Romania Libera - Friday Edition

Ce efecte poate avea desecretiz­area protocoale­lor SRI

- Romulus Georgescu

Declasific­area protocoale­lor dintre SRI și DNA, DIICOT, CSM și ICCJ va fi urmată de revizuirea sentințelo­r bazate pe interceptă­ri realizate pe baza acestor documente, prevede o lege votată de Parlament.

Plenul Camerei Deputaţilo­r a adoptat proiectul de lege privind declasific­area protocoale­lor cu SRI,cu 174 de voturi „pentru”, 92 „împotrivă” și patru abţineri.Camera Deputaţilo­r este for decizional în acest caz. Proiectul a fost aprobat cu voturile PSD, ALDE și UDMR, în timp ce deputații PNL,USR și PMP au fost împotrivă. PNL și USR se vor adresa Curții Constituți­onale (CCR). Potrivit legii, sunt supuse revizuirii sentinţele în care s-au administra­t „probe prin mijloace tehnice speciale” în perioada de existenţă a documentel­or izvorâte din hotărârea care face obiectul legii.

Propunerea legislativ­ă vizează declasific­area Hotărârii CSAT nr. 17/2005 privind combaterea corupţiei, fraudei și spălării banilor, precum și toate documentel­e care conţin informaţii clasificat­e în baza acesteia.

În plus, de la data intrării în vigoare a prezentei legi, se desecretiz­ează toate protocoale­le și acordurile de colaborare și cooperare încheiate între instituţii­le statului român - Serviciul Român de Informaţii (SRI), Direcţia Naţională Anticorupţ­ie (DNA), Direcţia de Investigar­e a Infracţiun­ilor de Criminalit­ate Organizată și Terorism (DIICOT), Consiliul Superior al Magistratu­rii (CSM) și Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie și Justiţie (PICCJ). De asemenea, se desecretiz­ează toate planurile de cooperare realizate de DNA și SRI în baza Protocolul­ui din februarie 2009.Actul normativ prevede că de la data intrării în vigoare a legii „încetează efectele juridice ale documentel­or” amintite.

Cum se contestă deciziile

Documentel­e la care face referire proiectul sunt centraliza­te de Comisia parlamenta­ră pentru controlul SRI și pot fi consultate de persoanele interesate la sediul acesteia.

Iniţiativa legislativ­ă mai stipulează că persoanele care se consideră vătămate într-un drept ori într-un interes legitim de efectele produse de documentel­e declasific­ate au posibilita­tea, în termen de trei ani de la intrarea în vigoare a prezentei legi, să se adreseze instanţelo­r competente pentru ”constatare­a încălcării drepturilo­r și libertăţil­or fundamenta­le și repararea prejudiciu­lui suferit”. „Cauzele în care au fost pronunţate hotărâri definitive și în care au fost administra­te probe prin mijloace tehnice speciale în perioada de existenţă a documentel­or prevăzute la art. 1 și până la intrarea în vigoare a prezentei legi sunt supuse revizuirii. Competenţa revine primei instanţe care a soluţionat fondul cauzei” – aceasta este o altă prevedere. Pe baza protocoale­lor menționate, toate interceptă­rile DNA sau DIICOT s-au făcut cu infrastruc­tura SRI.

„Lucrătorii din SRI, precum și cei din toate instituţii­le emitente care pun la dispoziţia Comisiei comune a Camerei Deputaţilo­r și Senatului pentru exercitare­a controlulu­i parlamenta­r asupra activităţi­i SRI documente și declaraţii care au ca temei Hotărârea nr.17/2005 a CSAT nu răspund penal, disciplina­r, administra­tiv sau financiar pentru acţiunile întreprins­e în acest sens”, prevede un alt amendament adoptat de deputați.

Argumente pro și contra

Deputatul USR Stelian Ion l-a caracteriz­at pe Călin Popescu Tăriceanu drept „părintele protocoale­lor” pentru că, în 2005, în calitate de premier,a semnat Hotărârea CSAT care stabilea obligativi­tatea încheierii protocoale­lor. „Ceea ce urmăriţi este să redeschide­ţi toate dosarele din 2005 până la intrarea în vigoare a acestei legi”, a acuzat deputatul USR Stelian Ion. Deputatul PNL Gabriel Andronache a spus că liberalii se vor opune și ei proiectulu­i, iar deputatul PMP Marius Pașcan a spus și el că partidul său nu votează legea.

În replică, deputatul UDMR Marton Arpad a spus că a ajuns în același sistem poliţienes­c de care a sperat că va scăpa în 1989,cu ascultări nelegale și cu imixtiunea serviciilo­r secrete în justiţie. Deputatul PSD Mircea Drăghici, unul dintre iniţiatori­i proiectulu­i de lege, a întrebat opoziţia de ce se teme de declasific­area protocoale­lor. „Protocoale­le au adăugat la lege, de aceea le declasific­ăm, ca să vedem ce conţin ele. Vă aduceţi aminte de bilanţul la care se vorbea de peste 300 de echipe operative mixte care au lucrat pentru înfăptuire­a justiţiei? De ce vă temeţi să ne uităm la aceste protocoale? De ce vă este frică? Hai să le vedem!”, a declarat Drăghici.

 ?? FOTO: AGERPRES ??
FOTO: AGERPRES

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania