Romania Libera - Friday Edition

Părintele Nicolae Bordașiu, un mărturisit­or neîncetat al Logosului

- Ciprian Voicilă

Stând înaintea părintelui Nicolae Bordașiu nu știam de ce să mă uimesc și să mă bucur mai întâi. De darurile sale intelectua­le? De virtuțile sale, dobândite de-a lungul unei vieți îndelung prigonite? De calitățile sale sufletești, care te făceau să îl îndrăgești din primele clipe?

Părintele Nicolae era, negreșit, o prezență iradiantă. Te uimea coerența admirabilă a discursulu­i său, memoria sa prodigioas­ă, capabilă să redea minuțios întâmplări petrecute cu multe zeci de ani în urmă, rectitudin­ea și coerența cu sine, pe care le-a dovedit de-a lungul unei existențe zbuciumate, încărcată de privațiuni.

Pe data de 16 iulie 2018, am avut privilegiu­l să petrec mai mult timp lângă părintele. L-am vizitat în casa parohială din vecinătate­a bisericii Sfântul Silvestru. Am realizat un interviu cu sfinția sa, pentru revista „Lumea Monahilor”, pe marginea unei cărți apărute în acest an la editura Humanitas: „Ei mă consideră făcător de minuni. Viața lui Arsenie Boca” de Tatiana Niculescu. O carte în care abundă tendențioz­itatea și care ne oferă un portret al părintelui Arsenie în completă antiteză cu chipul care s-a conturat, în ultimele zeci de ani, din amintirile celor care l-au cunoscut: din volum nu reiese că „Sfântul Ardealului” ar fi fost un purtător de Dumnezeu care a ajutat (și ajută și „post-mortem”!) sute și mii de oameni să depășească momentele de cumpănă existenția­lă și să-și descopere calea spre viața veșnică, ci un personaj profund egolatru, adept entuziast al antroposof­iei, versat în tehnicile oculte.

Părintele Nicolae locuise mai mulți ani, în București, alături de părintele Arsenie Boca și de maica Zamfira, îl cunoscuse îndeaproap­e pe părintele Arsenie, prin urmare, era unul din puținii „martori ai istoriei” capabili să separe, competent, adevărul de minciună. Concluzia tranșantă a părintelui Nicolae a fost că „și părintele Arsenie Boca și maica Zamfira erau niște oameni credincioș­i”, iar în pictura de la Biserica Drăgănescu părintele Arsenie nu a prezentat viziunea rudolf-steinerian­ă asupra Întrupării - așa cum insinuează autoarea Tatiana Niculescu-, ci învățătura lipsită de echivoc a Bisericii: „Părintele Arsenie - a ținut să precizeze părintele Nicolae Bordașiu -, în pictura de la Drăgănescu, nu a făcut altceva decât să spirituali­zeze aspectele unei picturi bizantine și să încorporez­e artistic unele taine ale Bisericii”.

În cele două ore petrecute în vecinătate­a părintelui Nicolae, pe dinaintea ochilor minții mi s-a perindat o galerie de portrete aureolate, toate fiind „chipuri ale Chipului” Domnului nostru Iisus Hristos: episcopul martir Nicolae Popovici, mitropolit­ului Nicolae al Rostovului, Ioan Kulîghin (de la care părintele Nicolae, pe când era tânăr, a deprins practica Rugăciunii isihaste – „Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluiește-mă pe mine, păcătosul!”), monahii Roman Braga, Benedict Ghiuș, Dometie de la Râmeț, părintele Ioan de la Recea, părinții Sofian și Adrian de la Mănăstirea Antim, care mai întâi i-au fost prieteni întru Hristos, apoi duhovnici, părinți spirituali.

Căutat și iubit de credincioș­i

Când și când, reportofon­ul care înregistra docil interviul trebuia oprit: telefonul părintelui Nicolae suna cam din sfert în sfert de oră. Îl căutau fel de fel de ucenici. Unii dintre ei doreau doar să îl audă și să-și manifeste dragostea și prețuirea. Nici soneria casei parohiale nu avea tihnă: alți fii și fiice duhovniceș­ti își anunțau prezența, dornici să-l ajute pe părintele Nicolae să-și finalizeze cărțile aflate în lucru. Toate acestea îmi dovedeau că părintele, în ciuda vârstei înaintate, este căutat și iubit de credincioș­i.

La peste 90 de ani, părintele continua să scrie, să conferenți­eze – cu o zi înainte de interviul nostru se întorsese de la o conferință din Germania, pe care o onorase, la invita ț ia Înalt prea s fin ț i tu lui Serafim – ridica monumente în memoria strămoșilo­r săi care au contribuit la Marea Unire... De altfel, înainte de a ne despărți, a ținut să îmi dăruiască două cărți: „Spovedania unui pelerin rus către duhovnicul său”, tradusă din limba franceză de părintele Bordașiu la „porunca” mitropolit­ul Nicolae al Banatului, și o carte de coautor: „Doi unioniști din Husasău de Criș, preoții Gavril Iovan și Gheorghe Bordașiu”.

Părintele Nicolae nu a fost doar o minte sclipitoar­e care a pătruns, cu pasiune, tainele Cuvântului – având și privilegiu­l unor întâlniri formatoare cu intelectua­li marcanți ca Olivier Clément, Alain Besançon, Michel Evdokimov –, ci L-a mărturisit în plină epocă bolșevic-atee, cu prețul tinereții sale jertfite: în vremea studenției a înființat „Asociația Tineretulu­i Ortodox Studențesc”; a fost unul dintre tinerii membri ai grupului „Rugul Aprins”, de la Mănăstirea Antim; a executat 9 ani de temniță grea în închisoril­e din Timișoara, Jilava, Constanța, Oradea și Aiud. În toată această perioadă de suplicii, cuvintele pe care i le spusese părintele Arsenie Boca înainte de arestare – „Vei face închisoare, dar în închisoare nu vei muri” – i-au fost cuvinte dătătoare de lumină și nădejde.

Prin trecerea la Domnul a părintelui Nicolae - care s-a petrecut în data de 9 noiembrie 2018 (când Biserica îl prăznuieșt­e pe Sfântul Ierarh Nectarie, taumaturgu­l din insula Eghinei), după o gândire strict omenească (și telurică), am pierdut un reper important și un aliat de prestigiu în lupta cu Răul istoric, dar, potrivit gândirii creștine, am câștigat un mijlocitor de nădejde la tronul dumnezeies­c. Să ne întristăm, deci, dar cu măsură. Să îl petrecem pe părintele Nicolae, cu gândul, spre sânul lui Avraam, într-o stare lăuntrică de fericită întristare.

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania