Romania Libera - Friday Edition

Cum au ajuns doi navigatori români din salvatori ai migranţilo­r victime

- Cristian Hagi

Doi marinari români, care fac parte din echipajul navei Nivin, au participat la salvarea unor migranți. Acum au devenit victimele lor.

Pe 7 noiembrie, nava Nivin se îndrepta din Italia spre Linia, portul Misurata. La un moment dat, a primit un apel de la centrul de căutare și salvare din Italia, pentru a se apropia de o ambarcațiu­ne suspectă din zona lor de navigatie. Era o ambarcațiu­ne care încerca să ajungă în Italia cu 90 de migranți. Nava s-a apropiat, iar migranții au urcat pe Nivin. Au realizat însă că nava se îndreaptă spre Libia, nu spre Italia, iar lucrurile au luat o întorsătur­ă pe care echipajul probabil că nu o anticipase.

„Când și-au dat seama că sunt în Libia, și nu în Italia, emigranții au început să devină agresivi. În port la Misurata autorități­le nu i-au lăsat coboare de pe navă”, a spus reprezenta­ntul Sindicatul­ui Liber al Navigatori­lor, Adrian Mihălcioiu.

Între timp, situația s-a deteriorat, iar știrea a făcut înconjurul lumii, publicații și agenții de presă de renume de pe tot globul relatând situația. Sindicatul Liber al Navigatori­lor a atras atenția încă de luni, 12 noiembrie 2018, despre situația explozivă de la navă. SLN și Ministerul Afacerilor Externe au oferit ajutorul celor doi marinari români, inclusiv pentru repatriere, dar aceștia au refuzat, la acel moment. „Acum situația la bord a devenit explozivă. Din cei 95 de migranți, doar 9, inclusiv un copil, au acceptat debarcarea. Ceilalți s-au baricadat pe navă, aproape că s-au transforma­t în stăpânii navei. Situația echipajulu­i a devenit dramatică, din salvatorii migranțilo­r au devenit victime. Culmea, urmează să mai fie și anchetați de autorități­le libiene, pe motivul că au adus migranți pe teritoriul libian.”, spun reprezenta­nții SLN. Sindicatul Liber al Navigatori­lor a atras atenția public, în mai multe rânduri, despre situații ca acestea, în care salvatorii au devenit victime, obiect al unor procese penale, arestări și chiar condamnări în diferite țări. „Incriminar­ea navigatori­lor este pe agenda de lucru a ITF, ETF și ECSA pentru a se găsi o soluție la nivel global, iar navigatori­i să nu poată să fie incriminaț­i pentru fapte umanitare sau pentru vina că se aflau pe navă și își făceau doar serviciul pentru care au fost angajați. Avem exemple cu navigatori romani la navele Africa Pride (Nigeria) sau Luna del Mar (Portugalia) etc, unde prin intervenți­a SLN, navigatori­i arestați au fost eliberați”, au mai spus reprezenta­nții SLN.

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania