­le așteptări ale unui cinefil amator.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania