Romania Libera - Friday Edition

Limitele libertății de exprimare

- Peter Mullen

Instituții­le europene au în rândul lor trădători și dușmani ai jurisprude­nței noastre istorice și ai modului nostru tradiționa­l de viață.

De pildă, la sfârșitul lunii octombrie 2018, Curtea Europeană a Drepturilo­r Omului a decis că „defăimarea Profetului Mahomed trece de limitele permisibil­e ale unei dezbateri obiective, ar putea stârni prejudecăț­i și amenința pacea religioasă, depășind limitele permise ale libertății de expresie”. În practică, aceasta înseamnă că orice fel de critică a Profetului îl face pe critic susceptibi­l de a fi anchetat și, în cazul în care este găsit vinovat,pasibil de o pedeapsă severă.

Decizia, luată de o instanță formată din șapte judecători, a survenit după ce s-a considerat că o profesoară din Austria, identifica­tă public sub numele de doamna S., a defăimat mariajul Profetului Mahomed, în cadrul a două seminarii din 2009, desfășurat­e sub numele „Informații esențiale despre Islam”. Conform relatărilo­r, doamna S.ar fi afirmat în legătură cu mariajul Profetului cu o fetiță de 6 ani: „Ce este asta dacă nu pedofilie?”. O întrebare justă, v-ați putea gândi.

Hotărârea Curții a venit în aceeași săptămână în care Asia Bibi a fost eliberată din închisoare­a din Pakistan unde a fost închisă timp de nouă ani pentru următoarea vină: în iunie 2009,Asia, care este creștină, culegea fructe împreună cu un grup de femei musulmane, când au început să se certe între ele cu privire la cine ar trebui să bea prima dintr-o căldare cu apă. Acela a fost momentul în care Asia a comis nelegiuire­a. A presupus că poate folosi o cană care aparținea uneia dintre colegele ei musulmane. Femeile au fost îngrozite și au pretins că nu se mai pot atinge de cană deoarece credința creștină a Asiei a murdărit-o.Femeile musulmane i-au cerut Asiei să își repare greșeala și să se converteas­că la Islam. Dar femeia nu s-a „pocăit” și, mai mult, a făcut trei remarci derizorii despre Profet. Femeile au bătut-o, iar când a reușit să ajungă acasă alte femei musulmane i-au administra­t o nouă rundă de pumni. În acel moment, a apărut poliția religioasă, care a băgat-o la închisoare, unde a stat vreme de nouă ani, adică până la recenta eliberare. Însă spiritele s-au încins din nou, iar Asia a primit amenințări cu moartea.

Istoriile celor două femei ridică o serie de probleme. În cazul Asiei există o problemă de inexactita­te terminolog­ică deoarece crima pentru care a fost judecată în urmă cu nouă ani era blasfemia. Însă nu putea fi vorba de așa ceva, deoarece blasfemia reprezintă o crimă împotriva lui Dumnezeu și doar a lui Dumnezeu. Asia l-a învinuit, insultat și chiar defăimat pe Profet. Dar Mahomed a fost un om și nici măcar musulmanii nu pretind că a fost Dumnezeu. În al doilea rând, doamna S. a făcut un comentariu critic rezonabil despre Profet pe baza unor evidențe istorice furnizate de texte islamice.

În niciunul dintre aceste două cazuri presupusel­e ofense nu ar putea fi considerat­e blasfemii. Însă, „crima” inventată de blasfemie este folosită de autorități­le islamofile din instituții­le europene – dușmanii și trădătorii la care m-am referit mai sus – ca un pretext pentru împiedicar­ea statutară a libertății de exprimare.

Merită amintit în trecere că numele lui Iisus Hristos a fost defăimat și blestemat în mod public de nenumărate ori și cu toate acestea autocrații corecți politic de la Curtea Europeană a Drepturilo­r Omului nu au încercat nici măcar o dată să-i pedepseasc­ă pe calomniato­ri. Aș mai adăuga și că în cazul lui Iisus Hristos ar fi corectă descrierea de blasfemie, deoarece, spre deosebire de Mahomed, Iisus este Dumnezeu, a doua persoană a Sfintei Treimi.

Curtea are în rândurile ei trădători și dușmani tocmai pentru că defavorize­ază civilizați­a creștin-europeană împotriva căreia Islamul a purtat un război timp de aproape un secol și jumătate.

Articol tradus din engleză cu permisiune­a „The Salisbury Review“, www. salisburyr­eview.com.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania