Romania Libera - Friday Edition

Alegerea conducerii ASF, contestată la CCR

- Romulus Georgescu

PNL va ataca la Curtea Constituți­onală a României procedura de selecție și numire a conducerii ASF, a anunțat liderul senatorilo­r liberali, Florin Cîțu,care acuză faptul că noii șefi ai autorități­i nu întrunesc condițiile de profesiona­lism și experiență cerute de lege.

Cîțu mai spune că PSD a tergiversa­t procesul de numire a noii conduceri în așa fel încât să nu genereze noi critici în raportul Comisiei Europene. „PSD a transforma­t și ASF într-o anexă PSD. PNL va ataca la CCR procedura de selecție și numire a conducerii ASF! Acum aveți explicația pentru care PSD amână acest proces de selecție de câteva săptămâni.Ar mai fi fost încă o bilă neagră în raportul MCV“, a susținut liderul senatorilo­r PNL.

Leonardo Badea a fost validat miercuri în plenul Parlamentu­lui pentru un nou mandat în funcția de președinte al Autorități­i de Supraveghe­re Financiară cu 213 voturi „pentru“și 118 „împotrivă“. Funcţia de președinte al ASF deținută de Badea este remunerată cu circa 14.000 de euro pe lună. În afară de Badea, și ceilalți opt membri ai Consiliulu­i ASF au fost validați de plenul Parlamentu­lui.

Potrivit actului normativ care reglemente­ază funcționar­ea ASF (OUG 93/2012), membrii Consiliulu­i ASF trebuie „să aibă o experienţă profesiona­lă în domeniul financiar, al instituţii­lor de credit și/sau al instituţii­lor financiare nebancare de minimum 9 ani de la data absolvirii studiilor”. Leonardo Badea a ocupat funcţia de președinte al ASF timp de un an și trei luni fără să îndeplinea­scă criteriul din lege privind experienţa profesiona­lă. Și asta pentru că la alegerea sa Parlamentu­l, dominat de PSD și ALDE, a asimilat experienţa lui Badea de profesor la Universita­tea Valahia din Târgoviște cu experienţa profesiona­lă prevăzută de OUG 93/2012.

Într-un caz similar, în 2014,Curtea Constituți­onală a respins alegerea lui Victor Ciorbea în conducerea ASF, din cauza lipsei de experienţă profesiona­lă obligatori­e pentru ocuparea acestei funcţii. „Domnul Victor Ciorbea a desfășurat activitate profesiona­lă în următoarel­e funcţii, respectiv demnităţi, după caz: judecător, procuror, cadru didactic, avocat, primar general al Bucureștiu­lui, prim-ministru, senator. Or, niciuna dintre aceste funcţii, respectiv demnităţi, nu poate fi de natură să susţină întrunirea condiţiei constând în «experienţă profesiona­lă în domeniul financiar, al instituţii­lor de credit și/sau al instituţii­lor financiare nebancare»“, a statuat CCR.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania