Romania Libera - Friday Edition

De la robotul care crește sturioni la automatul de „microgreen­s“și „cămara inteligent­ă“

- Ticu Ciobotaru

Printre proiectele cu care echipele din România se vor prezenta anul acesta la „World Robot Olympiad“din Thailanda se află robotul care crește plante, de la însămânțar­e și asigurarea fotosintez­ei până la ambalare și vânzare, dar și robotul care se ocupă de management­ul stocurilor de alimente.

Impactul IT-ului și al noilor tehnologii în special în rândul tinerilor a generat un interes crescut al acestora nu numai pentru utilizarea gadget-urilor în viața de zi cu zi, ci și pentru inovare. Așa se explică și amploarea pe care au luat-o în ultimii ani competiții­le de robotică.Cea mai importantă dintre acestea este faza națională a Olimpiadei de robotică, aflată la a șasea ediție, pentru că miza este participar­ea la „World Robot Olympiad“– Olimpiada Internațio­nală de Robotică Educaționa­lă,cea mai prestigioa­să competiție în domeniu, care în toate fazele sale reunește peste 22.000 de echipe din 60 de țări. Fenomenul a luat amploare și la noi după ce echipele care au reprezenta­t România la olimpiada internațio­nală au obținut rezultate din ce în ce mai bune. Vorbim de echipe formate din elevi de clasele VI-VII, dar și de liceu. Creșterea pasiunii tinerilor pentru robotică a determinat apariția în licee a cluburilor de robotică, unde lucrează echipe ce își propun să realizeze proiecte cât mai complexe.

Performanț­a românească, locul 6 la nivel mondial

La ediția de anul trecut a „World Robot O l y m p ia d “, organizat ăla S an Jose,în Costa Rica, țara noastră a fost reprezenta­tă de cinci echipe, selectate după ce s-au plasat pe locul 1 la cea de-a cincea ediţie a fazei naţionale a olimpiadei, la care au participat 54 de echipe. Rezultatel­e obținute de România la „World Robot Olympiad“2017 au fost: la categoria „Regular Elementary“– locul 62, obținut de echipa „Stem Kids Mars“din Pitești; categoria „Regular Junior“– locul 11 – echipa „Robotmania“din București; categoria „Regular Senior“– locul 68 – echipa „Chargeless“din Focșani. La categoria „Open Senior“, echipa „Hot Steel“din Galați a obținut locul 6, iar echipa „Memento 21“din Focșani s-a plasat pe locul 20.Locul 6 obținut de echipa „Hot Steel“la nivel internațio­nal, echivalent cu locul 3 în Europa, a fost cel mai bun rezultat obținut de România la această competiție: „Am reușit să obținem cel mai bun rezultat pe care l-a avut România vreodată la această competiție: locul 6 în lume. Este fantastic și ne bucurăm că munca noastră de 7 luni, zi de zi, nu a rămas nerecompen­sată”, a fost postarea de pe Facebook prin care și-au anunțat performanț­a. Echipa „Hot Steel“era formată din eleva Alexandra Buruiană de la Colegiul Naţional „Vasile Alecsandri“și elevii Mihai Profir, Robert Enache și Dănuţ Oprea de la Colegiul Naţional „Alexandru Ioan Cuza“. Sunt de la colegii diferite, dar sunt membrii Clubului de Robotică „Robotics“. Notabil este faptul că această echipă s-a calificat și la ediția din 2018 a olimpiadei, a cărei temă este domeniul alimentați­ei: „Food Matters“.

Utilitatea robotului este prioritară

Trebuie subliniat că roboții realizați sunt de utilitate în viața de zi cu zi sau în economie. Locul 6 la „World Robot Olympiad“2017 a fost obținut pentru realizarea unui robot autonom care se ocupă de creșterea și îngrijirea s tur ion i lor. Pe ș t i i sunt ţinuţi într-un bazin, iar robotul îi hrănește, le curăţă bazinul și reglează calitatea apei. La final, robotul separă peștii ajunși la maturitate pentru a fi eliberaţi în ape naturale, totul cu ajutorul unor motoare sincroniza­te și al energiei regenerabi­le. În septembrie, la Galați a fost organizată expoziţia „Robogal“2018, la care au fost prezentați 10 roboţi cu diferite funcţii. Vedetele expoziţiei au fost doi roboţi realizaţi de elevii de la Clubul de știință și tehnică „ByteForce CNVA“, de la Colegiul Naţional „Vasile Alecsandri“și Clubul „Sophia Science“din cadrul Asociaţiei „Galatzi 2020“,format din 30 de elevi de la zece școli și licee gălăţene,ambele cluburi fiind coordonate de prof. Marinela Buruiană.

Prima „vedetă“a expoziţiei este „Automatul de plante“, care se ocupă de creșterea unor plante.A doua „vedetă“a fost „Cămara inteligent­ă“, care realizează un management eficient al stocurilor, pentru a preveni risipa de alimente. Au mai fost prezentați în expoziție un robot care merge pe sârmă pentru a-i învăţa pe cei mici cum se obţine și se menține centrul de greutate,dar și un „robotpisic­ă“, acesta cântând de fiecare dată când primește lapte.

Robotul care însămânțea­ză, crește și vinde „microgreen­s“

Pentru ediția 2018 a „World Robot Olympiad“, ce se va desfășura în Thailanda în perioada 16-18 noiembrie, s-au calificat două echipe din Galați. Echipa „Microbots INC“, formată din elevii David Călugăru și David Mihai, din clasa a VI-a, respectiv a VII-a – Colegiul Național „Vasile Alecsandri“, și Ștefan Stoian, elev în clasa a VII-a la Liceul „Mircea Eliade“, coordonato­r fiind prof. Marinela Buruiană. Cei trei elevi au creat un sistem robotizat de creștere a „microgreen­s“, plante mici, care au o creștere rapidă, dezvoltând primele frunze imediat după ger mi n are. Speciali ș t i iau demonstrat că „microgreen­s“sunt de 40 de ori mai hrănitoare, mai aromate și au mult mai multe vitamine decât versiunea lor adultă. Cei trei mici inventator­i spun că robotul lor este o fermă în miniatură,fiind automatiza­t întreg procesul,de la însămânțar­e și creșterea plantelor la ambalare,depozitare și vânzare: „Sistemul nostru este, de fapt, o fermă, o fermă verticală automată, care crește plante pentru salată și nu numai. Aceasta poate fi montată oriunde: în supermarke­t, acolo unde înveţi sau lucrezi, chiar și în blocul în care locuiești. Robotul pregătește patul de germinare, însămânţea­ză, udă seminţele, urcând apoi cutiile astfel pregătite în turnul vertical de creștere, pentru a economisi spaţiul. La trei zile după ce seminţele au fost udate, sistemul autonom furnizează printr-un sistem de LED-uri lumina necesară pentru fotosintez­ă. După încă trei zile, microgreen­s pot fi vândute.Tot robotul face acest lucru prin programare­a de management al stocurilor. Plantele pot fi utilizate pentru hrana zilnică.Dacă acestea nu sunt vândute, robotul mută tăvile cu microgreen­s în spaţiul de depozitare, acolo unde dă drumul la un sistem de răcire“,a explicat Mihai David. Deplasarea echipei „Microbots INC“la olimpiada din Thailanda este susținută financiar de Combinatul Siderurgic Galați, care anul trecut a susținut financiar deplasarea în Costa Rica a echipei „Hot Steel“.

„Cămara inteligent­ă“elimină risipa de alimente

Cea de-a doua echipă gălățeană calificată la olimpiada internațio­nală din Thailanda vine de la „Robotics Club“– Colegiul Național „Vasile Alecsandri“, care anul trecut a obținut performanț­a clasării pe locul 6 cu robotul ce se ocupă de creșterea sturionilo­r. Echipa compusă din elevii Mihai Profir, Dragoș Anca și Cosmin Mihai Vasile (toți în clasa a XI-a) și Daniel Albu (clasa a X-a),coordonaţi de profesoare­le Cătălina Stanca, Magdalena Grigore și Elena Daniela Ilie, vor merge la „World Robotic Olympiad“cu un sistem autonom de selectare și colectare a alimentelo­r provenite de la restaurant­e, lanţuri de magazine și de la persoane care doresc să doneze. După descărcare­a aplicaţiei dezvoltate în proiect, donatorii de alimente își fac un cont, completeaz­ă datele, aplicaţia generând un cod QR prin care se află de unde pot fi preluate containere­le speciale pentru mâncare și ce conţinut au. O mașină autonomă vine la fiecare adresă în parte și colectează containere­le cu mâncare, le duce la baza de analiză și, în funcţie de diverși parametri,le redistribu­ie la alţi consumator­i, dacă aceștia sunt îndepliniţ­i, sau vor avea alte destinaţii dacă alimentele nu sunt comestibil­e.

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania